top of page

Acordul tehnic privind Brexitul – cel mai mare eșec al britanicilor

Dorința britanicilor de a încheia orice socoteală cu Uniunea Europeană a beneficiat de un motiv bine întemeiat pentru a fi vociferată, dar potrivit analiștilor politici, dacă astăzi s-ar repeta referendumul din data de 23 iunie 2016, majoritatea britanicilor ar alege ca Regatul Unit să nu părăsească blocul comunitar. Influențați de criza umanitară declanșată de valul de imigranți care au dat năvală peste Europa încă din primăvara lui 2015, britanicii au ascultat primele îndemnuri care au propus separarea de UE și recâștigarea independenței. Agitați de modul în care oficialii de la Bruxelles primeau cu multă solidaritate pe extracomunitari, obligând statele membre să primească și să integreze cote de distribuție, britanicii au înțeles că este momentul să se separe de Uniunea Europeană, plecând astfel de sub „umbrela” unei puteri care impunea o legislație egoistă.

Din păcate, cu fiecare lună care a trecut de când premierul britanic, Theresa May a invocat Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, cerând astfel în mod oficial declanșarea Brexitului, cetățenii Marii Britanii au început să realizeze adevăratele efecte ale despărțirii de UE. În timp ce investitorii străini au amenințat că vor da Londra pe alte capitale europene în vederea beneficierii de o legislație comună, cetățenii au ieșit în stradă cerând un al doilea referendum. De altă parte, presiunea venită din perspectivele economice, administrative și sociale i-a detrminat pe britanici să creadă că Brexitul este mai degrabă o sinucidere decât șansa de a trăi liber.

La toate acestea, de-a lungul celor mai bine de nouăsprezece luni de la declanșarea Brextului, oficialii de la Bruxelles au încercat să facă sarcina Guvernului de la Londra una și mai dificilă, amintindu-i mereu dezavantajele și riscul la care supune cele patru națiuni. Dând vina mereu pe britanici pentru faptul că nu sunt pregătiți sau că nu știu ce vor, liderii europeni au reușit să discrediteze imaginea liderilor politici din Marea Britanie, făcându-i astfel pe cetățeni să pună presiune pe Guvern în vederea anulării Brexitului.

După nenumărate refuzuri de a negocia o cale de întoarcere, Theresa May a suprins săptămâna aceasta cu un plan inopinant, programat să stabilească condițiile de separare dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană. Fericită din cale afară pentru faptul că Guvernul i-a aprobat proiectul, May este convinsă că știe ce face, iar Brexitul va fi începutul unei epoci de succes pentru poporul său. De departe, un anumit segment de britanici dar și lideri politici internaționali împreună cu analiștii, consideră că acordul propus de premierul britanic și aprobat de către Guvern pentru a da startul finalului de epocă sub numele Uniunii Europene, reprezintă cel mai mare eșec din istoria negocierilor. Mai mult, în opinia acestora condițiile din Acordul tehnic, are puterea de a „băga în groapă” toate cele patru națiuni ale Regatului Unit.

Fericită că a reușit să găsească o soluție pentru mult așteptatul acord care are în vedere stabilirea viitoarei relații dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie, Theresa May crede că planul său pentru Brexit își atinge obiectivele cu această reușită istorică înregistrată săptămâna aceasta când Guvernul de la Londra și-a dat acordul asupra propunerii sale de proiect. În timp ce unele voci cred că miniștrii au fost forțați să accepte acest plan de teama că data de 20 martie 2019, îi va găsi fără nicio soluție, iar Brexitul se va finaliza fără niciun acord, jurnaliștii de la „The Wall Street Journal” vorbește despre un acord dezastruos, al cărui potențial arată că Marea Britanie a pierdut grav negocierile cu Uniunea Europeană. „În sfârşit, Theresa May a ajuns la un acord cu Bruxellesul privind retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un fapt care ne aminteşte ce a spus Winston Churchill despre democraţie - cea mai proastă formă de guvernare, în afară de toate celelalte", scrie The Wall Street Journal într-un editorial intitulat „Cel mai bun acord Brexit prost/Tratatul de retragere din UE negociat de Theresa May este slab, dar este singura propunere". Punctând faptul că deși Brexitul avea să despartă definitiv cele două tabere, în lipsă de soluții dar și încolțiți de propriile arme, The Wall Street Journal crede că Theresa May a înțeles faptul că nu are nicio șansă în fața armatei de lideri politici europeni, începând deja să piardă din sprijinul miniștrilor săi, în timp ce popularitatea sa în rândul cetățenilor scădea.

Soluția urgentă pentru ca Marea Britanie să nu riște să iasă din UE fără un acord cu aceasta, în condițiile în care nu s-au putut găsi răsounsuri la toate nedumeririle privind relația bilaterală, a fost cea de a accepta o serie de compromisuri care va ține în continuare Marea Britanie dependentă de Bruxelles.

„Cele mai multe detalii ale planului nu sunt controversate. Acestea includ prevederi privind statutul cetăţenilor UE în Marea Britanie şi al britanicilor din spaţiul comunitar, precum şi despre fondurile cu care Londra va contribui la bugetul UE conform angajamentelor asumate înaintea referendumului din 2016. Controversele se referă la acordul comercial pe care Bruxellesul l-a cerut pentru evitarea reinstituirii controalelor la frontiera dintre Irlanda de Nord, parte a Marii Britanii, şi Irlanda, care rămâne în UE. Theresa May a acceptat ca Marea Britanie să rămână în uniunea vamală comunitară dacă nu va fi semnat un alt tratat comercial. Marea Britanie va accepta unele reglementări UE, iar prevederile economice ar putea ajunge să difere între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii (...) Theresa May a subliniat că Marea Britanie va putea semna acorduri comerciale cu ţări terţe post-Brexit. Dar, pentru a face acest lucru, Marea Britanie va trebui să se retragă din uniunea vamală comunitară. (...) Şi, deşi Marea Britanie a vrut să iasă de sub jurisdicţia instanţelor judiciare europene, acestea vor continua să aibă sarcina de a asigura respectarea acordului bilateral şi posibil de a interpreta dacă reglementările britanice rămân combatibile cu cele europene”, explică WSJ.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page