top of page

Cancerul de colon, a doua cauză de mortalitate prin cancer


În ciuda faptului că trăim vremuri moderne, din păcate, alimentate de o serie largă de avantaje industriale, tehnologice, comunicaționale, medicale etc. oamenii sunt mai preocupați de imaginea exterioară decât de starea lor de sănătate. Cancerul – cel mai groaznic coșmar al corpului uman, cunoscut și ca „tumoare malignă” reprezintă un grup de boli care influențează dezvoltarea anormală a celulelor cu potențial de a invada sau a se răspândi în alte părți ale organismului. Cu o cifră de peste 100 de tipuri de cancer, planeta își pierde oamenii pentru că prea puțini iau în serios riscul la care se supun atunci când nu merg la un examen de rutină, consumă băuturi alcoolice, fumează, adoptă o alimentație nesănătoasă și un stil de viață catastrofal.

Deși șansele de a trata un cancer depistat din timp sunt unele mari, ființa umană preferă să trăiască cu speranța că ea este ferită. Din păcate, cancerul este în momentul de față principala cauză de mortalitate în lume și potrivit specialiștilor, până în 2050 acesta va deveni o adevărată epidemie. Cu toate că cel mai neiertător tip de cancer este cel pulmonar, al doilea tip de cancer care umbrește planeta cu efectele sale mortale, atât la bărbați cât și la femei, este cancerul de colon. Afectând 11,2% din populația planetei (cu o incidență de 22,8% și o mortalitate de 12,7% la 100.000 de locuitori în România), specialiștii trag un semnal de alarmă și speră că oamenii înțeleg riscul la care se supun atunci când aleg un stil de viață bazat pe „trăiesc clipa”.

Ca orice alt tip de cancer, prezența unei tumori maligne este cea care provoacă această a doua cea mai răspândită cauză de mortalitate de pe pământ. De data aceasta, colonul (sau intestinul gros) este cel afectat de polipi. Deși acest tip de cancer nu are un set de simptome cu care poate fi identificat în stadiul său incipient, formarea tumorilor în țesuturile sănătoase ale tubului digestiv fiind de cele mai multe ori o surpriză pentru pacienții care află că sunt deja în faza terminală. Cu toate că nu se poate vorbi despre o durere fizică care să alarmeze oamenii, medicii au încercat totuși să listeze o serie de semne care trebuie să îi facă să meargă la un control (printre acestea numărându-se: scaun cu mucus și/sau sânge; constipație combinată cu diaree; discomfort abdominal neobișnuit; scădere în greutate; oboseală constantă).

De altfel, deși este greu de stabilit ce anume provoacă cancerul de colon (anumiți medici

angajându-se să tragă un semnal de alarmă asupra dietei bogate în grăsimi, carnea roșie și cea procesată, sedentarismul, obezitatea, fumatul, diabetul zaharat de tip 2, polipii colorectali sau bolile inflamatorii ale intestinului), dr. Carmen Bodale, medic specialist oncolog explică faptul că „majoritatea cazurilor de cancer la colon sunt sporadice. Astfel spus, 80% dintre acestea nu sunt legate de o moștenire genetică, în timp ce doar 20% apar în context familial”.

În România alimentația bazată pe consumul ridicat de carne roșie (în mod special de carne de porc consumată într-un volum de 60 kg pe cap de locuitor anual), plasează țara noastră pe locul al 9-lea în topul țărilor europene afectate de cancerul de colon. Potrivit fondatorului aplicației Docbook, Cristian Barbu, „toate afecțiunile cauzate de cancer pot fi prevenite sau depistate în fază incipientă, caz în care protocoalele de tratament pot avea efecte maximale. Dau câteva exemple: 98% dintre cazurile de cancer de colon pot fi prevenite, chiar dacă boala nu dă niciun simptom, în faza incipientă”.

Prea puțini oameni iau în serios rolul pe care îl are colonul. Dacă pentru majoritatea persoanelor, intestinul gros este un organ „urât” a cărui funcție este de a depozita și elimina rezidurile din organismul uman, perspectiva medicală asupra lui îl face „super-eroul” cu ajutorul căruia fiecare zi este o nouă zi. Reprezentând sistemul de canalizare al organismului, interesul oamenilor pentru curățarea colonului trebuie să fie unul major. Uneori, chiar dacă nu se confruntă cu simptomele unui colon iritabil, îndepărtarea mucoidei și a toxinelor trebuie să fie una dintre responsabilitățile oricărei ființe care înțelege că pentru o floră intestinală optimă, o imunitate puternică, nivel ridicat de energie și accelerarea procesului de revigorare a întregului organism, colonul este organul de măsurare al sănătății noastre.

Potrivit ultimelor statistici, din totalul factorilor care stau la baza îmbolnăvirii, 90% îi reprezintă un colon murdar. Deși sună „respingător”, realitatea medicală face cunoscut faptul că în pereții colonului se depozitează deșeuri și ouă de paraziți sub formă de mucus întărit precum o tencuială, amestecat cu materii fecale. Rezultatul? O placă mucoidă lipită de pliurile colonului, cu care trăim ani de zile. „Fiind extrem de acide, reziduurile penetrează peretele colonic iar toxinele se resorb în sânge, limgă, umori și spații interstițiale. Practic, funcția intestinului gros este răsturnată; deșeurile nu se mai elimină în totalitate ci infestează sângele și degradează funcțiile interne. De a lungul anilor, se pot depozita în intestine 2,5-18 kg de materie parțial digerată, reziduuri metabolice, resturi de medicamente și alte chimicale toxice ingerate odată cu alimentele, prin piele, respirație, de la produse cosmetice și produse de curățenie (detergenți, șampoane, vopsea de păr etc). Eliminarea lor se face în regim de preaplin, spațiul liber din colon având uneori diametrul unui creion. Această eroare funcțională ne îndepărtează de sănătate încet dar sigur” explică dr Virginia Faur.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page