top of page

Ucraina solicită intervenția NATO în soluționarea conflictului cu Rusia

De mai bine de bine de cinci zile întreaga planetă stă cu sufletul la gură urmărind fiecare pas pe care îl înregistrează cel mai recent conflict dintre Ucraina și Rusia. Obișnuită deja cu ostilitatea Kievului față de ruși, susținută intens de acuzațiile conform cărora Rusia le-ar fi luat Peninsula Crimeea, anexând-o cu forța în 2014, opinia publică se împarte în două tabere extrem de categorice; una este reprezentată de cei care sunt de partea Ucrainei, considerând că Rusia este un stat tiran care își exercită autoritatea prin conflicte militare, intervenind pe teritorii străine în ideea de a le controla sau pur și simplu, pentru a le face supuse puterii sale de dominație. De cealaltă parte, cu toate că mass media internațională controlată majoritar de trusturi deținute de evreii americani răspândesc ideea conform căreia rușii sunt violenți și periculoși, există o masă de oameni care nu acceptă varianta Ucrainei și consideră că Rusia este în fapt victima unui complot internațional la baza căreia stau interesele americanilor de a întoarce lumea împotriva celui mai mare rival al său.

Dacă prin dorința sa de a fi mereu protejată de vest, Ucraina acceptă mereu versiunile Statelor Unite ale Americii în ceea ce privește imaginea creată Rusiei, incidentul de duminică dimineața când trei nave militare ucrainiene au fost reținute de către serviciul de securitate rus a stârnit atât de multe controverse încât subiectul atinge chiar și probabilitatea inițierii unui război. Potrivit Kievului, Rusia continuă să se poarte malefic, confiscând cele trei nave găsite trecând din Marea Neagră prin strâmtoarea Kerci, în apropiere de mult disputata Peninsulă Crimeea pe care ucrainienii încă o consideră a fi a lor. De cealaltă parte, rușii confirmă confiscarea navelor, justificându-și gestul reamintind că Peninsula Crimeea le aparține, fapt pentru care, ucrainienii au fost prinți ilegali pe apele deținute de ruși.

În timp ce Rusia se comportă de parcă nu a încălcat nicio lege, urmând cu strictețe politica sa internă, Ucraina cere disperată ajutorul internațional, creând astfel un impact negativ asupra președintelui Vladimir Putin.

După ce s-a arătat extrem de afectată de faptul că rușii le-au atacat navele militare din preajma Peninsulei Crimeea, sfârșind prin a le confisca, Ucraina a instituit luni, legea marțială pentru o perioadă de 30 de zile. Mai mult, pentru a se asigura că întreaga opinie mondială este conștientă că Rusia este un inamic extrem de periculos care recurge la gesturi de o violență incredibilă, Kievul a făcut și mai multă zarvă, cerând ajutor internațional, în mod special, Germaniei și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). „Germania este unul dintre cei mai apropiați aliați ai noștri și sperăm că statele NATO sunt pregătite să trimită nave în Marea Azov pentru a susține Ucraina și a oferi securitate”, a declarat președintele Ucrainei, Petro Poroșenko. Cu toate că Ucraina nu face parte din NATO, ci este doar un partener al organizației, liderul de la Kiev speră că ajutorul americanilor îi vor determina pe ruși să repatrieze cele trei nave militare și echipajele acestora. „Nu putem accepta politicile agresive ale Rusiei. Prima oară a fost Crimeea, apoi estul Ucrainei, acum vrea Marea Azov”, a adăugat Poroșenko, care l-a acuzat pe Vladimir Putin că se consideră „împărat rus” („nu credeţi minciunile spuse de Putin. Acesta îşi doreşte vechiul imperiu rus. Crimeea, Donbass, întreaga ţară. Ca ţar rus, aşa cum se vede, imperiul său nu poate funcţiona fără Ucraina. Ne vede ca pe colonia sa”, a acuzat Poroșenko).

Germania însă a fost promptă și dezvăluindu-și neutralitatea a rugat partea ucrainaină să rămână informată pentru că, potrivit Cancelarului german, Angela Merkel „putem rezolva lucrurile doar rămânând rezonabili, discutând unii cu ceilalți (…) Nu poate exista o soluție militară la aceste confruntări”.

Deocamdată, NATO nu a făcut nicio precizare referitoare la îndemnul ucrainienilor de a interveni în soluționarea acestui conflict, însă, fără să ezite, Secretarul general al apărării SUA, James Mattis a ținut să precizeze că în opinia sa „avân în vedere că există un tratat între cele Ucraina și Rusia, evenimentul de duminică arată că Moscova nu poate fi de încredere”.

Cu toate că ucraineinii îi acuză pe ruși de faptul că au acționat neașteptat și ilegal în cursul zilei de duminică, precizând că Ucraina a avertizat Rusia cu faptul că navele sale vor trece prin zonă în drum spre portul Mariupol, Kremlinul dezmite toate aceste informații clarificând o versiune total opusă. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Rusia afirmă că navele ucrainene au intrat într-o zonă a apelor teritoriale ruseşti cu scopul de a crea o situaţie de conflict în zonă şi a plasat un imens petrolier sub podul care leagă Crimeea de Rusia, făcând imposibil accesul navelor ucrainene”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page