top of page

Trump upgradează profilul liderului politic

Evoluția pe care planeta și-a însușit-o în ultimii 50-70 de ani are la baza sa suportul unor invenții care au revoluționat stilul de viață uman. Dacă toate industriile lumii au beneficiat de o „upgradare” a mecanismului de funcționare, este evident că și domeniile precum cultura, sănătatea, economia, armata, tehnologia sau politica să fie supuse aceluiași proces de îmbunătățire. În timp ce metodele tradiționale de cunoaștere sunt înlocuite cu metodele moderne, epoca digitală propune o abordare diferită în toate domeniile societății. Practic, în ceea ce privește candidatul unei campanii prezidențiale este important de reținut că o imagine învechită nu mai poate face față cerințelor contemporaneității.

A pleda pentru ocuparea celei mai importante funcții politice din cadrul unui stat necesită automat cunoașterea societății actuale, cetățenii, profilul acestora în raport cu tendințele pe care globalizarea le impune dar și contextul politicii internaționale. Revoluționarea tehnologiilor a atras cu sine și o perspectivă avangardistă asupra modului de a construi o campanie electorală. Dacă în trecut, regulile cereau respectarea anumitor etape astăzi, epoca imaginii impecabile a apus. În 2018, un nou tip de imagine publică vinde și anume, omul politic curajos, care se angajează în conflicte, insultă, se exprimă fără rețineri și arată publicului său că limita răbdării cu privire la complotul din umbră a societăților masonice, a Uniunii Europene, ONU, diferitelor tipuri de acordurilor încheiate sau NATO trebuie să ia sfârșit.

Adept al acestei noi abordări a electoratului, Donald Trump a preluat puterea Statelor Unite ale Americii promițând că în următorii patru ani, mandatul său va fi plin de surprize. După o serie de decizii șoc, Trump consideră că poziția celui mai puternic lider al planetei îi oferă dreptul de a-și da cu părerea despre politica internațională, comentând fără perdea fiecare țară pentru care prezintă interes. Mai mult, liderul de la Casa Albă îndrăznește să acuze anumite alianțe/acorduri, insultă lideri politici și instigă la conflict între cele mai puternice țări.

Cu o atitudine controversată, gata mereu să „răbufnească” și dispus să irite de fiecare dată când își face apariția, noua imagina publică a omului politic de succes răstoarnă toate teoriile cunoscute în ceea ce privește comunicarea politică. Oscilând între extaz și agonie discursul celui mai puternic om de pe planetă este un revoluționar care „taie și spânzură” scoțând la iveală adevăruri crunte și demascând nu rivalii, ci un întreg circuit de sisteme ale căror interese sunt subjugarea ființei umane.

Hrănind nevoia de adrenalină, apelul la emoție utilizat de Donald Trump în cadrul comunicării politice a celor doi ani de când a câștigat alegerile prezidențiale, satisface așteptările electoratului care, într-o lume amenințată la tot pasul, simte că numai o personalitate rebelă i-ar putea apăra. Practic, circumstanțele lumii moderne și-au amprenta chiar și asupra imaginii publice a președinților superputerilor mondiale astăzi, acesta nemaifiind forțat să fie cel mai deștept, cel mai frumos, cel mai politicos sau chiar să aibă un minim de studii politice (este necesar ca acesta să demonstreze doar că este la curent cu realitatea din jur și de cele mai multe ori, să aibă de comentat la adresa ei). În fond, ceea ce mass media a reușit să fabrice în preajma alegerilor, este nevoia de o imagine publică care iese în evidență ca fiind una pe cât de dubioasă, pe atât de gustată de audiență.

Obișnuiți cu o presă de cancan și transformarea unor informații simple în cvasi-știri, cetățenii lumii se simt mai atrași de o figură rebelă decât de imaginea tradițională a președintelui „perfect”. Dacă în trecut, calitatea principală a președintelui Statelor Unite ale Americii era acela de a-și clădi o imagine bună, seducând alegătorii cu o personalitate ireproșabilă (de exemplu cazul fostului președinte american Barack Obama a cărei campanie s-a concentrat pe „continuarea” imaginii lui Martin Luther King, eroul afro-americanilor) astăzi, lipsa unui echilibru între imagine și discursul electoral sau chiar și o imagine răzvrătită nu doar că nu îngreunează eforturile de a apropia liderul SUA de către cetățeni, dar se dovedește a fi o strategie și mai funcționabilă. Trăind într-o lume în care se pune accentul pe imagine, oamenii consideră că vorbele sunt promisiuni neîmplinite și astfel, preferă să își plaseze toată încrederea pe baza analizei de imagine a celui care se propune ca fiind un luptător pentru drepturile lor.

În timp ce la nivel mondial, statele lumii investesc din ce în ce mai multe resurse, timp și energie în vederea ocupării poziției de lider în cele mai importante domenii care controlează planeta, la nivelul fiecărei țări în parte, există nevoia de evidențiere iar Donald Trump și-a câștigat audiența tocmai prin prisma acestei strategii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page