top of page

Elvețienii se bucură să fie plictisitori în era Brexit și Trump


Țara văcuței Milka și a munților de o frumusețe rară este mai degrabă cunoscută pentru fabricarea celor mai elegante și precise ceasuri, cele aproximativ 450 de varietăți de brânzeturi sau ciocolată, decât pentru politica sau știrile interne care i-ar putea crește reputația. Mai mult, Elveția este chiar și mai cunoscută pentru numărul de bănci (mai multe decât cabinetele stomatologice) decât pentru sistemul său de conducere unic. Forul conducător în această țară este reprezentat de Consiliul Federal (echivalentul guvernului); numai că în cazul elvețienilor, conducătorul acestuia este ales pe o perioadă de un an, prin rotație, dintre cei șapte membri ai Consiliului. Alesul are rolul de a reprezenta țara atât în calitate de prim ministru cât și ca președinte. Acest sistem singular în lume este cu atât mai greu de înțeles cu cât, membrii Consiliului Federal nu beneficiază de locuințe de protocol sau alte facilități, așa cum se procedează prin alte țări, ci dimpotrivă, aceștia sunt nevoiți să plătească în orice situație, la nevoie, din propriul buzunar.

Această exactitate a lucrurilor făcute la fel de mecanic ca și ceasurile pentru care sunt recunoscuți, i-a transformat pe elvețieni într-un exemplu de democrație care nu dă greș. Succesul înregistrat pe plan financiar se revarsă asupra societății, clasând astfel Elveția în topul țărilor cu cea mai bună calitate de viață. Neutralitatea sa în conflicte (ultimul conflict la care au participar elvețienii fiind abia în 1505) a transformat țara într-o destinație de vis pentru mulți cei care vor să trăiască pe picior mare. Astfel, nu-i de mirare că în Elveția, 30% din populație nu are cetățenie elvețiană.

Și totuși, pe cât de bogată și bine pusă la punct este Elveția, pe atât de plictisitoare sună viața trăită pe meleagurile ei, unde alte societăți nu îi pot înțelege mecanismul. Conștienți de stereotipurile căreia i s-au pus, oficialii elvețieni recunosc că a fi plictisitor este o calitate, în era Brexit și Trump.

Făcând referire la faptul că în lume, cele mai „grozave” subiecte pe care mass media, liderii politici și opinia publică le dezbat intens sunt cele legate de ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană și comportamentul exagerat de controversat al președintelui american, Donald Trump, președintele Confederației Elvețiene a declarat săptămâna aceasta că situația țării sale este una cum nu se poate mai privilegiată. Practic, conform lui Alain Berset, în 2018 este mai bine să fii plictisitor decât parte a unei lumi care se zguduie politic, economic și social, de la zi la zi.

Potrivit blacknews.ro „la un dineu găzduit de Asociaţia corespondenţilor străini din Elveţia, Berset – care deţine preşedinţia Confederaţiei pentru un an – președintele Confederației Elvețiene, Alain Berset a admis că sistemul politic al ţării sale este greu de înţeles pentru străini” însă, acest lucru nu îl deranjează. „Un preşedinte care nu poate lua decizii singur şi care are mandat doar un an? Ok, pentru unii dintre dumneavoastră ar putea să pară chiar o idee bună”, a declarat Berset evocând totodată sistemul elveţian de democraţie directă, care înseamnă că „aproape totul” este supus votului popular. „Nu sunt sigur că le puteţi explica acest lucru cititorilor dvs de acasă. Se pare că sunt ţări unde este suficient un referendum ca să arunce ţara în ani de incertitudine şi haos (făcând referire la referendumul organizat de guvernul de la Londra, în cadrul căruia britanicii au fost invitați să voteze opțiunile de a rămâne sau de a ieși din blocul comunitar); din fericire, noi în Elveţia ne-am reglementat deja situaţia cu Uniunea Europeană”.

Referindu-se la catalogarea pe care BBC a făcut-o orașului elvețian Zurich (cunoscut pentru una dintre cele mai bune calități a vieții) numindu-l „plictisitor”, Berset a descris cu ironie situația, lăsând de înțeles că interlocutorii săi „cunosc mai bine Elveția”. „Muncim din greu să fim atât de plictisitori. Ne bucurăm să auzim astfel de insulte. Să fii plictisitor poate fi un lucru bun, reflectând stabilitate, continuitate şi seriozitate, a subliniat preşedintele Elveţiei.

Ca o reacție la declarațiile „haioase” ale lui Alian Berset, ambasadorul SUA, Ed McMullen, a dat asigurări că remarcile lui Berset au fost bine primite. „Nu cred că a ironizat pe cineva. A glumit. S-a referit la preşedinţia Elveţiei şi ce ironic e că se schimbă în fiecare an. Unora le place asta, altora nu”, a explicat ambasadorul SUA.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page