top of page

Carnea roșie, otrava care ne limitează anii vieții


Astăzi, mai mult decât niciodată industria alimentară face obiectivul unor modificări intenționate, astfel că ceea ce era bun pentru strămoșii noștri, nu mai prezintă aceeași garanție și pentru generațiile de acum. De la grâu, lapte, fructe și legume, până la ouă și carnea cea de toate zilele, producătorii sunt mânați de dorința de a exagera cu mărimea, imaginea, volumul alimentelor și viteza cu care acestea trebuie „scoase pe bandă” pentru a fi vândute într-un ritm accelerat.

Cu toate că generațiile trecute au trăit foarte bine cu carnea de vițel, porc și oaie, în 2018, medicii trag un semnal de alarmă și punctează că un consum ridicat de carne roșie, crește riscul de boli cardiovasculare, cancer de colon și deces prematur.

În ciuda faptului că este recunoscută pentru aportul mare de proteine, fier, vitamine din grupul B, zinc, seleniu și creatină (o enzemă care oferă energie fibrelor musculare „obosite”), carnea roșie nu mai este ce a fost odată, cele mai recente studii de specialitate scoțând la suprafață faptul că un consum repetat transformă carnea roșie într-un adevărat pericol pentru corpul uman. Unul dintre cele mai mari riscuri, consecință a unei alimentații bazate în mod deosebit pe acest tip de carne este infarctul. Potrivit profesorului Adam M. Bernstein de la Școala de Sănătate Publică din cadrul Universității Harvard, în cadrul unui studiul numit „Studiul Sănătății Asistentelor Medicale”, realizat în 2010, s-a demonstrat că „riscul de boli cardiovasculare crește proporțional cu cantitatea de carne roșie consumată”, vina fiind pusă pe conținutul de grăsimi saturate. Crescând nivelul colesterolului „rău” (LDL) în sânge, carnea roșie favorizează depunerea grăsimilor pe pereții vaselor de sânge, blocând circulația sanguină până când se favorizează infarctul sau accidentul vascular cerebral.

Un alt risc major de care oamenii sunt amenințați, se referă la cancerul de colon. Potrivit ultimelor date oficiale, persoanele care consumă cantități mari de carne roșie (aproximatov 150 grame pe zi) prezintă un risc cu o treime mai mare de a dezvolta cancerul de colon decât cele care mănâncă acest tip de carne în cantități mici (circa 30 de grame pe zi). Riscul instalării cancerului colorectal (ajuns la 28% pentru cei care consumă regulat carne roșie) este explicat de conținutul unui pigment care se află în aceasta și care are un efect nociv asupra ADN-ului celulelor intestinelor. De asemenea, fierul heminic (găsit în cantități mari în carnea roșie) dezvoltă riscul de a suferi de cancer de colon cu 18%.

În România, porcul este cel mai consumat tip de carne. Moștenind această înclinație spre preparatele din porc (pentru că li se par mai gustoase sau sățioase, dar și pentru că vorbim de cel mai ieftin tip de carne), românii consumă aproape 30-32 de kg de carne roșie pe an, în timp ce interesul pentru consumul de pasăre este de doar 15-20 de kg, sub media europeană de 23-24 kg.

De asemenea, șapte milioane de români suferă de diverse forme ale bolilor cardiovasculare, realitatea arătând că un român face infarct miocardic la fiecare 30 de minute (numai în cazul bărbaților, peste 50% din decesele înregistrate sunt cauzate de bolile cardiovasculare). Totodată, cancerul de colon este a treia cauză de deces prin cancer, România înregistrând o incidență de 22,8%.

Pentru că cea mai bună metodă de tratament este prevenția, în cazul riscului de cancer la colon se propune limitarea consumului de carne roșie iar atunci când aceasta este consumată se recomandă prepararea acesteia la temperaturi reduse pe o perioadă mai îndelungată (fără a o lăsa să intre în contact direct cu flacără sau a o arde). Evident, sportul și consumul de minim 2 l de lichide pe zi sunt esențiale.

O altă metodă de combatere a riscului de cancer colorectal este hidrocolonoterapia. Această formă de detoxifere, curăță într-un mod inofensiv și garantat colonul de rezidurile digestive, toxine, gaze și paraziți. Însărcinat cu eliminarea acestora, stilul de viață și alimentația la care ne supunem organismele determină un ritm de lucru lent și chiar blocarea funcționării optime a acestuia, fapt pentru care hidrocolonoterapia este cea mai eficientă recomandare. Potrivit viata-libera.ro, „colonul unui bărbat american de rând conține aproximativ 2,5 kilograme de carne roșie putrezită, digerată pe jumătate, plus încă 2,5 – 5 kilograme de reziduri toxice dăunătoare, depuse de-a lungul anilor în pliurile colonului, amestecate în mucus”. Devenind o groapă de gunoi stangnante, curățarea colonului este echivalentul unui restart în urma căruia beneficiarul se poate bucura din plin de potențialul său fizic, emoțional și psihic.

.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page