top of page

Fratele lui Boris Johnson demisionează din guvernul britanic


În ultima vreme, atât liderii Uniunii Europene cât și autoritățile britanice au ținut să nu împărtășească prea mult din demersul stabilirii unui acord privind condițiile de separare, lăsându-se însă să se înțeleagă că cele două tabere au ajuns la o înțelegere în proporție de 95%. Cum timpul se scurge cu repeziciune, Guvernul de la Londra simte presiunea așteptărilor propriilor cetățeni dar și a investitorilor străini cu afaceri pe teritoriul Regatului Unit, fapt pentru care, semnarea unui acord cu liderii de la Bruxelles a devenit din ce în ce mai urgent.

În contextul european, exemplul Brexitului inspiră din ce în ce mai multe state membre ale UE să adopte o atitudine de răzvrătire la adresa deciziilor celor trei instituții europene (Parlamentul, Consiliul și Comisia), dovedindu-le acestora că atâta timp cât situația este una încă neechilibrată, blocul comunitar riscă să fie supus unui test suprem de rezistență. Astfel spus, deși pare că are mai multă putere de control asupra situației, nici în tabăra Uniunii Europene, lucrurile nu stau prea roz.

În data de 20 martie 2019, britanicii și liderii europeni trebuie să bată palma asupra unor înțelegeri avantajoase privind condițiile de separare, numai că, până în clipa de față, valul de manifestații și proteste împotriva Brexitului face ca teama de acesta să crească și mai mult în rândul cetățenilor din Marea Britanie. Dacă la început părerea britanicilor despre Uniunea Europeană i-a împins să își dorească ieșirea de sub autoritatea acesteia azi, după mai bine de doi ani de la referendumul istoric în care s-a votat pentru Brexit, perspectivele economice, sociale, militare și legislative îi determină pe aceștia să recunoască că în era amenințărilor teroriste, războaielor comerciale, conflictelor militare și a setei de putere, Uniunea Europeană este încă o protecție de încredere.

Din păcate, astăzi, nu doar cetățenii britanici sunt cei speriați de efectele Brexitului ci, după un lung proces de analiză și dezbatere a viitorului unei Marii Britanii independente, chiar și susținătorii acestei separări se lasă convinși că situația în care s-a autoinvitat Regatul Unit reprezintă una dintre cele mai mari cumpăne din istoria țării suverane.

Unul dintre numele celor care recunosc că Brexitul a creat un haos fără precedent iar viitorul Marii Britanii face ca realitatea să sune și mai îngrijorătoare. Frate al renumitului fost primar al Londrei dar și fost ministru de Externe, Boris Johnson, Jo Johnson este unul dintre liderii mișcării pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Cu toate că acesta este vehement convins că blocul comunitar nu face altceva decât să pună în risc identitatea și cultura națională a țării sale, condamnând autoritatea pe care liderii de la Bruxelles o execută la adresa statelor sale membre, Jo Johnson și-a prezentat vineri seară demisia din Guvernul de la Londra. „Marea Britanie se află aproape de cea mai mare criză de după al II-lea Război Mondial. A pune naţiunea în poziţia de a alege între vasalitate şi haos este un eşec al statului britanic de o amploare inedită de la criza Suez”, a declarat Jo Johnson, actual secretar de stat în Ministerul britanic al Transporturilor.

La scurt timp după prezentarea demisiei acestuia, Reuters a postat informația conform căreia încă patru miniștri anti-Brexit sunt pe punctul de a demisiona, respingând vehement ultimul plan britanic. Potrivit celei mai recente propuneri prezentate de către prim ministrul britanic, Theresa May, britanicii militează pentru crearea unui mecanism independent de supraveghere a oricărui acord vamal provizoriu. Din păcate pentru liderii de la Londra, Uniunea Europeană a respins acest plan. Potrivit jurnal.md.ro „între Londra și Bruxelles presistă dezacordul privind modalitatea de evitare a unui regim strict al frontierei dintre Republica Irlanda, membră a Uniunii Europene și Irlanda de Nord, provincie a Regatului Unit. Theresa May a propus un aranjament vamal temporar pentru întreg Regatul Unit, dar susținătorii Brexit din cadrul Partidului Conservator vor ca britanicii să poată decide până când se va aplica înțelegerea respectivă”.

În acest sens, un ministru din cabinetul de la Londra a ținut să declare că „acum este momentul ca Theresa May să se confrunte cu Bruxelles-ul și să spună clar că este nevoie de un compromis, sau Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană fără un acord”. Aceste neînțelegeri puternice din cadrul guvernului britanic au determinat de la începutul anului și până acum demisiile mai multor miniștri din cabinet (seniori) și din afara acestuia (juniori), cele mai răsunătoare dintre acestea fiind cele prezentate de Boris Johnson (fost Ministru de Externe), David Davis (fost ministru pentru Brexit) și Jo Johnson, fratele mai mic al lui Boris Johnson (fost ministru al transportului).

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page