top of page

Donald Tusk îl acuză pe Donald Trump că este împotriva unei Europe unite și puternice


În ciuda faptului că la întâlnirile oficiale în cadrul cărora liderii politici mondiali își dau palma și își zâmbesc de parcă și-ar purta tot respectul, competiția mondială în topul superputerilor de pe planetă îi îndeamnă pe majoritatea să își apere interesul într-un mod mai puțin diplomat atunci când nu se presupune un contact direct cu competitorii. Astfel, încă din cadrul campaniei sale electorale, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii și-a permis, de la distanță, să câștige un renume pe baza comportamentului și discursului controversat, acuzând Uniunea Europeană de interese false subjugare a libertății statelor sale membre.

Evidențiind faptul că Germania „își dă aere” de lider, Donald Trump este de părere că blocul comunitar este doar o capcană prin care oficialii de la Bruxelles nu fac altceva decât să profite de autoritatea pe care le-o oferă legislația europeană, invadând teritoriile societăților europene, profitând în același timp de resursele, identitatea și cultura națională a acestora.

Evident, aceste păreri extrem de jignitoare nu au rămas fără o reacție, iar Trump a devenit rapid un președinte care a reușit să deterioreze relația dintre SUA și Uniunea Europeană. După aproape doi ani de la preluarea mandatului ca lider al Casei Albe, deciziile lui Trump continuă să șocheze planeta iar pentru acest lucru, săptămâna trecută, președintele Franței, Emmanuel Macron a propus crearea unei armate proprii a Europei, slăbind astfel dependența pe care bătrânul continent o are față de NATO. În contextul unei lumi care înregistrează pe zi ce trece o serie tot mai mare de amenințări, Macron consideră că Rusia, China și SUA pot deveni rapid inamici ai Uniunii Europene, fapt pentru care, crearea unei armate proprii i-ar facilita existența în cazul unui conflict militar.

La auzul acestei păreri, Trump s-a arătat cum nu se poate mai insultat, amintindu-i lui Macron că pentru a fi protejată, Europa ar trebui să contribuie mai mult la bugetul de apărare al NATO. La scurt timp, nici președintele Consiliului European nu a ezitat să catalogheze atitudinea liderului de la Casa Albă ca fiind una extrem de egoistă, dar mai presus de toate, una bazată pe împotrivirea unei Europe unite și puternice.

Fiind prudent cu eventualele situații de criză, Emmanuel Macron a făcut public la finalul săptămânii trecute, ideea ca Europa să își creeze propria armată. Aceasta a ținut să avertizeze europenii că nu se mai pot baza pe Statele Unite pentru a apăra bătrânul continent în condițiile în care există divergențe între președintele acestora și liderii Uniunii Europene. Mai mult, pentru a convinge necesitatea unei astfel de acțiuni, Macron a reamintit care pot fi eventualele efecte negative ale deciziei liderului de la Casa Albă de a se retrage din acordul nuclear cu Rusia din 1987, cel care interzicea utilizarea rachetelor cu rază medie de acțiuni. „Trebuie să ne protejăm în ceea ce privește China, Rusia și chiar SUA. Cine este principala victimă? Europa și securitatea ei. Vreau să avem un dialog real cu Rusia privind securitatea, este o țară pe care o respect, dar trebuie să avem o Europă care se poate apăra singură fără să mizeze pe sprijinul SUA” a declarat președintele Franței, neașteptându-se încă la un val de comentarii fără precedent.

Dacă Germania a părut încântată de ideea unei forțe de intervenție ca parte a unei structuri de apărare, Marea Britanie s-a opus acestei propuneri, invocând riscul de a crea o structură militară europeană paralelă cu NATO. Încântat de această propunere s-a arătat imediat și președintele Rusiei, Vladimir Putin pentru care, ideea ca un bloc economic de avengura Europei să dețină o armată proprie i se pare rezonabilă. „Europa este o entitate economică puternică, o uniune economică puternică și este foarte natural că dorește să fie independentă și suverană în privința defensivei și securității”, a transmis Putin.

De altă parte, cea mai surprinzătoare reacție la adresa declarațiilor lui Macron vine de peste Ocean unde, președintele american s-a arătat de-a dreptul insultat de această propunere. „Foarte jignitor, poate că Europa ar trebui mai întâi să îşi plătească partea în cadrul NATO”, a transmis Donald Trump printr-un mesaj postat pe Twitter.

În acest context, nici președintele Consiliului European, Donald Tusk nu s-a putut abține de la a face un comentariu, precizând în weekend, că atitudinea liderului politic american denotă împotrivirea unei Europe unite și puternice. „Pentru prima dată în istorie avem o administraţie americană ce nu este entuziastă, ca să nu spun mai mult, faţă de o Europă unită şi puternice. Vorbesc aici de fapte, nu de propagandă″ a transmis Tusk, făcând referire la faptul că în opinia sa, „președintele american își dorește să fim noi, Statele Unite de o parte, şi de cealaltă parte diferite alte ţări dispersate”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page