top of page

Angela Merkel se va retrage din funcția de cancelar al Germaniei în 2021


Iubită de unii pentru determinarea și caracterul său de fier și blamată de alții care o văd ca pe un lider politic ce caută interesele propriei țări folosindu-se de puterea sa de influență asupra Uniunii Europene, care la rândul, le cere statelor membre să ajute Germania în riscul de a deveni un colaps din cauza invaziei refugiaților, cancelarul german, Angela Merkel a trecut de la cel mai iubit și admirat șef de stat, la cel mai dezbătut lider al Europei. Odată cu invitația pe care a lansat-o în toamna lui 2015 către toți cei persecutați sau parte a violențelor și conflictelor militare în țările Orientului Mijlociu, Merkel s-a trezit a fi cel mai iubit dintre pământeni pentru extracomunitari în timp ce europenii au început să îi reproșeze „un aer de superioritate și autoritate”, luând decizii care implică blocul comunitar, fără însă a discuta cu statele membre în prealabil.

Nici britanicii nu și-au ascuns opiniile și la votul referendumului din 23 iunie 2016, au ținut să precizeze clar că Germania se crede șefa Uniunii Europene, iar Brexitul înseamnă separarea de cele trei instituții dirijate din umbră de către germani. Mai mult, faptul că Germania și Franța s-au autoresponsabilizat să preia sarcina de a recupera încrederea statelor membre și a repara imaginea pătată a UE, au ridicat suspiciunea conform căreia blocul comunitar a fost mereu planul Germaniei cu ajutorul căreia, țara a devenit a patra economie în topul mondial.

Aceiași opinie este împărtășită și de statele est-europene care au început să se răzvrătească deciziilor Parlamentului European, punctând clar că Germania este cea care trebuie să îndure efectele invaziei extracomunitarilor și nu întregul set de state membre. Astfel, de la un vârf al popularității pe când Angela Merkel era văzută ca „îngerul păzitor” al Europei, în numai doi ani, cancelarul german a simțit cum opinia publică are puterea de a dobârî o carieră extraordinară. Obosită dar și conștientă că miza a devenit mult prea mare în momentul acesta, Merkel și- a anunțat retragerea din funcția de cancelar al Germaniei în 2021.

Fără să se aștepte o clipă, întreg succesul lui Angela Merkel a fost pus în pericol din cauza celei mai mari crize umanitare de pe teritoriul Europei, de după cel de-al Doilea Război Mondial. Cu o forță extraordinare de convingere, determinare și un efort nemțesc, Merkel a reușit de-a lungul mandatului său în calitate de Cancelar al Germaniei să transforme țara într-o adevărată superputere, obținând în același timp și multe victorii pentru Uniunea Europeană. Din păcate, un factor atât de insignifiant precum migrația, a reușit să creeze un haos de neimaginat în relația statelor din blocul comunitar cu liderii de la Bruxelles, determinând astfel, diminuarea încrederii în UE, blamarea Germaniei și scăderea popularității lui Angela Merkel.

După doi ani în care a trebuit să își convingă proprii cetățeni de intențiile sale dar și să negocieze cu statele membre încrederea în UE, cancelarul german simte că a venit momentul să se retragă din politică, până când situația nu se va înrăutăți și mai mult, și toată vina va cădea pe ea. Astfel, la începutul acestei săptămâni, Angela Merkel și-a anunțat colegii din conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU) că dorește să își ducă la bun sfârșit mandatul (programat să se încheie în 2021) însă nu va mai candida pentru un alt mandat. În vârstă de 64 de ani, Merkel a transmis totodată și faptul că nu este interesată să ocupe vreo funcție la nivelul Uniunii Europene la Bruxelles. Mai mult, surse din cadrul partidului Uniunii Creștin-Democrate au informat că Merkel va renunța în luna decembrie și la președinția partidului pe care îl conduce, CDU.

Potrivit siteului oficial al știrilor pro tv, „Angela Merkel conduce CDU începând din anul 2000, iar renunţarea sa la acest rol ar urma să declanşeze o cursă internă în partid pentru desemnarea persoanei care îi va succeda în funcţia de cancelar al Germaniei. Favorită pentru preşedinţia CDU pare a fi Annegret Kramp-Karrenbauer, care în prezent deţine funcţia de secretar general al partidului”. Aceasta ar putea să lupte pentru râvnitul post chiar cu fostul lider al grupului parlamentar conservator din Bundestag, Friedrich Merz.

Cu toate că succesul CDU rămâne unul extrem de răsunător în ultimii ani, problema migrației și politica Uniunii Europene inspirată din recomandările germanilor, a scăzut foarte mult popularitatea partidului codus de Angela Merkel mai ales după ce, duminica trecută, marea coaliție formată din blocul conservatori CDU - CSU (Uniunea Creștin-Socială) și Partidul Social-Democrat (SPD) a suferit o înfrângere grea în alegerile regionale din Iandul Hessa.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page