Donald Trump reduce fondurile țărilor care nu opresc imigranții latino-americani să ajungă în SUA
Deschiderea pe care o inspiră fenomenul globalizării a beneficiat din plin de admirația cetățenilor planetei, bucuroși că revoluția transportului, a comunicării, a tehnologiei și medicinii facilitează călătoriile de pe un continent pe altul și totodată găzduirea a milioane de culturi pe învelișul aceluiași teritoriu geografic. De-a lungul anilor, oamenii au dezvoltat dorința de a străbate lumea în lung și lat, devenind astfel mai flexibili, spontani și gata de a-și asuma riscuri. De altă parte, psihologii menționează că această evoluție a pierdut din calitatea nevoii de stabilitate și statornicie. Practic, astăzi, cetățenii lumii sunt inspirați să trăiască după cum le este insuflat neluând seama la propriile nevoi.
Această acceptare și receptivitate la tot ceea ce este nou a adus cu sine și o serie de dezavantaje pe care abia acum, în bumul unei explozii migraționiste, liderii politici mondiali îi înțeleg greutatea. În timp ce unii încă mai pot face față provocărilor lansate de numărul mare de străini care tranzitează societățile dezvoltate, lăsând urme pe teritoriile acestora, alții se plâng de o atmosferă sufocantă determinată de cererile excesive de sprijin pe care migranții cu gândul de a se instala, le formulează de la zi la zi.
Migrația s-a transformat așadar dintr-un avantaj al modernității, într-o amenințare colosală pentru identitatea și cultura națională atât a celor care sunt părăsiți cât și a celor care se trezesc gazde a milioane de suflete străine. Cu toate că la începutul fluxul migrației era unui sub control, liberatatea de circulație a determinat creșterea ritmului de migrare într-atât încât proprii cetățeni sunt afectați din cauza oaspeților. Dezvoltate cu ajutorul geniului și eforturilor migranților, Statele Unite ale Americii se confruntă în momentul de față cu un număr extraordinar de mare de străini, riscând ca identitatea sa să sufere complicații excesive. Dorind să își protejeze proprii cetățeni, președintele american, Donald Trump s-a responsabilizat ca pe durata manadatului său, imigranții să nu mai poată avea același acces la „visul american”.
În timp ce Asia a devenit destinația preferată pentru orice tip de vacanță, Africa este luată cu asalt de miliardari care caută să exploteze pământurile de resursele sale bogate, folosind africanii drept forță de muncă ieftină. Dacă până de curând, Europa s-a confruntat mulți ani la rând cu o rocadă a naționalităților în care cetățenii s-au perindat dintr-o țară în alta căutând un viitor mai bun, în primăvara lui 2015, Uniunea Europeană s-a trezit luată cu asalt de o invazie de refugiați și imigranți veniți din țările Orientului Mijlociu și Africa de nord. În America Latină problemele financiare cresc crizele politice, instaurând regimuri extremiste. Statele Unite ale Americii, cunoscute ca „tărâmul tuturor dorințelor” sau „visul american” au beneficiat de un turism extraordinar susținut de industria cinematografică și showbizz. Wall Street a devenit cel mai fierbinte punct financiar al planetei, controlând cele mai mari afaceri ale lumii. Cu toate acestea, numărul mare de străini care s-au instalat în SUA și au ajutat la dezvoltarea sa, este în plină creștere, iar sarcina de a le oferi ajutor pune în dificultate politicienii care trebuie să gândească o structură care să ia în considerare educația, sănătatea, religia, traiul, economia etc. a milioane de culturi, credințe și nevoi diferite.
Considerând că migranții au început să pună probleme Americii, Donald Trump vrea să curețe SUA de străini, lăsând republica constituțională federală să se bucure de propriul său obiectiv, tradiție, cultură, cetățeni și identitate. În acest sens, avertizând că o să ridice un zid de 2 metri la granița cu Mexicul pentru a combate valul de imigranți veniți dinspre America Latină, liderul de la Casa Albă luptă pentru ca migrația către SUA să fie epurată.
În același timp, Trump se asigură că posibilitatea de a intra în America este una din ce în ce mai dificilă chiar și pentru imigranții legali. Considerând că tranzitul oamenilor afectează starea națiunii sale, președintele american este hotărât chiar și să rupă relațiile cu țările care nu cooperează pentru a-și împlini scopul. Astfel, la începutul acestei săptămâni, președintele american a anunțat că va începe reducerea fondurilor acordate statelor Guatemala, Honduras și El Salvador din cauză că nu opresc imigranții latino-americani care se îndreaptă spre Statele Unite.
„În mod trist, se pare că Poliţia şi armata din Mexic nu sunt în stare să stopeze caravana de imigranţi care se îndreaptă spre frontiera sudică a Statelor Unite. Printre imigranţi sunt infiltraţi infractori şi indivizi necunoscuţi din Orientul Mijlociu. Am alertat Poliţia de frontieră şi armata SUA că aceasta este o urgenţă naţională. Sunt necesare modificări de legi! Guatemala, Honduras şi El Salvador nu au fost în stare să oprească imigranţii care vor să ajungă ilegal în Statele Unite. Vom începe să oprim sau să reducem semnificativ ajutorul străin masiv pe care li-l oferim”, a transmis Donald Trump într-un mesaj postat pe Twitter.