top of page

Parlamentul European avertizează Republica Moldova cu reintroducerea vizelor


Cu toate că este o țară mică, Republica Moldova ridică interesul multor părți care o văd ca pe o resursă inestimabilă într-o potențială alianță. Astfel se explică atenția cu care Rusia tratează problemele Republicii în competiție directă cu Uniunea Europeană care speră ca demersurile liderilro politici de la Chișinău vor conduce la o aderare a țării în cadrul blocului comunitar. De altfel, chiar și în interiorul țării cetățenii sunt împărțiți în două tabere; în timp ce unii își doresc anexarea la patria Rusiei (la fel cum a făcut și Peninsula Crimeea) alții sunt cu ochii și brațele îndreptate către vestul Europei, declarându-și intenția de a fi sub protecția Bruxelles-ului.

Lupta pentru preluarea atenției Republicii Moldova este pe cât de acerbă pe atât de amenințătoare pentru starea de bine a cetățenilor având în vedere că un pas mai aproape de Rusia înseamnă amenințarea Uniunii Europene, iar un pas mai aproape de către blocul comunitar reprezintă posibilitatea de a crea riscuri în siguranța societății.

Pentru că procentul adepților ideii pro-europene sunt majoritari, Parlamentul European a dat naștere unu proiect de asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. Dacă inișial, președintele adjunct al instituției legislative europene a transmis că proiectul va fi probabil aprobat fără modificări, zilele trecute, a fost făcută publică informația conform căreia UE poate revizui regimul fără voze pentru cetățenii moldoveni în cazul în care nu se respectă obligațiile legate de lupta împotriva corupției și a spălării banilor. Această schimbare este cu mult mai neașteptată fiind menționată pentru prima dată de la liberalizarea regimului de vize.

Potrivit unui proiect susținut de Parlamentul European, Republica Moldovă riscă o suspendare a regimului fără vize pentru cetățenii săi care călătoresc pe teritoriile blocului comunitar dacă obligațiile acordului dintre cele două tabere nu vor fi împlinite. Una dintre responsabilitățile Republicii fac referire la răspunsurile parlamentarilor europeni cu privire la dezvoltarea situației democratice din Moldova. Mai mult, același proiect conține și informația conform căreia Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană poate fi suspendat. Potrivit unimedia.info, „un punct din proiectul publicat pe site-ul Parlamentului European, se menționează că asistența macrofinanciară va fi deblocată numai după alegerile parlamenatare ce vor avea loc în luna februarie 2019, cu condiția ca acestea să fie ținute în conformitate cu standardele la nivel internațional și să fie evaluate de organe internaționale specializate”. În plus, toate programele de sprijin căreia îi sunt oferite Republicii Moldova de către Bruxelles, vor rămâne blocate până la „progresele semnificative în domeniul standardelor democratice”. În tot acest timp însă, Parlamentul European intenționează să continue să ofere suport financiar societăților civile din Moldova, mass mediei independente, sectorului privat și autorităților locale.

„În proiectul de raport, deputații europeni amintesc că aderarea la principiile democratice reprezintă baza acordului de asociere, iar încălcarea acestei obligații poate duce la suspendarea drepturilor pe care le implică acordul. Inclusiv drepturile cetățenilor Republicii Moldova asupra regimului fără vize cu UE. Parlamentul European intenționează să ia toate aceste măsuri ca răspuns la anularea rezultatelor alegerilor locale din Chișinău, lipsa justiției independente, a cazurilor motivate politic împotriva opoziției, a avocaților și a activiștilor pentru drepturile omului, presiunea asupra jurnaliștilor și monopolizarea mass-mediei” informează unimedia.info.

Exprimându-și în nenumărate rânduri dorința de a beneficia de pozibilitatea călătoriei în spațiul Uniunii Europene fără să fie nevoie de vize, în decembrie anul trecut, Republica Moldova a beneficiat de atenția Comisiei Europene care la data aceea elabora un raport de monitorizare a modului în care țările cu regim fără vize își îndeplinesc obligațiile de liberalizare a vizelor. Potrivit concluziilor acestei monitorizări, Moldova a avut nevoie de măsuri urgente pentru a asigura o luptă durabilă împotriva corupției și a spălării banilor, în ideea de a continua să beneficieze de regimul fără vize cu Uniunea Europeană. La scurt timp, Ministerul Apacerilor Externe a transmis că Moldova își îndeplinește în totalitate obligațiile, însă autoritățile moldovenești sunt dispuse să asculte recomandările.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page