top of page

Succesul din spatele emoțiilor - lecția celor mai răsunătoare profituri -

În drumul său spre a descoperi lumea, naufragiații purtau cu sine valori, parte dintr-o cultură pe care avea să o injecteze la destinație, națiunilor de la care mai apoi lua produse importându-le acasă. Procesul de vânzare a crescut spectaculos odată cu deschiderea omului către influențele celorlalte culturi. Dacă la început originea lor reprezenta elementul cheie care făcea diferența dintre un produs sau un altul, ulterior, lărgirea pieței afacerilor și apogeul revoluției tehnologice a transformat domeniul vânzării într-un spectacol la baza căruia stau astăzi cunoștințe sociologice, psihologice, economice, comunicaționale și artistice.

Intuind faptul că succesul vine din exprimarea unicității produsului sau serviciului furnizat, cel puțin la nivelul de percepție al consumatorului, producătorii au născut idei în spatele bunurilor de consum asociindu-și marfa cu o promisiune. Mai bun, mai rapid, mai economic, mai sigur, mai curat etc., sunt treptele pe care fiecare companie producătoare și-a ales un loc și a decis să lupte împotriva concurenței având grijă ca publicul să fie convins că nu există nimeni mai potrivit pentru a beneficia de ultima decizie. În timp ce garanțiile s-au transformat repede într-o tehnică de accelerare a captării atenției consumatorului, o altă diferențiere a fost nevoită să separe amalgamul de mărci care, în 1960 păreau că reprezintă ghidul omenirii către modernitate.

Invenția internetului și suprema relevație de a construi dispozitive inteligente ușor de purtat au transformat planeta într-o altă lume, comparativ cu epocile trecute. Procesul comunicării a resimțit imediat îmbunătățiri, atunci când, cu ajutorul calculatoarelor, faxurilor și telefoanelor, fiecare domeniu avea să își desfășoare întreaga activitate cu ajutorul acestora. Influența stilului de viață, a culturii, inovației, puterii armate, economice și politice a transformat Statele Unite ale Americii în superputere mondială, oferindu-i astfel cale liberă către toate celelalte societăți ale lumii. Dacă procesul globalizării a eliminat frontierele, investitorii străini, internetul, Hollywood-ul, inventatorii și brandurile au răspândit un impact covârșitor asupra tuturor națiunilor planetei.

Beneficiind de posibilitatea de a trăi visul american la orice colț de stradă, planeta se bucură din plin de faptul că America a venit la ei. În timp ce toate elementele sale de propagandă îi servesc pentru a crește și mai mult în influență, omul modern s-a transformat într-un slujnic care abia așteaptă ultima direcție pe care trebuie să o urmeze. Condiționându-și existența de consum, ființa umană se identifică cu ideile din spatele brandurilor garantându-și ieșirea din anonimat. Cu o varietate de opțiuni, aceasta a devenit inopinant ținta unor cercetări amănunțite, în urma cărora, datele sale psihologice și sociologice devin cu ajutorul unor strategii de comunicare, amprenta noului profil al consumatorului.

În 2018, manualele de specialitate, conferințele internaționale ținute de către doctori în domeniul marketingului și progresivele studii de publicitate vând tuturor celor interesați amănuntul construirii unui brand de succes. Cu o transparență evidentă, toate companiile știu că pot produce aceiași marfă ca și competitorii săi, succesul fiindu-le garantat de ideea care crează unicitate în percepția consumatorului. Pentru că lumea brandurilor a resimțit o explozie competitivă, topul celor mai bune 100 de branduri globale prezintă povestea acelor exemple care și-au revoluționat modul de abordare a brandingului. În timp ce unii producători se chinuie să găsească o diferență (reală sau nu) care să convingă publicul, marile branduri își focusează toate eforturile asupra strategiilor de comunicare. Astăzi, calitatea brandurilor nu stă în produsul sau serviciul furnizat, ci se construiște un sentiment puternic dincolo de imaginea unui mesaj publicitar, căruia publicul vizat nu i se mai poate sustrage. Cheia succesului celor mai renumite mărci constă în modul în care specialiștii ambalează cu emoții, ideea din spatele brandului.

Emoțiile sunt răspunzătoare pentru sentimentul iubirii și al loialității, fapt pentru care, înainte de a vinde unul dintre cele mai bune produse de pe piață și a risca să lupte cu competitori de avangardă, producătorii se asigură că au o relație cu consumatorii săi. Dincolo de ceea ce vede, aude sau gustă, publicul este indus într-o stare de hipnoză cu ajutorul unor mesaje publicitare a căror scop este de a sensibiliza latura afectivă a ființei umane. Creându-i o stare emoțională bazată pe iluzia unei lumi mai bune sub protecția brandurilor, consumatorul modern experimentează o stare pozitivă, euforică, de speranță și încredere; fapt pentru care, nu de puține ori brandurilor li s-a acordat distincția de agenți sociali. Terapia prin consum, cataloghează brandurile ca fiind cel mai bun psiholog al momentului care, cu ajutorul mecanismelor de a crea sentimente pozitive, are puterea de a schimba lumea transformând-o într-un loc mai bun. În timp ce emoțiile reprezintă unul dintre cele mai puternice răspunsuri psihice, cu efect asupra comportamentului uman, noile tehnologii și stilul de viață „robotizat” promovat de către acestea sunt într-o luptă continuă de denigrare una pe cealaltă. De o parte, exprimarea trăirilor refuză standardul impus de dispozitivele inteligente care proclamă insensibilitatea ca armă nouă împotriva eșecului evoluției, iar de cealaltă, apelul la rațiune oferă posibilitatea de a evita formarea unor vulnerabilități care să coste.

La jumătatea secolului XX, lumea afacerilor era caracterizată de prima alegere; apelul la rațiune a reprezentat pentru mulți ani, elementul de succes în abordarea și convingerea conștiinței umane. Victimă a două războaie mondiale, mai multe conflicte interne, amenințarea unor boli necruțătoare, efectul unor schimbări bruște a stilului de viață modelat după noile invenții, impactul schimbului de cultură în urma unei migrații excesive, a intereselor militare, politice și economice a Războiului Rece etc., omul s-a fost nevoit să se închidă în sine și să adopte o poziție hotărâtoare în fața factorilor externi.

Succesul brandurilor de astăzi se datorează însă faptului că mărcile au intuit nevoia absolută a ființei umane de a-și exprima nevoia de afecțiune și fericire într-o lume în care se punea presiune pe instinctul de supraviețuire în cadrul unei perioade de tranzit greu încercate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page