top of page

Nimeni nu se pune cu SUA. Trump le-a arătat imigranților ce poate


Personalitatea președintelui american rămâne una dintre cele mai controversate din întreaga istoria a Statelor Unite ale Americii. Deseori comparat cu un tiran care nu tolerează nimic din ceea ce nu face parte ca fiind unul din principiile sale, Donald Trump a arătat până în momentul de față că tot ceea ce gândește, spune iar ceea ce face public, devine automat o provocare cu ajutorul căreia liderul de la Casa Albă caută să înregistreze progrese cum nu s-au mai întâlnit pe teritoriul Americii sub mandatul niciunuia dintre predecesorii săi.

Dacă încă din timpul campaniei sale electorale, Trump și-a manifestat furia la adresa imigranților, acuzând în mod principal Mexicul de permitere a cetățenilor americo-latini să invadeze teritoriile Statelor Unite, iată că nu a durat mult până când acesta a avut de-a face cu prima sa oportunitate de a demonstra că nimic din ceea ce declară nu este o joacă. Cunoscut deja pentru deciziile sale extrem de radicale pe plan internațional (retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, Consiliul ONU pentru migrație, mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim etc.) Trump nu se lasă mai prejos când vine vorba de a-l doilea subiect favorit al său și anume, estomparea migrației ale cărei efecte secundare reprezintă adevărate amenințări la adresa securității statelor gazdă.

Promițând că va construi un zid înalt de 2 m la granița cu Mexicul, președintele american s-a trezit cu mult înainte decât să prevadă, cu un val de imigranți americano-latini, visând la „tărâmul tuturor dorințelor” pentru care de câteva zile forțează frontierele americane.

Respectându-și principiile, Donald Trump nu ratează nicio ocazie prin care își poate arăta caracterul intolerant și radical; Dacă războiul cu mass media americană este unul extrem de fierbinte ocupând aproape zilnic atenția și interesul audienței, confruntându-se cu amenințarea unei invazii de imigranți americano-latini, liderul de la Casa Albă face din oprirea acestora un exemplu prin care își demonstează încă o dată autoritatea și tăria de caracter.

După ce presa americană a publicat imaginile cu sute de imigranți venind din America centrală spre Statele Unite ale Americii, așteptările unei viitoare reacții imediate din partea lui Donald Trump au crescut nivelul presiunii puse pe deciziile promte și inopinante ale acestuia. Mai mult, fiind liderul celei mai puternice țări a mapapondului, subiectul a devenit repede o știre de interes maxim. Astfel, în timp ce mass media continua să publice informații legate de drumul imigranților către frontierele americane, Trump făcea declarații din ce în ce mai tăioase, amenințând străinii cu aplicarea forței pentru a nu li se permite să intre pe teritoriul Statelor Unite. Pe de altă parte, potrivit știrilor Pro Tv, sute de migranţi americo-latini au încercat duminică să treacă ilegal frontiera americană pe la Tijuana, în nord-vestul Mexicului, determinând autorităţile din SUA să închidă punctul de trecere de la sud de oraşul californian San Diego”. Conform datelor oficiale, cel puțin 500 de migranți (printre care femei și copii), s-au îndreptat spre bariera metalică de delimitare și s-au urcat pe aceasta forțând astfel intrarea în SUA. Din păcate, dincolo de această barieră îi aștepta o întreagă armată de forțe militare, gaze lacrimogene și elicoptere ale armatei americane survolând frontiera la altitudine joasă. Dacă unii dintre imigranți au înțeles imediat că nimeni nu se poate pune cu Donald Trump, alții au continuat în direcția SUA, unde grănicerii s-au mobilizat rapid în intenția de a-i împiedica să avanseze.

„Câteva grupuri au încercat să intre într-un mod violent (...) pe teritoriul american. Vom acţiona şi vom trece la expulzarea lor. În loc să ajute caravana (de migranţi din America centrală), ei îi fac rău”, a declarat ministrul de interne Alfonso Navarrete pe canalul Milenio.

După ce a înțeles gravitatea situației de la frontieră, prima reacție a președintelui american a fost aceea de a amenința că va închide în totalitate granița între SUA și Mexic, dacă situația se va înrăutăți. De asemenea, acesta a emis și un decret pentru respingerea automată a cererilor de azi depuse de persoane intrate illegal în SUA, însă, spre iritarea liderului de la Casa Albă, justiția a blocat pentru moment această măsură extremă. Conform informațiilor difuzate de știrile Pro Tv, „în jur de 5.000 de migranţi din caravană au ajuns în această săptămână la Tijuana, după ce au parcurs peste 4.000 km în ceva mai mult de o lună pentru a fugi de sărăcia şi violenţa din Honduras în speranţa de a intra în SUA. În contextul acestui aflux, în jur de 9.000 de militari americani au fost desfăşuraţi la frontiera cu Mexicul pentru a împiedica orice intruziune”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page