top of page

Oficialii ONU confirmă: „Iranul a onorat acordul nuclear cu marile puteri în ciuda noilor sancțiuni


Bazându-se pe propria judecată, președintele american, Donald Trump a lansat în primvara acestui an, teoria conform căreia Acordul nuclear cu Iranul trebuie întrerupt imediat, pe motiv că Teheranul nu ar respecta înțelegerea semnată în 2015, în urma unor negocieri îndelungate. Cu toate că la timpul confirmării acestui acord, țările participante (Rusia, China, Germania, Marea Britanie, Franța și Statele Unite ale Americii) au considerat această decizie ca una istorică, Trump este de părere că predecesorul său, Barack Obama s-a lăsat influențat de sensibilitatea relației cu Europa și a căzut de acord asupra unui acord care a făcut mai mult rău decât bine.

Menit să protejeze întreaga planetă de forța distrugătoare a Iranului prin prisma capacității sale de evoluție a potențialul nuclear, Grupul celor 5 puteri + 1 au semnat un act ce avea să le ofere posibilitatea de a ține sub control activitatea de producție a armelor de distrugere în masă dezvoltate pe teritoriul Iranului, în timp ce Teheranului îi erau ridicate sancțiunile economice. Astfel, clauza de a i se permite Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) șansa de a verifica instalațiile nucleare, inclusiv pe cele militare, avea să limiteze volumul de producție nucleară a Iranului.

Cu toate că în toți acești trei ani, toate țările implicate s-au arătat extrem de mulțumite de succesul înregistrat, poziția Statelor Unite ale Americii s-a schimbat radical odată cu preluarea funcției de președinte a controversatului Donald Trump. Cunoscut pentru extremismul, discriminarea și atitudinea radicală la adresa migrației, relațiilor internaționale și a acordurilor care, în opinia sa trag în jos statele participante, liderul de la Casa Albă a șocat întreaga planetă când a făcut public faptul că intenționează să retragă SUA din Acordul nuclear cu Iranul, motivându-și decizia cu suspiciunea că Teheranul a mințit în tot acest timp și ar fi reușit să fabrice în continuare armament nuclear, ba mai mult, potrivit lui Trump, Iranul ar susține terorismul în țări precum Siria și Yemen.

Convins că are dreptate, președintele american a retras America din Acord, oferindu-și astfel ocazia de a reintroduce sancțiuni împotriva arabilor. Cu toate că puterea sa de influență asupra opiniei publice mondiale este covârșitoare, ONU dezminte acuzațiile liderului de la Casa Albă și face public faptul că Iranul nu și-a încălcat niciodată angajamentele din Acordul semnat în 2015.

Vestea oferită de oficialii Organizației Națiunilor Unite ridică multe semne de întrebare asupra interesului manifestat de Trump în ceea ce privește discreditarea iranienilor și promovarea ideii conform careia Teheranul reprezintă unul dintre inamicii mondiali. Fie Trump nu are instincte bune, fie acesta intenționează să tragă Iranul într-o cursă a prejudecăților făcându-i pe cetățenii planetei să creadă că Iranul este în aceeași tabără cu Rusia, Coreea de Nord și mai nou, Siria condusă de Bashar al-Assad. După ce și-a exercitat puterea de influență susținută de funcția celui mai puternic om de pe pământ, Trump a reușit să atragă atenția asupra Teheranului și intențiile acestuia într-un mod negativ.

Cu toate că liderul de la Casa Albă a reușit să convingă în tot acest timp, o masă mare de oameni, Organizația Națiunilor Unite a declarat la începutul acestei săptămâni că în ciuda faptului că SUA a reimpus sancțiunile împotriva Teheranului, Iranul a continuat să pună în aplicare principalele restricții nucleare stabilite în Acordul semnat în 2015 cu marile puteri. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „câteva dintre principalele elemente care au fost suprimate în cadrul acordului, menite să prelungească timpul necesar pentru construirea unei bombe nucleare, au fost verificate cu puţin timp înainte ca sancţiunile americane să fie reimpuse pe data de 5 noiembrie, după retragerea din acordul nuclear anunţată în mai”. Ulterior, un diplomat senior a declarat că nu există niciun semn de schimbare a comportamentului iranian de la acea dată. „Nu există nimic care să indice că cooperarea iraniană sau atitudinea iraniană s-au schimbat de la 5 noiembrie”, a transmis acesta.

Potrivit unui raport trimestrial publicat ed AIEA, rezervele de uraniu ale Iranului au scăzut de la 202,8 kg, la 149.9 kg iar stocul de apă grea (material care poate fi utilizat ca moderator în reactoarele nucleare) a rămas aproape neschimbat, la 122,8 tone. Pentru că înregistrează schimbări favorabile acordului, Iranul a afirmat că va respecta înțelegerea nucleară numai dacă ceilalți semnatari rămași din grupul G5+1 vor face față promisiunilor de a-și păstra avantajele comerciale. „Marea Britanie, Germania şi Franţa se străduiesc să protejeze companiile de efectele noilor sancţiuni ale SUA şi să protejeze veniturile din petrol ale Iranului, deşi mulţi diplomaţi se îndoiesc că aceste eforturi vor fi suficiente pentru a salva în cele din urmă acordul” informează Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page