top of page

În ciuda criticilor aduse acordului propus de Theresa May, Marea Britanie și Uniunea Europeană sunt

La aproape doi ani de când britanicii au luat decizia de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, potrivit căruia un stat membru al Uniunii Europene cere declanșarea procedurilor de sepratare de către blocul comunitar, perspectiva relațiilor de viitor dintre cele două tabere încă nu este una concretă. În timp ce oficialii de la Bruxelles au tot sperat ca Guvernul de la Londra să se răzgândească asupra hotărârii de divorț, ministrul britanic, Theresa May s-a arătat din ce în ce mai vehementă în privința recăpătării independenței și autonomiei celor patru țări ale Regatului Unit.

Pentru că decizia de separare a fost una neașteptată, presiunea pe care Brexitul a pus-o încă din data de 19 martie 2017 atât pe britanici cât și pe liderii europeni i-a determinat și pe unii și pe alții să se gândească la mai multe scenarii care să ia în evidență posibile avantaje. Din păcate pentru Uniunea Europeană, britanicii nu vor să audă de portițe lăsate deschise de după Brexit, ci dimpotrivă: separarea să fie una definitivă și totală pentru ca astfel britanicii să poată funcționa sub propria legislație și nu sub o politică generalizată, impusă de către Bruxelles, tuturor țărilor membre.

Așteptările din acest an au fost extrem de mari. Investitorii străini au anunțat că își vor muta afacerile din Londra în alte capitale europene, statele membre au primit interdicția de a stabili acorduri paralele cu Marea Britanie iar relațiile internaționale ale Regatului Unit au început să scârțâie din cauza incertitudinilor. Peste acestea, liderii europeni au acuzat britanicii în repetate rânduri că nu știu că vor răspândind ideea precum că în afara Uniunii Europene, nu există șanse pentru fostele țări membre.

Ca o surpriză de proporții, Theresa May a făcut public faptul că pregătește un proiect excepțional pe care îl va prezenta curând liderilor de la Bruxelles. Acest proiect conține mai multe condiții ale separării. Mulțumită de rezultat, aceasta l-a prezentat săptămâna trecută Uniunii Europene, imediat după a primit votul întregului Guvern asupra creditării acestuia. O ipoteză extrem de controversată susține faptul că acordul propus de May este mai degrabă o soluție de ultim moment, aceasta fiind pusă în situația în care a trebuit să propună „orice” numai ca să evite un Brexit fără o înțelegere.

În timp ce sute de britanicii au ieșit pe străzile Londrei ca să protesteze împotriva Brexitului, negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoare relaţie post-Brexit. Textul acordului a fost redactat de către Uniunea Europeană având acum nevoie de aprobarea politică a Londrei și a celor 27 de state membre. Tocmai am trimis UE-27 proiectul unei declaraţii politice cu privire la relaţia viitoare între UE şi Marea Britanie. Preşedintele Comisiei m-a informat că el a fost convenit la nivel de negociatori şi, în principiu, la nivel politic, sub rezerva aprobării sale de către liderii’ UE, a transmis Donald Tusk, Președintele Consiliului European.

Potrivit adevărul.ro, vestea că cele două tabere au căzut de acord asupra unui text care stabilește cadrul în care acestea vor coopera, „a determinat o creştere de un procent a lirei sterline, investitorii fiind mai încrezători că cele 18 luni de negocieri încurcate şi tensionate dau rod, păstrând Marea Britanie aproape de cea mai mare piaţă de desfacere a sa şi asigurând că nu se vor schimba prea multe în timpul perioadei de tranziţie, care va dura până cel puţin la sfârşitul anului 2020”. „Cetăţenii britanici vor ca Brexit-ul să fie rezolvat. Ei vor un acord bun care să ne plaseze pe drumul unui viitor mai luminos. Acordul care ne va permite să facem asta este acum la îndemâna noastră. În cele 72 de ore cruciale care sunt în faţa noastră, voi face tot posibilul ca să-l aduc poporului britanic” a declarat Theresa May făcând referire la următorul pas din cadrul procesului de negociere a condițiilor de separare și anume, aprobarea textului.

De altă parte, câţiva colegi conservatori de-ai premierului britanic se arată extrem de dezamăgiți de propunerea Theresei May. Militând pentru o separare totală și clară de UE, aceștia au acuzat-o pe May de „trădarea Brexit-ului”, în timp ce liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a numit rezultatul negocierilor „cel mai rău din toate lumile”, pentru că păstrează Marea Britanie legată de imensa piaţă economică a UE, însă fără a avea vreun cuvânt de spus în ceea ce priveşte reglementările sale.

Timpul se scurge cu viteză iar pentru că luna martie a anului viitor se apropie cu pași rapizi, Theresa May știe că nu mai poate găsi alte soluții pentru relațiile bilaterale de după Brexit, fapt pentru care, pe masa negocierilor rămâne acest acord sau niciunul. Crezând în condițiile pe care le-a enumerat, May speră că va avea susținerea britanicilor în a face primul mare pas în afara Uniunii Europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page