top of page

Jair Bolsonaro a devenit președintele de temut al Braziliei

După mai multe săptămâni de luptă crâncenă între suporterii candidatului de extremă dreapta, Jair Bolsonaro (cunoscut și sub numele de „varianta tropicală a lui Donald Trump” din cauza temperamentului, caracterului și poziției extremiste) și candidatul de stânga, Fernando Hahhad, turul doi al alegerilor prezidențiale l-au pus pe Bolsonaro pe cel mai înalt fotoliu al Braziliei. Cu un câștig de 55% din voturi, extremistul a obținut victoria mult așteptată, după ce a instigat cetățenii la o revoluție cum nu s-a mai întâlnit, promițând să „curețe” țara de străini și „buruiene”.

Rasist, discriminatoriu, radical și intolerant, Bolsonaro s-a remarcat încă din timpul campaniei sale electorale când, înainte de primele alegeri, a fost înjunghiat în plină mulțime, de unul dintre suporterii contra-candidatului său, urmând ca zilele de spitalizare să îi crească popularitatea. Acuzat că și-a înscenat propria înjunghiere, Bolsonaro a ieșit din spital cu și mai multă energie, având acum un motiv pentru care să militeze în favoarea victoriei sale.

De cealaltă parte, mult mai politicos, calm și cu eleganță, Fernando Haddad a făcut apel la cetățenii brazilieni pentru a vota salvarea țării din mâinile unui extremist ce ar putea distruge Brazilia, cu tot cu oamenii săi.

Puterea de influență a candidatului de extremă dreapta și mare admirator al președintelui Statelor Unite ale Americii, s-a dovedit a fi mai accentuată atunci când discursul este însoțit de o voce radicală și strigătoare, dat fiind faptul că, duminică, 28 octombrie, brazilienii au schimbat istoria țării, dând comunismul pe un extremism inspirat de la vecinii americani.

Reprezentând Partidul Social Liberal, Jair Bolsonaro a mizat pe faptul că numai o campanie electorală ieșită din comun, plină cu acuzații și injurii la adresa multor nume mari, îl va remarca în cursa pentru cea mai puternică poziție din conducerea Braziliei. Cu toate că printre frânturile de condamnări la sistemul politic actual, Bolsonaro a menționat promisiunea de eradicare a corupției și scăderea nivelului ridicat de criminalitate, acesta a devenit rapid „vedeta” alegerilor prezidențiale din acest an, după ce s-a poziționat împotriva femeilor, bărbaților de culoare și minorităților sexuale, promițând chiar că intenționează să propună legalizarea pedepsei cu moartea. Astfel, declarațiile rasiste, sexiste și homofobe ale lui Bolsonaro au reușit să fie pe placul a 55% din cetățenii care au votat duminică, în timp ce, cealaltă parte de 45% a continuat să scandeze în repetate proteste că Jair Bolsonaro trebuie trimis la închisoare pentru discriminare și incitare la viol. Exact ca și idolul său suprem, Donald Trump, candidatul de extremă dreapta consideră că mass media luptă împotriva sa și astfel, știrile care îi aduc tot felul de acuzații sunt doar „fake news”.

Garantând o curățenie cum nu s-a mai văzut vreodată în istoria Braziliei, Bolsonaro nu a întârziat să atace ziarul Folha de Sao Paulo, care a relatat că acesta a încălcat regulamentul de finanțare a campaniei electorale, calificând informația ca fiind „cel mai mare fake news din Brazilia”.

Considerându-se un adept al familiei tradiționale (deși este la a treia căsătorie), candidatul extremei de dreapta a promovat intens situația precară în care a ajuns Brazilia în ultimii ani, punând totul pe seama Partidului Muncitoresc, și anume, pe comuniștii reprezentați de contra-candidatul său, Haddad. Fără a recunoaște acuzațiile aduse de către cealaltă tabără conform, americanii au intervenit în repetate rânduri în politica Braziliei pentru a se asigura că această țară a Americii Latine are de suferit până într-acolo încât va deveni dependentă de SUA, Bolsonaro consideră că el este singura soluție pentru ca țara pe care o reprezintă să se redreseze.

Mai mult, în opinia acestuia, americanii nu sunt dușmanii Braziliei, ci, acum că Donald Trump este la putere și oferă un exemplu extraordinar de a face „America măreață din nou”, candidatul Partidului Social Liberal imită perfect atitudinea răzvrătită a președintelui american raportând-o la situația Braziliei. Duminică, fostul căpitan de armată, Bolsonaro (în vârstă de 63 de ani) a schimbat istoria țării sale, virând cursul politicii cu care a fost guvernată în ultimii 13 ani, de la comunism la democrație.

Această victorie îi oferă șansa lui Jair Bolosonaro de a-l înlocui pe Michel Temer, începând cu data de 1 ianuarie 2019, pentru un mandat de patru ani. În timp ce susținătorii acestuia s-au strâns duminică noapte într-un cartier înstărit din Rio de Janeiro ca să sărbătorească rezultatele parțiale ce îl dădeau pe Bolsonaro drept câștigător al alegerilor, în Sao Paulo, cetățenii care au votat pentru Fernando Haddad purtau trandafiri în mână și intonau cântece tradiționale ale stângii. „Democraţia este în pericol. Libertăţile individuale sunt în pericol. Brazilia s-a trezit în ultimele zile. Aştept rezultatele cu multă speranţă”, declara candidatul Partidului Muncitoresc înainte de aflarea rezultatelor parțiale.

La afișarea rezultatelor finale, Donald Trump a fost printre primii lideri politici internaționali care l-a sunat pe viitorul președinte al Braziliei, pentru a-l felicita.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page