top of page

Generația Z, viitorul cărei speranțe?

În timp ce planeta este traversată de o forfotă fără margini în care oamenii se mută dintr-un spațiu în altul, adoptând o identitate unică, mondială, societățile par din ce în ce mai afectate de schimbările pe care revoluțiile industriale, comunicaționale sau tehnologice le-au adus. Astăzi, ființa umană se află sub un proces continuu dar accelerat, de tranziție. Pierzându-și din valorile inițiale, aceasta împrumută profilul noului prototip uman; de cealaltă parte, acesta se caracterizează printr-o poziție total opusă tradiției.

Într-o astfel de „evoluție” adolescentul pare să nu își mai găsească locul cu adevărat deoarece, realitatea pe care trebuie să o trăiască vine în contradictoriu cu principiile de viață pe care încearcă părinții să le transmită. Deși aparent, puberul secolului XXI vrea să își câștige independența, acesta încă rămâne dependent de cei din jur. Material vorbind, adolescentul depinde încă de familia sa, iar din punct de vedere social, tânărul este cu un ochi pe tendințele societății pentru a primi noile direcții în viață și cu celălalt pe anturajul din care face parte pentru a se afirma. În timp ce interesul pentru desenele animate și poveștile din cărțile pentru copii este înlocuit cu adevărații artiști din reviste, internet sau televizor, prieteniile nevinovate dintre băieți și fete se transformă în dorințe ascunse.

„Adolescența este perioada în care copiii încep să își crească părinții! Este vârsta rebelă, când adolescentul iese din universul copilăriei și se îndreaptă spre lumea adultă, dar urmărindu-și propriul drum. Începe ruperea de familie și integrarea în grupul celor asemenea lui. Adolescentul nu se poate rupe definitiv de familie, ci doar parțial; Aceasta are rolul de a realiza creșterea gradului de conștientizare și cel mai mai important pas constă în conștientizarea valorii notei și a examenului care îi pot influența viitorul prin posibilitatea alegerii unei profesii” informează calistruv.blogspot.pt.

În ciuda faptului că societatea încă nu și-a îndreptat atenția spre a construi un model al adolescentului elev, aceasta are nevoie de tineri ambițioși, cu un set de abilități, valori și principii care să ajute la construirea unui viitor mai bun. În timp ce tinerilor le este promovată o imagine de independență, personalitate unică, răzvrătire bazată pe motto-uri precum „poți totul”, „nu depinzi de nimeni”, „tu ești schimbarea”, „nu te comforma”, „banalitatea distruge” etc. școlile rămân din ce în ce mai goale, promovabilitatea examenul de bacalaureat este în scădere, crește rata de șomaj și la fel se întâmplă și în cazul pretențiilor pe care tinerii le afișează în vederea angajării. De parcă noile tendințe ale societății promovează mai degrabă staruri ale prezentului (crescute pe ideea de consum pentru a ieși în evidență), se pierd din esență modelele unor viitori adulți învățați ce este responsabilitatea, sacrificiul și adevăratul sens al familiei. În fond, nu-i de mirare că adolescenții de astăzi devin adulți care încă trăiesc cu părinții și din banii acestora, căsătorindu-se foarte târziu sau locuind în concubinaj întreaga viață.

Tendințele pe care secolul XXI le răspândește în țările dezvoltate a ajuns să afecteze ființa umană în toate perioadele vieții ei. Fie că vorbim de bătrâni, părinți, copii, tineri sau adolescenți, indivizii societăților atinse de occidentalizare trăiesc prezentul la maximum, neluând în seamă pregătirea pentru viitor. În timp ce generațiile anterioare erau educate să facă „vara sanie și iarna car”, astăzi, atenția omului cade pe imaginea sa și nu pe nevoile din Piramida lui Maslow. Unde se îndreaptă noile generații ale societății românești? Care este viitorul adolescentului de astăzi? Dacă cei mai mulți dintre tinerii care termină liceul, facultatea este o opțiune importantă, impusă de statutul viitor în societate, ce se va întâmpla cu meseriile de bază? În timp ce talentele tinerilor par să nu mai reprezinte un ghid real spre viitor, deoarece societatea nu le apreciază adevăratul potențial, adolescenți care se pricep să deseneze, să danseze, să compună etc., sunt nevoiți să uite de darurile primite la naștere și fie să aștepte mereu ajutorul părinților, fie vor lucra job-uri de ultim moment (call center, hostess, vânzător etc.).

Deși adolescența este perioada în care tinerii trebuie să învețe că „nu tot ce zboară se mănâncă” și că viața necesită o doză de responsabilitate, seriozitate, punctualitate, sacrificiu, compromis, determinare și performanță, adolescentul secolului XXI crede că viitorul său este sub control atâta timp cât continuă să investească în prezent. Din păcate însă, prezentul nu oferă o atenție necesară educației și a consilierii și orientării profesionale, ceea ce înseamnă că viitorul riscă să fie plin de eșecuri, pe mai multe planuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page