• Romania

  • Europa

  • Anunturi

  • Redactia

  • World News

  • Europa

    Negociatorul șef al UE pentru Brexit îl contrazice pe Boris Johnson: „negocierile comerciale UE – Marea Britanie nu vor putea fi definitivate până la...

    December 12, 2019

    Alegeri în Marea Britanie. Scrutinul parlamentar de astăzi este decisiv pentru Brexit

    December 12, 2019

    Noile tehnologii au inițiat era în care fotografia câștigă teren în fața cuvintelor

    December 11, 2019

    După ce a introdus pensiile speciale, pentru a câștiga capital de imagine, PSD susține inițiativa PNL-ului de a le elimina

    December 11, 2019

    Dacă Regatul Unit părăsește Uniunea Europeană, Scoția vrea să voteze pentru independență

    December 10, 2019

    Au mai rămas două zile până la alegerile din Marea Britanie

    December 10, 2019

    Femeile din Arabia Saudită mai câștigă un drept. Restaurantele şi cafenelele nu mai au obligaţia de a dispune de intrări separate pentru femei

    December 9, 2019

    Oficialii SUA sunt acuzați că au prezentat evaluări false despre situația din Afganistan

    December 9, 2019

    Conservatorismul mass mediei în sud-estul Europei

    December 6, 2019

    30 de ani mai târziu, după momentul decembrie 1989

    December 6, 2019

    Please reload

    Recent Posts

    Romania si Schengen, la un pas departare

    June 28, 2015

    Fenomenul stramutarii fortate, scapat de sub control

    June 27, 2015

    Medicamentele din Romania, cele mai ieftine din intreaga UE

    June 29, 2015

    1/3
    Please reload

    Featured Posts

    Marea Britanie inițiază un program de combatere a sclaviei moderne în spălătoriile auto

    October 23, 2018

     

     

              Poveștile cu mafia siciliană care controlează orașe întregi și ale cărei „tentacule” se întind deasupra a milioane de suflete, pe care le ține captive într-un sentiment de frică și supunere par să fie o sursă de inspirație pentru multe afaceri moderne. Fie că vorbim de badantele din Italia sau de spălătoriile auto din estul Europei, angajații trăiesc pe zi ce trece o adevărată oroare la locul de muncă. Din păcate, mulți se supun acestui stil de trai, forțați de situația financiară precară.

                În ciuda faptului că aceste cazuri sunt mai predispuse în statele slab dezvoltate sau pe alocuri în țările unde suspiciunea autorităților nu intervine atât de des, realitatea demonstrează că și țările europene dezvoltate sunt gazdă a unor astfel de situații. Una dintre aceste exemple este nimeni alta decât Marea Britanie.

                Cunoscut ca fiind în topul celor mai puternice țări ale lumii, Regatul Unit ascunde multe probleme iar slavia modernă este una dintre ele. Total neașteptat, ultimele date arată că în aglomerația și ritmul cu care se desfășoară traiul pe teritoriul celor patru țări membre, transformă Marea Britanie într-un loc periculos și trist pentru mulți angajați. Departe de ochii autorităților, sute de mii de oameni sunt supuși unor condiții infernale de muncă, forțați să devină sclavii unor angajatori care fie le opresc salariile, le confiscă cărțile de identitate sau îi supune la un program de lucru epuizabil. Conștient de o asemenea situație, guvernul de la Londra a demarat de-a lungul timpului o serie de investigații încercând să combată infracțiunea, însă numărul extrem de mare al spălătoriilor auto face ca această sarcină să fie greu de îndeplint.

                De teamă că își pot pierde locul de muncă sau salariile pentru care au muncit, angajații preferă să tacă și să îndure pe perioada angajării consecințele tăcerii lor. Săptămâna aceasta însă, realizând gravitatea cu care se confruntă Marea Britanie și posibilitatea sclaviei de a se înrădăcina puternic în cultura forței de muncă, autoritățile au lansat un program menit să combată acest coșmar.

                Cu toate că astfel de cazuri sunt mult mai curente și răspândite în țările din estul Europei, Marea Britanie nu face excepție. Din cauza numărului mare de locuitori, spălătoriile auto au înregistrat o explozie, fapt pentru care și numărul angajaților a crescut în ultimii ani. Din păcate, succesul acestora nu este împărțit cu angajații săi, ci, bucurându-se doar angajatorii de acesta, muncitorii se trezesc într-un cerc vicios în care trebuie să se supună oricăror condiții pentru a supraviețui. Astfel, deși persoanele angajate la spălătoriile auto sunt sursa de profit a afacerilor, setea de bani îi determină pe șefii lor să oprească totul, transformându-i pe aceștia în sclavi.

                Deloc pasibili, britanicii au anunțat la începutul acestei săptămâni lansarea unui program guvernamental al cărui obiectiv constă în combaterea abuzurilor și a sclaviei moderne. Potrivit surselor oficiale, există o serie largă de îngrijorări asupra faptului că lucrătorii est-europeni sunt exploatați în mii de astfel de locuri, care scapă controlului autorităților. Din păcate, constrânși de nevoia financiară, est europenii angajați în spălătoriile autor din Marea Britanie, devin parte al unui sistem ilegal și vicios. Potrivit agenției naționale de presă, Agerpres, „se estimează că mii de lucrători în spălătoriile de maşini din Marea Britanie sunt în situaţie de sclavie modernă, majoritatea fiind est-europeni ademeniţi şi apoi ţinuţi captivi prin îndatorare, obligaţi să muncească în condiţii nesigure, cu documentele de identitate confiscate şi supuşi ameninţărilor, abuzurilor şi violenţelor”. Programul guvernamental inițiat de către autorități este susținut de către Unseen și cinci mari supermarketuri, urmând a fi lansat luna viitoare. Acesta va include audituri și controale neanunțate.

    „Am constatat numeroase probleme în această industrie, de la sclavie modernă, sclavie prin îndatorare, neplata unor salarii adecvate. Acest program este un mare pas înainte în combaterea acestor probleme”, a declarat declarat Darryl Dixon, şeful GLAA, organismul anti-sclavie al Marii Britanii.

    Potrivit unui raport prezentat săptămâna trecută de experții în problema sclaviei moderne, de la Universitate din Nottingham și Oficiul Comisarului Independent pentru combaterea sclaviei, muncitorii din majoritatea celor aproximativ 20.000 de spălătorii auto manuale din Regatul Unit sunt victime ale exploatării. Conform datelor prezentate de către raport, „lipsa unui sistem de înregistrare și autorizare a unor astfel de firme le-a permis să își desfășoare nestingherite activitatea”. Cu toate că poliția și autoritățile depun eforturi considerabile pentru a combate aceste infracțiuni, de regulă, lucrătorii la astfel de spălătorii sunt prea speriți ca să vorbească deschis despre ceea ce îndură, devenind astfel, complicii celor care încalcă legea.

    „Victimele nu recunosc întotdeauna sau nu se acceptă ca atare (...) ceea ce poate face extrem de dificile inculpările în baza Legii privind sclavia modernă”, a transmis Phil Brewer, şeful departamentului anti-sclavie al Scotland Yard.

    Tags:

    Europa

    Please reload

    December 2019 (18)

    November 2019 (42)

    October 2019 (46)

    September 2019 (42)

    August 2019 (44)

    July 2019 (46)

    June 2019 (22)

    May 2019 (46)

    April 2019 (42)

    March 2019 (42)

    February 2019 (39)

    January 2019 (46)

    December 2018 (40)

    November 2018 (45)

    October 2018 (45)

    September 2018 (40)

    August 2018 (46)

    July 2018 (44)

    June 2018 (16)

    May 2018 (3)

    April 2018 (1)

    March 2018 (4)

    January 2018 (11)

    July 2017 (9)

    June 2017 (6)

    May 2017 (27)

    March 2017 (5)

    February 2017 (11)

    January 2017 (15)

    December 2016 (8)

    November 2016 (17)

    October 2016 (19)

    July 2016 (16)

    June 2016 (19)