top of page

Grupurile de afaceri din Marea Britanie vor un nou referendum

În timp ce europenii profită de puținele luni rămase la dispoziție până când procesul de negociere a separării Marii Britanii de Uniunea Europeană va decide condițiile în care cele două tabere se vor despărți, fixându-și călătorii pe teritorul Scoției, Irlandei de Nord, Țara Galilor și Angliei, britanicii care locuiesc, muncesc sau studiază în statele membre ale blocului comunitar trăiesc cu gândul la ce ar putea urma începând cu data de 20 martie 2019. Pentru aceștia, incertitudinea crește de la zi la zi, mai ales în contextul în care atât liderii de la Bruxelles cât și guvernul de la Londra nu reușesc să cadă de acord asupra unui pact care să înglobeze detaliile unei relații de după Brexit.

La fel de vulnerabile și temătoare se simt și grupurile de afaceri ale căror sedii și interese se află pe teritoriul Marii Britanii. Odată cu ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, acestea vor fi nevoite să respecte regulile impuse de către guvernul londonez, schimbându-se radical legătura pe care o au în prezent cu piața unică europeană.

Dacă la început cei mai mulți investitori străini au punctat clar faptul că odată cu declanșarea articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, își vor muta sediile în alte capitale europene, cei care încă au mai rămas în urmă, bazându-se pe speranța că britanicii se pot răzgândi între timp, cer acum reorganizarea referendumului prin care decizia Brexitului a fost luată. Convinși că instruiți cu toate amenințările și factorii de risc care îi pasc, britanicii vor vota să rămână parte din UE, grupurile de afaceri văd ca ultimă soluție a viitorului lor în Marea Britanie, exprimarea dorinței cetățenilor ca Brexitul să devină istorie.

Potrivit specialiștilor, ieșirea britanicilor din blocul comunitar poate afecta într-un mod drastic atât starea de bine a societății, încrederea cetățenilor în guvern, relațiile cu celelalte state europene, sectorul industrial și cel financiar. Avetizând asupra unui colaps economic, liderii de la Bruxelles, amintesc în repetate rânduri premierului britanic, Theresa May, de faptul că seprarea de Uniunea Europeană înseamnă nu doar lipsirea de potențialele fonduri viitoare ale UE dar și o datorie enormă pe care britanicii trebuie să o plătească blocului comunitar ca notă de plată a Brexitului. În plus, investitorii străini, speriați de incertitudinea viitorului afacerilor lor, amenință că își vor muta sediile spre alte capitale europene pentru a putea beneficia de accesibilitatea pieței unice. Fără investitori și sprijinul financiar al Uniunii Europene, Marea Britanie va fi nevoită să facă față singură unei situații în care se impune găsirea unei situații de urgență pentru a alimenta sectorul economic. Astfel, lansând un avertisment dur asupra efectelor devastatoare pe care Brexitul le poate genera, liderii grupurilor de afaceri din Marea Britanie cer guvernului să organizeze un referendum pe tema condițiilor ieșirii țării din cadrul blocului comunitar. Cu o săptămână înainte de a lansa campania „comunitatea de afaceri vrea un nou referendum”, peste 70 de oameni afaceri au semnat o scrisoare în care aceștia avertizează într-un mod public asupra efectelor extrem de grave ale unui Brexit fără un acord adecvat, care să ia în considerare viitoarele relații bilaterale. Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, scrisoarea a fost semnată, printre alții și de „John Nelson, fost președinte al filialei londoneze a Băncii Lloyds, de lordul Paul Myners, fost preşedinte al grupului Marks & Spencer, de Martha Lane Fox, fondatorul companiei Lastminute.com, şi de Richard Reed, cofondatorul Innocent Drinks. Printre semnatari figurează şi James Daunt, directorul Waterstones, precum şi Justin King, fost director al firmei Sainsbury's”.

„Comunitatea de afaceri a primit promisiunea că, în cazul în care se va decide ieşirea din UE, relaţiile comerciale în spaţiul comunitar vor continua să fie fără probleme şi vom avea stabilitate în privinţa viitoarelor relaţii. În pofida eforturilor premierului, propunerile discutate de Guvern şi de Comisia Europeană sunt insuficiente şi nu se apropie de actualele relaţii. Starea de incertitudine din ultimii doi ani a generat deja reducerea investiţiilor, situaţie care face ţara noastră mai săracă. În acest context, ne confruntăm fie cu o ieşire în necunoştinţă de cauză din UE, fie cu un Brexit dur şi devastator. Dat fiind că aceste variante nu au figurat pe buletinul de vot din 2016, credem că este necesar ca acordul final să fie supus votului poporului”, menționează oamenii de afaceri în scrisoarea semnată.

Cu toate că în luna octombrie sute de mii de persoane au protestat la Londra cerând organizarea unui referendum pe tema apartenenței Marii Britanii la UE, guvernul Theresei May a exclus în repetate rânduri această variantă, argumentând că decizia a fost deja luată în data de 23 iunie 2016, când 52% din britanicii au votat pentru separare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page