top of page

Inspirată de exemplul SUA, Austria se retrage din acordul ONU privind migrația

Nu-i de mirare faptul că idealul răspândit cu ajutorul industriei showbizz-ului și a celei cinematografice a reușit în scurt timp să inspire o planetă întreagă să viseze la „tărâmul tuturor dorințelor” și la „visul american”. Dacă înainte ca boom-ul călătoriilor să aibă loc, cetățenii lumii se alimentau cu posibilitatea de a trăi inspirați de scenariile hoolywoodiene cu ajutorul filmelor și revistelor de după Occean, astăzi, Statele Unite ale Americii a devenit destinația preferată a tuturor celor care vor să trăiască ca în filme.

Dacă mulți ani la rând, imigranții care au reușit să se instaleze pe teritoriile celor 50 de state au contribuit benefic la dezvoltarea SUA transformând-o astfel într-o superputere economică, astăzi, problema migrației nestăpânite și libertatea de circulație au devenit factori de risc care amenință securitatea unei țări. Manifestul exagerat al populației planetei de a vizita măcar o dată cele mai faimoase obiective turistice din SUA a determinat și dorința oamenilor de a se muta aici și a începe o viață care să le aducă multe beneficii.

Din păcate, pe cât de avantajoasă s-a dovedit libertatea de circulație în cadrul procesului de globalizare, pe atât mult, tranzitul și forfota creată de imigranți, îl irită nespus pe actualul președinte american, Donald Trump. Privind către Europa și blamând politicile Uniunii Europene privind migrația, liderul de la Casa Albă consideră că exodul unor persoane dintr-o țară în alta nu face altceva decât să afecteze identitatea și cultura națională atât a țării gazdă cât și a celei care rămâne cu mai puțini cetățeni. Determinat să împiedice SUA să ajungă în stadiul în care invazia migraționistă va distruge valorile naționale, Trump a decis la finalul anului 2017 să retragă republica constituțională federală din Consiliul ONU privind migrația. Astfel, SUA se disculpă de orice îndatorire față de solidaritatea la care se angajase anterior.

Cum puterea de influență a Americii a crescut și mai mult odată cu ocuparea pozițiilor principale în topuri care privesc politica, economia, armata, tehnologia și stilul de viață, nu a durat mult până când decizia lui Trump a inspirat și alte țări să îi urmeze exemplu. Săptămâna aceasta, Austria a hotărât să recurgă la același gest.

În opinia celui mai puternic om al planetei, globalizarea a atins cote maxime iar această situație poate afecta într-un mod dramatic și irecuperabil, statele lumii care își deschid porțile către o serie largă de factori externi, văzuți inițial ca fiind atractivi. Cu toate că majoritatea țărilor de pe mapamond (inclusiv SUA) au determinat crearea globalizării și au încurajat tranzitul dintr-o țară în alta și de pe un continent pe altul, astăzi, Trump vrea să pună punct acestei amenințări majore, motivând că în timpul mandatului său, America va face o serie de schimbări al căror obiectiv este acela de a îndrepta soarta SUA către un drum sănătos spre evoluție.

La finalul lunii septembrie, președintele american a ținut un discurs în fața Adunării Generale a ONU în care a specificat clar că responsabilitatea sa este aceea de a apăra suveranitatea Americii și a doctrinei patriotismului, respingând vehement ideologia globalizării și a imigrației necontrolate. „Patriotismul și nu internaționalismul, aduce securitate și prosperitate” a declarat liderul de la Casa Albă, în data de 26 septembrie. Evident, opiniile și argumentele celui mai influent lider politic nu au rămas fără reacții. Primii care au urmat exemplul americanilor a fost nimeni alta decât Ungaria – statul european care acuză cel mai insistent politica deschisă și solidară a Uniunii Europene privind migrația. Potrivit ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto, prioritatea numărul 1 a Ungariei o reprezintă țara și securitatea maghiarilor, iar Pactul mondial al ONU cu privire la migrație contravine bunului simț și eforturilor de reinstalare a securității în Europa. Szijjarto a ținut să clarifice faptul că pentru Ungaria, poziția ONU este una extremistă și părtinitoare, ce încurajează migrația, pronind de la premiza că aceasta este un fenomen care nu poate fi evitat.

Nu a trecut mult și iată că Austria devine următoarea țară care se lasă inspirată de exemplul americanilor și al ungurilor. Săptămâna aceasta guvernul austriac a anunțat că în decembrie, Austria se va retrage din pactul ONU privind migrația, motivând că dorește să își apere suveranitatea în materie de imigrație. Potrivit hotnews.ro un comunicat lansat de Viena arată că „în condițiile în care acest pact nu are caracter constrângător, Austria își justifică decizia prin importanța apărării suveranității naționale. Astfel, grație acestei retrageri, țara va putea continua să-și elaboreze propriile legi legate de toate aspectele migrației”.

La auzul acestei vești și Polonia și-a anunțat intenția de a respinge documentul propus de Pactul mondial al ONU privind migrația.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page