top of page

eMAG domină piața vânzărilor online din România

Puțini sunt cei care astăzi nu au auzit vorbindu-se despre platforma online a celui care a adus comerțul electronic în România, acum 15 ani. Înființată ca o companie cu 8 angajați în interiorul unui apartament și 122 de comenzi (pe vremea aceea doar produse IT), eMAG avea ca scop vânzarea și livrarea acestora prin intermediul unui website. Pentru că încă de la început s-a stabilit importanța clienților, administratorii sitelui au anticipat nevoile clienților care vor accesa platforma, explicație care a stat la vaza construirii unei pagini care să întâmpine în cel mai bun mod cu putință vizitatorii.

La 11 ani de la înființare, mica companie a fost cea care a avut curajul să aducă pentru prima dată în România conceptual de Black Friday, reușind astfel să provoace o isterie în rândul românilor care, datorită acestei idei se simt parte a unui fenomen ce înconjoară întreaga planetă.

„Încă de la prima ediție, rezultatele ne-au depășit așteptările și continuă să o facă an de an. În 2011, în prima oră de la deschiderea campaniei, am avut 100.000 de vizitatori și 4.600 de comenzi, iar până la ora 13.00 tot stocul din promoție s-a epuizat - până la finalul zilei 80.000 de produse au plecat către clienții noștri. Am crescut mereu, iar fiecare ediție a fost marcată de recorduri: 120.000 de produse vândute în 2012, 1.000 de tablete comandate în doar 5 minute în 2013, 100 de produse vândute pe secundă în primele 4 minute în 2014. Pentru prima dată, în 2015, 51% dintre cele 5,579 milioane de vizite de pe site-ul eMAG s-au făcut de pe mobil. Tot în 2015 am înregistrat cea mai mare comandă plasată vreodată pe site: 85.590 euro pentru un Range Rover” informează site-ul eMAG.

Încă de la începutul său, eMAG a știut că publicul său țintă este o audiență numeroasă, dat fiind numărul utilizatorilor de internet și a vitezei de accesare al acestui pe teritoriul României. În plină expansiune, anul 2000 a reprezentat o treaptă sigură pentru toate afacerile care au resimțit potențialul internetului ca o sursă de extindere, agățare a clientului și a stabili relații de loialitate cu consumatorii mulțumiți. Din această cauză și administratorii platformei online eMAG au mizat pe faptul că așa cum decurge în celelalte țări ale lumii, și România are internauții săi, capabili de a-și dori acest confort transpus de comerț în mediul online.

Pe teritoriul României nașterea ecommerce-ului se datorează celor de la eMAG și fără nicio îndoială se poate admite că aceștia sunt cel mai concret exemplu al unei strategii bine formulate în ceea ce privește stabilirea, abordarea și satisfacerea nevoilor consumatorilor din mediul online. Înregistrând un succes remarcabil, eMAG s-a extins până într-acolo încât astăzi și-a segmentat categoriile de cosumatori în: bărbați, femei, copii, tineri, bătrâni, bogați sau cei cu un venit mediu etc. Azi, oamenii preferă să cheltuie mai mult sau chiar să își investească tot bugetul într-un singur produs, dacă acesta este o marcă recunoscută. Psihologia creată în jurul acestui fenomen se explică prin faptul că oamenii au impresia că lumea înconjurătoare este pretențioasă în ceea ce privește calitatea vieții și numai dacă se conformează acestor așteptări, ei pot fi numiți încă parte din ea. O caracteristică puternică prin care websiteul eMAG reușește modelarea comportamentelor sunt reducerile și modul în care fiecare produs este scos în evidență de faptul că prețul actual este mult mai mic față de prețul real (anterior). Psihologia accentuării avantajului de a achiziționa un anumit produs chiar în clipa aceea este un fitil pe care eMAG îl folosește pentru a tenta și mai mult vizitatorul să devină un consumator. De cele mai multe ori se întâmplă ca cel care vizitează platforma să nu își dorească neapărat un produs (fiind doar în cercetare) și să fie convins totuși să cumpere ce nu a avut deloc pe listă doar pentru că este la reducere.

Din punct de vedere social, platforma eMAG caută să își plaseze consumatorul într-un schimb curent (la modă) care să îl scoată în evidență; consumatorii platformei sunt recunoscuți ca fiind persoane îndrăgostite de tehnologie, cumpărături rapide, încredere și ideea faptului că lumea este într-o continuă schimbare iar condiția esențială pentru a ține pasul cu ea este să facem parte din fiecare etapă a schimbării, consumând-o fără restricții.

Cu sute de mii de vizitatori unici zilnic, platforma online eMAG a devenit un simbol în ceea ce privește comerțul electronic în România. Succesul înregistrat de la an la an se datorează nu neapărat categoriilor de produse vândute de către website ci modului în care vizitatori obișnuiți au devenit consumatori declarați. Dacă la începutul său compania s-a declarat a fi o pârghie ușoară pentru cei care și-au dorit să cumpere într-un mod rapid și ieftin, astăzi eMAG a devenit un trend care adună la un loc împătimiți de tehnologie, cumpărături online, noutate și spectacolul unei evoluții care îi ține conectați la adevărata viteză cu care lumea se schimbă. Decizia consumatorului de eMAG este un rezultat venit în urma unor procese ample de influențare a comportamentului, reușind astfel, prin exemplul unui singur individ, extinderea succesului său susținut de opinia împărtășită a clienților mulțumiți și a presiunii de grup care există în media online. Ca în toate celelalte cazuri, decizia de cumpărare începe din momentul în care clientul sesizează o nevoie nesatisfăcută, de multe ori catacterizată prin două stări: starea actuală și starea dorită.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page