„Ungaria își dorește o UE a națiunilor, nu un imperiu condus de birocrații de la Bruxelles”
Încă din primăvara lui 2015 când o invazie a migranților și refugiaților veniți din țările Orientului Mijlociu și Africa de Nord a dat peste cap toate planurile și liniștea Uniunii Europene, Ungaria s-a transformat în cel mai mare critic al celor trei instituții europene (Consiliu, Comisia și Parlamentul) și a deciziilor liderilor lor. Propunerea de a distribui numărul mare de extracomunitari în cote obligatorii către statele membre ale blocului comunitar, îi repugnă Ungariei, care acuză autoritățile de la Bruxelles că încearcă să salveze pielea Germaniei (vinovată de o invitație „cu brațele deschise” fără a consulta și pe celelalte țări) prin implicarea tuturor. Cu toate că unul dintre cele mai puternice principii ale Uniunii Europene se referă la solidaritate, premierul ungar, Viktor Orban nu vrea să ia în considerare solidaritatea blocului comunitar cu extracomunitarii.
În opinia acestuia, străinii influențează într-un mod negativ societățile, lăsând un impact covârșitor asupra identității și culturii naționale. Sprijinul unor fonduri financiare considerabile oferite de către Bruxelles nu pot compensa haosul și eforturile de a integra extracomunitarii pe teritoriile gazde. Mai mult, solidaritatea pe care o arată UE, inspiră și mai mulți străini să vină pe teritoriul său, considerând ajutorul, o șansă extrem de avantajoasă.
Astăzi, Italia s-a alăturat Ungariei și percepției acesteia despre problemele și modalitatea de a le rezolva, răzvrătindu-se de asemenea împotriva Uniunii Europene și porunca acestora de a accepta imigranții. După ce a refuzat de câteva ori debarcarea unor nave pline cu refugiați în porturile sale, guvernul de la Roma a decis că lupta poate continua, iar nesupunerea față de Bruxelles poate declanșa un război câștigat.
Cele două țări speră că sunt suficient de puternice încât să nu lase garda jos în fața presiunilor, avertizărilor și amenințărilor celor de la Bruxelles, făcându-și singure dreptate. Mai mult, acestea vor să își răspândească puterea de influență și asupra celorlalte state, mânate de curajul britanicilor care, în 23 iunie 2016 au decis că Uniunea Europeană le aduce mai mult rău decât bine.
Cu toate că Ungaria beneficiază de foarte multe facilități ca fiind parte din blocul comunitar iar Italia a declarat săptămâna aceasta că nu are de gând să iasă din Uniunea Europeană sau din zona euro, lupta împotriva deciziilor luate de autoritățile de la Bruxelles are ca scop schimbarea setului de soluții propuse de către aceștia în privința migrației. Considerând că eforturile pe care le așteaptă liderii europeni de la statele sale membre nu iau în vedere inegalitatea de resurse dintre acestea, Ungaria și Italia propun blocarea frontierelor și înăsprirea condițiilor de ajutorare a extracomunitarilor.
Săptămâna aceasta, în cadrul unui discurs ocazionat de comemorarea a 62 de ani de la revoluția reprimată de trupele sovietice, premierul ungar, Viktor Orban a declarat că „instituţiile Uniunii Europene sunt astăzi conduse de aceia care doresc să transforme o alianţă de naţiuni libere într-un imperiu multicultural controlat nu de lideri aleşi de către popoarele lor, ci de birocraţii de la Bruxelles”. Astfel spus, Orban acuză faptul că la conducerea celor trei instituții europene nu sunt persoane care să reprezinte interesul fiecărui stat membru ci dorințele unor persoane cu influență care văd Uniunea Europeană doar prin ochii lor.
„Ungaria a trăit o dictatură comunistă timp de 34 de ani după invazia sovietică din 1956, iar după ce au plecat sovieticii am crezut că ne putem relaxa, că istoria, cultura şi ideologia noastră sunt în sfârşit în armonie (...) şi că ne putem ocupa din nou locul în Europa. Astăzi, ameninţarea nu mai este reprezentată de forţa militară a unor mari puteri, ci de un pericol care în Europa vine din interior. Cine ar fi crezut că noţiunea de imperiu, care a adus de atâtea ori Europa în ruină, s-ar putea reîntoarce, că alţii ne vor spune cu cine trebuie să trăim în ţara noastră, că vor ataca Ungaria, Polonia şi vor ameninţa România, Slovacia şi chiar Italia folosind născociri?”, a declarat șeful executivului de la Budapesta.
„În multe ţări europene sunt în prezent la putere politicieni care cred într-un imperiu european, iar toţi aceştia, fără excepţie, sunt favorabili migraţiei din care au făcut etalonul europenismului. Elitele de la Bruxelles şi alţi şefi de stat antinaţionali văd în migraţie modalitatea de a înlocui statele naţionale ale UE cu un imperiu multicultural şi uniform, format dintr-o populaţie mixtă, iar încet, dar sigur, nativii europeni vor deveni o minoritate. În plus, manipulările politice care invocă statul de drept vor deveni o practică obişnuită, în timp ce libertatea de exprimare şi a presei vor fi respectate numai atunci când vor susţine aceste practici. O Europă fără state naţionale, o elită rupă de rădăcinile ei naţionale, alianţa cu puternicele grupuri multinaţionale, coaliţia cu speculatorii financiari: acesta este paradisul lui George Soros”, a acuzat Viktor Orban în cadrul aceluiași discurs.