top of page

În ciuda sancțiunilor impuse de SUA, Iranul transmite că își va vinde petrolul


Deciziile controversate ale lui Donald Trump i-au crescut reputația acestuia, fiind declarat astăzi ca unul (dacă nu unicul) cel mai neobișnuit președinte al Statelor Unite ale Americii. Astfel, liderul de la Casa Albă a reușit să îl detroneze chiar și pe predecesorul său, Barack Obama, singurul președinte de culoare al superputerii mondiale. Comportamentul și personalitatea ieșită din comun al lui Donald Trump i-a adus acestuia o serie de aprecieri pe de o parte și critici pe de alta. Dacă încă din campania sa electorală, acesta s-a arătat extrem de radical în privința anumitor teme de dezbatere (precum migrația, homosexualitatea sau relațiile internaționale), la mai bine de 23 de luni de când Trump se bucură de puterea pe care i-o oferă mandatul de președinte, acesta a reușit deja să creeze istorie într-un mod total suprinzător. Astfel, după ce a șocat retrăgând SUA din Acordul climatic de la Paris (motivând că încălzirea globală este doar o invenție a chinezilor) și Consiliul ONU privind migrația (tocmai pentru a nu se mai supune regulilor care îi impun să ofere sprijin imigranților), a mutat ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim (declanșând o adevărată dispută între Palestina și Israel), Trump a „îndrăznit” la începutul lunii mai să retragă SUA și din Acordul Nuclear cu Iranul, acuzând Teheranul că nu respectă pactul și astfel, este nevoie de o soluție urgentă pentru a repara ceea ce Barack Obama a crezut că face bine când a semnat în 2015 împreună cu Rusia, Marea Britanie, Germania, Franța și China un acord ce avea ca obiectiv limitarea producției nucleare a Iranului.

Mândru de isprava sa, Trump nu vrea să ia în discuție argumentele celor mai puternice state, care îi propun să revizuiească decizia istorică ci mai mult, pentru a demonstra că mandatul său va rămâne fără egal în istoria Americii, liderul de la Casa Albă a și dat startul unor serii de sancțiuni împotriva Iranului.

La începutul acestei săptămâni, cu o zi înainte de alegerile parlamentare americanii a căror importanță este una maximă pentru Donald Trump (acesta țintind să aibă majoritate în Congres, pentru a avea astfel susținerea republicanilor ori de câte ori mai vrea să dea naștere unor decizii inopinante), președintele american s-a arătat extrem de satisfăcut pentru una dintre cele mai mărețe acțiuni pe care a făcut-o de când s-a mutat la Casa Albă. După ce a retras SUA din Acordul nuclear cu Iranul la începutul lunii mai, Donald Trump a pregătit arabilor săptămana aceasta cele mai dure sancțiuni din istorie. Potrivit digi24, „Administraţia Trump a reinstituit toate sancţiunile eliminate prin acordul nuclear din 2015, care vizau atât Iranul cât şi ţările care aveau relaţii comerciale cu această ţară. Sancţiunile vizează exporturile de petrol, transportul şi băncile, sectoare esenţiale ale economiei iraniene”. În timp ce Trump „defila” mândru pe la canalele tv americane susținându-și importanța acestor „pedepse”, mii de iranieni au ieșit în stradă scandând „moarte Americii”. Mai mult, armata Iranului a transmis că va organiza exerciții militare de apărare, demonstrând astfel capacitățile militare ale țării.

„Sancţiunile impuse Iranului sunt foarte puternice. Sunt cele mai puternice sancţiuni pe care le-am impus vreodată. Şi vom vedea ce se întâmplă cu Iranul, dar nu se descurcă foarte bine”, a subliniat Trump.

În opinia președintelui american, termenii acordului nuclear încheiat în 2015 sunt inacceptabili și nu au fost suficienți pentru a opri Iranul din a-și dezvolta un program nuclear sau din a interveni în țările vecine precum Siria sau Yemen. Acuzându-l că a creat un „război psihologic”, liderul american crede că prin decizia retragerii va putea opri activitățile Teheranului exemplificate prin atacuri cibernetice, teste cu rachete balistice și susținerea unor grupări teroriste din Orientul Mijlociu. „Lucrăm pentru a ne asigura că susţinem poporul iranian şi că ne direcţionăm activităţile pentru a ne asigura că comportamentul malign al Republicii Iranului este schimbat. Acesta este scopul, aceasta este misiune şi o vom duce la capăt, în numele preşedintelui”, a declarat Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, completând cu informația conform căreia, peste 100 de companii internaţionale importante s-au retras din Iran din cauza sancţiunilor.

Vizate de sancțiunile americanilor sunt și numele a peste 700 de persoane fizice, entități, vase, aeronave, bănci de renume, exportatori de petrol și companii de transport. Dorind ca nicio țară să nu mai importe petrolul Iranian, Trump speră ca Teheranul să ajungă la limita supraviețuirii, așa cum se întâmplă în Venezuela, spre exemplu. De altă parte, Hassan Rohani, președintele Iranului a declarat că țara sa va încălca sancțiunile și își va vinde petrolul. „Anunţ că vom ocoli cu mândrie sancţiunile voastre ilegale şi injuste, deoarece ele contravin dreptului internaţional. Suntem în situaţie de război economic şi vom înfrunta o putere de intimidare. Nu cred că în istoria americană a fost până acum cineva la Casa Albă care să încalce atât de mult dreptul şi convenţiile internaţionale” a transmis luni, Rohani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page