Uniunea Europeană dă undă verde Brexitului
După mai bine de optspreceze luni de când Guvernul de la Londra a invocat articolul 50 din tratatul de la Lisabona, declanșând astfel istoricul Brexit, procesul de negociere a condițiilor de separare pare să fi atins un punct culminant neașteptat, săptămâna trecută când, după mai multe serii de acuzații la adresa britanicilor conform cărora aceștia nu știu încă ce vor, premierul Theresa May a adus în fața Uniunii Europene un proiect surprinzător, care prevede condițiile unei relații de viitor „avantajoase”. Cu toate că a trebuit să treacă multe luni până când șefa de la Londra a găsit soluția potrivită atât pentru a putea respecta decizia cetățenililor care au votat pentru separarea de blocul comunitar cât și pentru a răspunde promt așteptărilor liderilor europeni, săptămâna trecută, Theresa May a pus pe masa negocierilor un proiect de care se simte foarte mândră.
Destul de controversat, acest document este privit cu multă suspiciune de către mulți alți britanici care consideră că proiectul confirmă eșecul negocierilor și faptul că Marea Britanie își compromite recâștigarea independenței și a autonomiei lăsând portițe deschise, continuând să hrănească astfel dependența de Uniunea Europeană. După ce și-au arătat nemulțumirea față de propunerea prim ministrului britanic, manifestând pe străzile Londrei, mai mulți cetățeni au sperat că proiectul nu va obține aprobarea Guvernului, astfel încât, Brexitul ar fi avut încă șanse să fie supus unei anulări. La numai două zile de la prezentarea înțelegerii, miniștrii de la Londra și-au dat acceptul iar în mai puțin de o săptămână, cele 27 de state membre ale UE și liderii de la Bruxelles au aprobat declașarea oficială a procedurilor de separare sub condițiile propuse de Theresa May.
Presat de opinia publică, așteptările europenilor aflați pe teritoriul Marii Britanii, a liderilor europeni și a britanicilor care s-au temut de previziunile negative ale viitorului economic al Angliei, Scoției, Țara Galilor și a Irlandei de Nord, Guvernul s-a ales într-un final cu un acord care, potrivit analiștilor, este în favoarea europenilor și cu mult în defavoarea ideii de separare totală de UE.
25 noiembrie 2018 rămâne în istoria politică a Europei ca fiind momentul unei drame pe cât de dezbătute, pe atât de nedorită de europeni. Bucuroși că Uniunea Europeană a reușit într-un timp relativ scurt să atragă sub protecția sa 28 de state membre, liderii de la Bruxelles s-au trezit luați prin suprindere de o criză fără precedent, după ce invazia imigranților declanșată în primăvara lui 2015, le-a adus un conflict de opinii membrilor blocului comunitar. Șocați de faptul că unul dintre stâlpii de rezistență militează pentru ieșirea din UE, oficialii Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene au sperat tot timpul că amenințările, avertizările și previziunile slabe ale viitorului britanicilor în afara blocului comunitar, vor determina Guvernul de la Londra să facă un pas înapoi. Din păcate pentru aceștia, determinarea și onoarea britanică a ajutat-o pe Theresa May să țină piept unor dificultăți extraordinare, reușind până în ultima clipă să evite rușinea de a accepta că în afara Uniunii Europene nu există viață pentru niciunul din statele membre.
Mai mult, pentru că timpul de consumare a negocierilor aproape că ajunsese la final, premierul britanic a decis în ultimă instanță să prezinte liderilor europeni un proiect în cadrul căreia se prevăd condițiile unui acord cât de cât plauzibil, dar suficient cât să permită Brexitului să ia ființă la 20 martie 2019. După ce a primut aprobarea Guvernului de la Londra, în cursul acestui weekend, Bruxelles-ul a decis că UE și Marea Britanie au un acord. „Astăzi, Consiliul European şi-a aratat sprijinul pentru acordul de ieşire al Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană. Este un moment tragic, nu unul de sărbătoare”, a declarat președintele Consiliului European, Donald Tusk în timp ce Jean Claude Juncker, preşedintelui Comisiei Europene a confirmat același lucru: „este o zi foarte tristă. Nu este o zi în care să închinăm pahare de şampanie şi să aplaudăm.”
După 45 de ani de la aderare, Marea Britanie primește acceptul de a părăsi Uniunea Europeană, iar în timp ce britanicii sunt din ce în ce mai dezamăgiți, Theresa May caută să își inspire cetățenii cu entuziasmul pe care îl manifestă asupra reușitei de a readuce libertatea de exprimare dar și puterea de decizie a britanicilor; „ Am negociat cel mai bun acord posibil. Acesta este cel mai bun acord posibil. Părăsim Uniunea Europeană, dar nu părăsim Europa (…) Mulţi au spus că va fi imposibil să ajungem la un acord pentru BREXIT, care să funcţioneze în interesul ambelor părţi. Astăzi avem acest rezultat. Dacă vă număraţi printre cei peste 3 milioane de cetăţeni comunitari, veniţi să îşi construiască o viaţă nouă în Marea Britanie, şi care sunteţi deja vecinii, colegii şi prietenii noştri, aveti nevoie de un acord care vă garantează drepturile” a dat asigurării May.