top of page

„Perioada de tranziție post-Brexit trebuie încheiată până la alegerile generale din 2022”


Cu toate că migrația încă ridică probleme serioase liderilor de la Bruxelles, Uniunea Europeană pare să reușească să își mențină poziția vehementă asupra cotelor obligatorii de distribuție cu care le-a însărcinat în toamna lui 2015, pe fiecare dintre statele sale membre. Astăzi, în timp ce Polonia, Ungaria, Austria și Italia reproșează instituțiilor europene un comportament autoritar bazat în mod special pe salvarea imaginii Germaniei, britanicii rămân la aceaiași părere, considerând că Uniunea Europeană nu este o alianță avantajoasă, având în vedere că legislația pe care o impune este una egocentrică. Fără a ține cont de valorile naționale ale statelor membre, UE este acuzată că se folosește de puterea sa de conducere pentru a pătrunde pe cele 28 de teritorii, utilizând resursele acestora și propunând un sistem de conducere pe cât de general, pe atât de indiferent față de cerințele particulare ale fiecărei țări.

Promovând intens ideea de separare, Marea Britanie a votat în data de 23 iunie 2016 dorința de a invoca articolul 50 din Tratatul de la Liasabona, declanșând astfel un Brexit istoric. Preluând sarcina de a satisface dorințele cetățenilor, premierul britanic, Theresa May a promis că va face tot posibilul ca Regatul Unit să își recapete independența și autonomia. Cu toate că investitorii străini au amenințat că își vor muta afacerile din Londra în alte capitale europene, iar analiștii financiari au prevăzut un viitor post-Brexit sumbru pentru economia Marii Britanii, guvernul Theresei May a continuat să facă pași pe drumul inițiat în 19 martie 2017.

În curs de negociere a condițiilor de separare, oficialii de la Bruxelles au reușit în repetate rânduri să pună presiune pe britanici, amenințându-i cu costuri și efecte secundare, dând astfel șansa de răzgândire asupra Brexitului. Acuzați că nu știu ce vor și că nu au soluții asupra viitoarei relații bilaterale, britanicii au ajuns la limita discreditării; presiunea Uniunii Europene, a propriilor cetățeni dar și a europenilor care trăiesc pe teritoriul celor patru țări ale Regatului Unit a determinat-o pe Theresa May să propună de urgență un proiect de acord. Din păcate, pe cât de fericită este aceasta de înțelegerea pe care tocmai a stabilit-o cu UE, pe atât de dezamăgiți sunt cei care au înțeles că planul propus de May este unul dezastruos.

Brexitul are menirea de a separa definitiv și irevocabil relația de dependență dintre blocul comunitar și Marea Britanie, eliminând orice tentativă de impunere a legislației europene peste britanici. Cu toate că s-a arătat extrem de convins că își poate câștiga drepturile și astfel, recăpăta libertatea, după 18 luni de negocieri, guvernul de la Londra a dat cu „bâta-n baltă”, propunând un acord care îi conferă mai multe pierderi decât avantaje. Potrivit analiștilor, eșecul premierului Theresa May este o victorie pentru liderii europeni a căror presiune i-a determinat pe britanici să le accepte condițiile de separare, lăsând astfel deschisă relația de viitor. Totuși, pentru șefa guvernului britanic, acordul „este cea mai bună versiune care a putut fi negociată”.

Potrivit www.dw.com „obiectivele sunt foarte largi și variază de la cooperarea în materie de securitate, până la un acord comercial cuprinzător, cu schimburi de mărfuri și servicii fără taxe vamale și fără impedimente. Se oferă călătorii fără viză, precum și accesul la zonele de pescuit pentru părțile contractante sau participarea britanicilor la anumite programe ale UE”.

„Acordul Brexit elaborat de Guvernul Theresa May şi Bruxelles prevede reciprocitate în privinţa libertăţii de circulaţie, o perioadă de tranziţie post-Brexit, menţinerea Marii Britanii în uniunea vamală, un statut special al provinciei britanice Irlanda de Nord şi păstrarea aranjamentelor comerciale” informează Mediafax. Cu toate că mulți britanici consideră că propunerea Theresei May este o dovadă a faptului că Marea Britanie a pierdut lupta cu UE pentru a-și recăpăta drepturile, prim ministrul britanic crede că acordul este cea mai bună soluție pe care au putut-o găsi date fiind circumstanțele și timpul până când procesul de negociere a condițiilor de separare avea să se încheie. La fel de mulțumit de înțelegerea stabilită s-a arătat și Michel Barnier, negociatorul UE. „Ne aflăm într-un moment decisiv al acestui proces, nimeni nu ar trebui să piardă din vedere progresul făcut de Bruxelles şi Londra. Per total, acordul este corect şi echilibrat. Statele membre susţin proiectul de acord la care am ajuns. Uniunea Europeană va trebui să decidă asupra procesului intern pentru prelungirea perioadei de tranziţie”, a transmis negociatorul-şef.

După ce întregul guvern a aprobat propunerea Theresei May iar Uniunea Europeană a acceptat condițiile înscrise în acord, premierul britanic a ținut să mai precizeze că perioada de tranziție post-Brexit trebuie să se încheie înainte de alegerile din Marea Britanie, stabilite pentru 2022. „Consider că este important pentru cetăţenii din Marea Britanie să ieşim din perioada de tranziţie până la următoarele alegeri generale”, a transmis Theresa May la începutul acestei săptămâni.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page