top of page

Apple, Amazon și Microsoft – stăpânii absoluți ai managementului în 2018


Planeta este condusă în momentul de față de adevărați giganți care reușesc să influențeze stilul de viață al oamenilor într-atât de mult încât serviciile pe care le promovează au devenit în era tehnologiei, indispensabile traiului de zi cu zi. Astăzi, nu mai încape nicio îndoială că internetul și industria tehnologică nu ar fi domeniul care are parte de cea mai mare atenție. Într-o epocă a vitezei și a setei de noutate, competiția finală se dă între companiile care reușesc să propună consumatorilor instrumente de lucru care le facilitează viețile. Apple, Amazon și Microsoft sunt trei dintre cele mai puternice branduri ale lumii. Cu toate că fiecare face parte dintr-o anumită categorie de consum, este evident faptul că acestea sunt trei nume care au apărut în ultimii ani, în top 5 cele mai valoroase branduri de pe continent.

În timp ce epoca tradițiilor începe să apună ușor în fața cosmopolitanismului și a xenomaniei, potrivit sociologilor și psihologilor, atenția exagerată pentru imaginea personală ridică nevoia de branduri la un nivel aproape incontrolabil. În fapt, lupta dintre mărci nu se mai dă la nivel de serviciu sau produs ci la nivelul strategiei de vânzare; Pentru a conduce un brand de renume și a-i menține reputația într-o competiție extrem de acerbă, managerii sunt nevoiți să investească continuu în resursele umane, considerând că la baza oricărui brand stă loialitatea și dragostea propriilor angajați pentru marcă. Transformându-și personalul în primii clienți, brandurile reușesc asftfel să câștige încrederea audienței pe termen lung.

Cu toate că în momentul de față, clasamentul realizat anual de Interbrand cu privire la cele mai valoroase branduri ale lui 2018 cuprinde nume precum Google, Coca-Cola, Samsung, Toyota, Mercedes, Mc Donald's, IBM, BMW, Disney, Ikea, Zara etc., din punct de vedere al managementului companiilor din spatele acestor nume, Apple, Amazon și Microsoft par să câștige detașat poziția de lideri. Astfel spus, dacă pentru consumatori, brandul înseamnă o promisiune, pentru angajați și specialiștii în științe economice, cele trei branduri amintite sunt companiile care cunosc cel mai bine cheia succesului.

Potrivit unui top realizat de Institutul Drucker, exact în această ordine, Apple, Amazon și Microfost sunt cap de linie în ceea ce privesc lecțiile despre cele mai performante companii de pe pământ. Parte din Universitatea Claremont, institutul Duncker a realizat de curând Top 250 Managementul Companiilor. Pentru aceștia ca și pentru mulți alții, locul întâi nu este deloc o surpriză, Apple fiind în momentul de față, cea mai valoroasă companie tranzacțională public din lume. Potrivit Duncker, locul doi este ocupat de Amazon, urmată de Microsoft, Nvidia și Intel. În urma studiilor, specialiştii coordonaţi de expertul în management Peter Drucker au enumerat trustul online Alphabet (cea care deține Google), firma de audit Accenture, Johnson & Johnson, Protector & Gamble și International Business Machines (IBM) ca alte companii de top.

Această evaluare a folosit o metodă holistă, luându-se în calcul cinci criterii de performanță, și anume: satisfacția clienților, implicarea angajaților și dezvoltarea, abilitățile de inovare, responsabilitățile sociale și puterea financiară. Conform lui Peter Druncker, specialist în managementul modern și autor a peste 30 de lucrări de specialitate, cu o carieră de peste șase decenii, companiile de astăzi trebuie să aibă și alte obiective în afara profitului; în opinia acestuia, topul realizat scoate în evidență managementul de succes al unor companii care s-au responsabilizat să aibă grijă atât de angajați cât și de societate. „Managementul bun se axează pe o serie de practici. Aceste practici nu sunt specifice unui sector sau unui tip de companie. Managementul bun şi managementul rău pot fi întâlnite oriunde”, explică expertul Rick Wartzman, directorul Centrului KH Moon pentru o Societate Funcţională din cadrul Institutului Drucker.

Conform agenției naționale de presă, Mediafax, „pentru realizarea Topului 250 pe anul 2018, Institutul Drucker a analizat activităţile a 752 de companii, comparativ cu 693 în 2017, în funcţie de 37 de indicatori specifici celor cinci criterii principale de performanţă. Condiţia esenţială pentru includerea unei companii în acest top este apartenenţa la Bursa Dow Jones sau la S&P Composite 1500”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page