top of page

Republica Moldova rămâne fană a Rusiei


Cu toate că la nivel local, cea mai mare dilemă a moldovenilor de după Prut este cea a apartenenței acestora la tărâmul românesc (n.r. binecunoscutul slogan „Basarabia este România), la nivel internațional, interesul președintelui este acela de a se asigura că poporul său înțelege nevoia de aderare la protecția și securitatea rușilor. Marea luptă politică se dă între preferințele cetățenilor față de vest (reprezentat astfel de Uniunea Europeană) și Rusia condusă de puternicul Vladimir Putin.

Mereu un fan al Kremlinului, actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon caută cu orice preț să își convingă națiunea că influența pe care rușii o au la nivel mondial este una care determină greutatea importanței în caz de conflict armat dar și una care reprezintă un sprijin covârșitor în aria economică. Privind la exemplul peninsulei Crimeea care a fost anexată voluntar la Rusia în 2014, Dodon speră ca într-o zi, Republica Moldova să devină parte din Rusia pentru ca astfel, viitorul moldovenilor să fie asigurat de forța rușilor.

Din nefericire pentru acesta, anexarea țării la Rusia nu este o decizie privată, iar o mare parte din cetățenii săi sunt deja sătui de temerile unui control rusesc, fapt pentru care, cred că Uniunea Europeană este o șansă reală pentru adevărata libertate de exprimare a națiunii. Manifestând interes pentru Bruxelles, moldovenii cred că blocul comunitar are puterea de a transforma Republica Moldova într-o țară europeană, al cărui statul va deveni unul egal cu cel al celorlalte 27 de state membre.

De curând însă, opiniile pro ruse ale lui Igor Dodon i-a „înfuriat” pe liderii celor trei instituții europene, reamintindu-le moldovenilor că UE are puterea de a reimpune vizele de călătorie. Cu toate că cetățenii nu vor ca țara să își piardă șansele de a fi o opțiune pentru Uniunea Europeană, liderul de la Chișinău insistă cu direcția pro-rusă, îndepărtând și mai mult Republica de UE.

În mai puțin de două săptămâni, președintele Republicii Moldova a reușit să îi „supere” pe oficialii de la Bruxelles, confirmându-și aprecierea pentru Rusia și dorința de a alia țara la puterea de influență a lui Vladimir Putin. În primă instanță, reacția Parlamentului European a fost una scurtă, concretă și extrem de dură; instituția europeană le-a amintit politicienilor moldoveni că are puterea de a reimpune vizele, punctând astfel un apropos la revizuirea declarațiilor președintelui. Cunoscută ca fiind în opoziția cu politica Rusiei, Uniunea Europeană speră ca moldovenii să se trezească repede la realitate și să îndeplinească toate condițiile necesare pentru aderarea la blocul comunitar, înainte ca Rusia „să pună mâna” pe tezaurul național.

Folosindu-se de scuza spălării de bani și a corupției în Republica Moldova, Parlamentul European a transmis un avertisment autorităților de la Chișinău, în data de 12 noiembrie, conform căruia moldovenii riscă să li se reimpună vizele de călătorie pe teritoriul blocului comunitar dacă nu își rezolvă repede aceste două probleme. „Atenţionarea privind posibilitatea de suspendare a regimului fără vize cu Republica Moldova din cauza neîndeplinirii obligaţiilor este unul dintre cele patru 'răspunsuri' ale parlamentarilor europeni la evoluţia democraţiei în Republica Moldova. Acelaşi paragraf menţionează condiţiile de suspendare a Acordului de asociere a Republicii Moldova la UE. Proiectul Parlamentului European menţionează de asemenea că asistenţa macrofinanciară va fi deblocată numai după alegerile parlamentare, preconizate pentru luna februarie 2019, atrăgând atenţia ca acestea să aibă loc conform standardelor internaţionale şi vor fi evaluate de organisme internaţionale specializate” informa la acea dată agenția națională de presă, Mediafax.

Cu toate acestea, Igor Dodon rămâne fixat pe ideea alierii țării pe care o conduce, la superputerea mondială la cârma căreia stă mult controversatul Vladimir Putin. De curând, președintele Republicii Moldova și-a reconfirmat admirația pentru vecinul de est, după ce condamna public apelurile unor politicieni prooccidentali de la Chișinău de retragere a trupelor ruse din regiunea separatistă Transnistria.

„Sunt convins că atât timp cât nu există o soluţie sustenabilă şi viabilă la problema transnistriană, nici un mecanism de menţinere a păcii şi stabilităţii în perioada post-conflict, doar populiştii şi provocatorii pot vorbi despre oprirea actualei operaţiuni de menţinere a păcii, intenţionând în acest fel să destabilizeze situaţia în Moldova şi în întreaga regiune. În ultimii 26 de ani, putem observa următoarele rezultate-cheie ale operaţiunii de menţinere a păcii: relansarea atmosferei de pace, crearea condiţiilor pentru negocieri de pace, lipsa crizelor care ar putea conduce la folosirea armelor de către părţile implicate în conflict. De aceea, indiferent cât de mult ar încerca politicienii critici din ţară şi din străinătate, cetăţenii moldoveni ştiu sigur că pacea în Transnistria a fost restabilită datorită actualei misiuni de menţinere a păcii”, a declarat Igor Dodon în cadrul unui discurs rostit în Duma de Stat, Camera inferioară a Parlamentului Rusiei.

Astfel spus, Igor Dodon crede că Rusia este cea mai bună soluție a moldovenilor în recuperarea Transnistriei (regiune ce militează pentru independența față de Republica Moldova), opinie care slăbește relația cu occidental.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page