top of page

Lovitură de grație pentru Donald Trump! Democrații câștigă putere după alegerile din SUA


La fix doi ani de la răsunătorul succes al magnatului american, câștigând alegerile prezidențiale din Statele Unite ale Americii, Donald Trump vede alegerile parlamentare din data de 6 noiembrie, ca un test prin care se verifică câți cetățeni sunt mulțumiți de politica sa, susținându-i deciziile intens dezbătute de către opoziție.

Momentul adevărului a fost întâmpinat cu multă nerăbdare atât de americani cât și de restul lumii, având în vedere că SUA este o superputere mondială, a cărei influență își revarsă impactul asupra multor domenii printre care, politic, economic, armat, tehnologic și cultural. Alegerea celor 35 de membri ai Senatului (din totalul de 100) și toți cei 435 de membri cu drept de vot ai Camerei Reprezentanților a creat o atmosferă extrem de tensionantă între cele două partide rivale ale americanilor, transformând scrutinul de marți într-o luptă directă a politicilor susținute de republicani și cea susținută de către democrați. După aproape doi ani de mandat în calitate de președinte, Donald Trump se consideră cel mai bun lider de la Casa Albă, justificându-și încrederea prin faptul că deciziile sale fără precedent au creat istorie și reușesc să facă America măreață din nou.

Cu toate că acuzațiile și declarațiile puternice din timpul campaniei electorale preveneau o luptă strânsă, președintele american se arăta convins că democrații nu au nicio șansă de recuperare după implementarea deciziilor sale istorice (precum retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Consiliul ONU privind migrația, Acordul nuclear cu Iranul sau mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim). Rezultatele însă au reprezentat o surpriză de proporții.

După luni de campanie electorală în care s-au folosit tot felul de tertipuri pentru ca unul dintre partide să fie mai remarcat decât celălalt, marți noapte, rezultatele mult așteptatelor alegeri au desemnat o victorie a democraților care au preluat Camera Reprezentanților, condusă până acum de republicani. Astfel spus, potrivit NBC News, democrații au câștigat 227 de locuri – peste cele 218 de care aveau nevoie pentru a-și asigura majoritatea. De altă parte, republicanii rămân însă cu Senatul. Inițial, Donald Trump era mai interesat ca partidul său să fie majoritar în Camera Reprezentanților, fiind locul unde se propun legile; fapt care i-ar fi putut facilita deciziile din politica sa extrem de controversată. Cu toate că republicanii dețin puterea în Senat, iar democrații au „înroșit” Camera Reprezentanților, liderul de la Casa Albă declară rezultatele alegerilor ca un „imens succes”.

Reacțiile democraților au fost însă de-a dreptul sărbătorite. Considerând această victorie egală cu exprimarea opiniei cetățenilor conform căreia Trump nu poate controla America ca și cum ar fi a lui, democrații trăiesc momentul succesului ca un triumf împotriva președintelui. Susan Rice, fostul ambasador la ONU în timpul administrației Barack Obama s-a arătat extrem de fericită de rezultat, felicitând în primul rând cetățenii. „Bravo, oameni buni. Camera (Reprezentanţilor n.r.) este imensă, iar viitorul este mai plin de speranţă. Lumea va vedea că America nu şi-a pierdut minţile. Vă mulţumesc” a declarat aceasta la aflarea rezultatelor.

Potrivit unui sondaj online, bazat pe răspunsurile a 38.196 de persoane care au votat în 38 de state, în acest an, „votanţii au fost profund divizaţi în ce priveşte performanţa în funcţie a preşedintelui Donald Trump, dar şi direcţia în care se îndreaptă ţara” informează siteul știrilor Pro tv.

În ciuda faptului că partidul său a câștigat puterea în Senat, rezultatul tuturor alegerilor nu este exact ceea ce aștepta în realitate Donald Trump. Anticipând un adevărat tsunami al albaștrilor, potrivit BBC, președintele american a înregistrat mai degrabă un val anti-Trump. „Pierderea Camerei Reprezentanţilor, în pofida datelor excelente ale economiei americane, reprezintă o lovitură pentru Donald Trump, care privea scrutinul într-un referendum asupra persoanei şi agendei sale. Noianul de controverse stârnite de preşedintele Donald Trump a dezbinat profund societatea americană. Nu e aşadar de mirare că oamenii s-au prezentat în număr foarte mare la urne. A rezultat un Congres divizat, fapt care va limita marja de manevră a preşedintelui în următorii doi ani” informează știrile Pro tv. În realitate, succesul democraților din Camera Reprezentanților înseamnă riscul ca legile republicane să fie blocate, iar astfel, deciziile controversate ale președintelui să fie ținute în frâu. Nerecunoscându-și insatisfacția pentru pierderea Camerei Reprezentanților, Trump s-a axat pe evidențierea succesului republicanilor în Senat. „S-a întâmplat doar de 5 ori în ultimii 105 ani ca un președinte să obțină majoritate în Senat, în timpul alegerilor de la jumătate de mandat. Domnul Trump are ceva magic. Acest tip face magia să-i iasă prin urechi. Este un incredibil câștigător de voturi. Republicanii sunt incredibil de norocoși să îl aibă. Sunt surprins de cât de bine s-au descurcat. Totul se datorează magiei lui Trump – Trump e un magician. Incredibil, a întors toată presa împotriva lui, presă care îl atacă zilnic, dar el tot câștigă”, s-a lăudat acesta pe Twitter.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page