Planeta gândește global
Deși aparent procesul globalizării pare un succes la nivel mondial, fiind un fenomen adoptat din ce în ce mai multe state, el împarte planeta în două tabere: specialiștii (tabăra contra) și masa, reprezentată de cei care se bucură de efectele sale de suprafață. În fond, deși avantajele pălesc în fața setului de efecte negative, motorul acestui proces are grijă ca țintele sale să nu sesizeze încă, posibilitatea de a fi înlăturat. În timp ce mulți văd globalizarea prin dezavantajele efectelor sale secundare, acest fenomen rămâne unul dintre cele mai apreciate și iubite schimbări în momentul de față de către generația tânără.
Sub emblema sa, viața pare mult mai ușoară, eficientă, cu scop și esențială. Prezentul pare să fie cel care contează cel mai mult (expresii precum „trăiește clipa!”,„poți totul” sau „tu ești schimbarea” au devenit deja motto-uri generale) iar viitorul nu mai este planificat sau luat în seamă, ființa umană bazându-se pe capacitățile sale în a-l preîntâmpina și organiza pe moment. Atitudinea generației afectate de globalizare pare mai degrabă una de „je m'en fiche”-erism decât de implicare, seriozitate, atribuirea responsabilităților și respectarea culturii naționale.
Este evident faptul că principiul pe care globalizarea îl distribuie fiecărei societăți și care reprezintă o gândire relaxată la adresa tuturor problemelor a devenit mai ușor de preluat decât munca și implica