top of page

Ucraina acuzată că manipulează opinia publică întorcând-o împotriva Rusiei


Cu toate că oficial, Ucraina și Rusia nu mai împart nimic care să le țină mereu conectate cu atenția uneia asupra celeilalte, oficialitățile ucrainene încă suferă după ce Peninsula Crimeea a decis ruperea de către Ucraina exprimându-și dorința de a fi anexată rușilor. Considerând în continuare că Peninsula a fost luată cu forța de către Kremlin, ucrainienii caută motive să demaște caracterul periculos și viclean al rușilor. După ce a făcut mai multe apeluri la Uniunea Europeană cerându-i sancționarea Rusiei pentru un act destul de controversat, autoritățile de la Kiev nu se mulțumesc doar cu atât, punctând de fiecare dată noi oportunități de a scoate în evidență faptul că președintele rus, Vladimir Putin este unul dintre tiranii planetei, ce trebuie neapărat pus la punct.

De curând, campania de discriminare a rușilor, promovată intens de către ucrainieni, a atins un punct maxim. La finalul săptămânii trecute, trei vase ucrainiene au fost găsite „ilegal” pe coasta Crimeei, fapt pentru care, decizând că această acțiune este una periculoasă și frauduloasă, noua patrie mamă a peninsulei a decis să captureze cele nave. De cealaltă parte, ucrainienii se apără și spun că Peninsula Crimeea este încă a lor, fapt pentru care prezența celor trei vase venite din Marea Neagră și navigând spre Strâmtoarea Kerci (cea care desparte Crimeea de Rusia, marcând accesul în Marea Azov) este una justificată, nu însă și abuzul rușilor. La două zile de la această „scânteie” pasibilă de a declanșa un adevărat conflict militar, rușii au publicat înregistrări video ale mărturiilor cu trei marinari ucrainieni care recunosc că Rusia a dat semnale în repetate rânduri vaselor ucrainie de a părăsi imediat zona, însă navele lor au ignorat somațiile rușilor.

De altă parte, Vladimir Putin a cerut public Ucrainei să înceteze să mai provoace Rusia încercând să o pună mereu într-o lumină defavorabilă, manipulând opinia publică împotriva sa.

Capturarea vaselor ucrainiene a avut loc după ce forțele speciale ruse ar fi deschis în prealabil, focul asupra acestora, rănind în total 6 marinari ucrainieni. Potrivit serviciului de securitate rus (FSB) „pentru a obliga navele militare ucrainene să se oprească s-a făcut uz de arme”. De altă parte, FSB nu confimă că ar fi vorba de o capturare ci de arestarea celor trei nave ale forţelor navale ucrainene. „Trei membri ai personalului ucrainean răniţi au primit îngrijiri medicale. Vieţile nu le sunt în pericol. După ce au încălcat în această dimineaţă frontiera rusă, navele ucrainene Berdiansk, Nikpol şi Yani Kapu au încercat încă o dată pe 25 noiembrie, la ora 19.00 (ora Moscovei) să efectueze acţiuni ilegale în apele teritoriale ruse. Acestea nu au răspuns la solicitările legale ale navelor autorităţilor ruse, care le-au cerut să se oprească, şi ar fi făcut chiar o manevră periculoasă” a transmis serviciul de securitate rus.

Declarațiile rușilor sunt întărite și de înregistrările video în care apar trei marinari ucraineni (Serghei Drach, prezentat ca ofiţer în serviciul de contrainformaţii ucrainean, Serghei Tsibizov şi căpitanul Vladimir Lesov, comandant de divizie al bazei navale Sud a Ucrainei, reprezentând câte una dintre cele trei nave capturate), admițând faptul că Rusia este cea care are dreptate, iar țara lor încearcă doar să inducă opinia publică în eroare, schimbând cursul adevărat al situației pentru a se răzbuna pe Moscova pentru luarea Peninsulei Crimeea.

Cu toate că toți trei au fost înregistrați separat, în locații diferite, relatările lor contrazic varianta Guvernului ucrainean conform căreia Rusia a atacat cele trei nave în mod ilegitim. „În mod intenţionat am ignorat solicitările transmise prin radio de a ne opri. Ne-am dat seama că acţiunile navelor marinei ucrainene aveau caracter provocator”, declară Lesov, susţinând că în duminica incidentului, se afla la bordul navei de luptă Nikopol.

Cu toate că proprii săi cetățeni sunt cei care susțin mărturiile de la fața locului, autoritățile militare ucrainiene nu vor să accepte această variantă și contra-atacă afirmând că probabil mărturiile au fost făcute sub presiune sau în urma torturilor. Pentru a arăta cât de gravă este această situație, parlamentul Ucrainei a aprobat luni seara Legea marțială pentru 30 de zile și a amânat alegerile prezidențiale pentru 31 martie 2019. Conform Kiev Post „tot luni seară, Legislativul de la Kiev a aprobat o rezoluţie care cere statelor occidentale să oprească agresiunea Rusiei, să funizeze ajutor militar Ucrainei şi să trimită observatori şi nave de luptă în Marea Neagră şi în Marea Azov”.

Între timp, președintele rus, Vladimir Putin a ținut să vorbească la telefon cu Cancelarul german Angela Merkel împărtășindu-i profunda îngrijorare a Rusiei după ce Ucraina a instaurat legea marțială. Potrivit unui comunicat transmis de Kremlin, Putin a denunțat „acţiunile de provocare ale părţii ucrainene şi încălcarea grosolană a normelor de drept internaţional de către navele militare ale acesteia” exprimându-și speranța că „Berlinul va putea influenţa autorităţile ucrainene pentru a le descuraja în legătură cu ulterioare acţiuni negândite”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page