top of page

SUA se retrage din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare


Până în acest moment s-a crezut că președintele Statelor Unite ale Americii a șocat atât de mult planeta cu deciziile sale încât nu ar mai fi fost nimic care să suprindă. Personalitatea sa controversată și discursul radical, bazat pe propriile opinii, au determinat până acum, defășurarea unei guvernări în opoziție cu ceea ce erau cetățenii americani obișnuiți. În fond, chiar și celelalte țări ale lumii, împreună cu liderii acestora, sunt afectate de comportamentul șefului de la Casa Albă deoarece, multe dintre deciziile lui Trump au legătură cu parteneriate pe care SUA le-a semnat sub conducerea altor președiniți.

Și totuși, președintele american nu încetează să gestioneze îndeplinirea obiectivului de a rămâne în istorie ca cel mai „puternic” lider al Americii, după propriile strategii. Neținând cont de frustrarea cetățenilor, de părerile celorlalte state implicate sau chiar de propria Administrație, Trump face alegeri după alegeri, îndepărtând SUA de toate parteneriatele și alianțele din care face parte, considerând că acestea nu fac altceva decât să tragă în jos potențialul republicii constituționale federale.

După ce s-a remarcat în campania sa electorală ca fiind o persoană radicală, promițând că sub mandatul său „America va fi măreață din nou”, Donald Trump a început rând pe rând să retragă SUA din cele mai importante Acorduri, luând și decizii care au schimbat total cursul politicii internaționale. Debutând cu retragerea Statelor Unite din Acordul climatic de la Paris (acuzând că încălzirea globală este doar o invenție a chinezilor), liderul de la Casa Albă a continuat prin mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, retragerile din Acordul nuclear cu Iranul și din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. La summitul NATO, Trump a insistat ca statele membre să își mărească bugetul de apărare, iar relațiile cu UE și China s-au transformat aproape într-o război comercial.

De aici și până la următoarea veste șoc nu a durat prea mult, președintele american servind weekendul acesta cu multă mândrie, decizia de a retrage SUA și din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare.

Semnat la finalul anului 2015, lângă Paris, în mica localitate Bourget, Acordul climatic a adunat la masă reprezentanții a 195 de state care au semnat primul acord ce se responsabilizează să ceară tuturor țărilor din lume să lupte împotriva încălzirii globale. Imediat la preluarea mandatului său în calitate de cel mai puternic om al planetei, Trump a scos în evidență greșeala predecesorului său, Barack Obama și a a retras SUA din această înțelegere, punctând că se angajează să repare niște decizii care fac mai mult rău decât bine. Tot pe Obama (unul dintre cei mai iubiși președinți din istoria modernă a Americii) a picat și acuzațiile conform cărora semnarea Acordului nuclear cu Iranul a fost o adevărată catastrofă. În opinia actualului președinte, această înțelegere a grupului format din Rusia, Germania, Franța, Marea Britanie, SUA, China și Iranul nu a făcut altceva decât să încurajeze Teheranul să producă și mai mult armament nuclear.

Obișnuit să aibă mereu un vinovat pentru ceea ce el consideră greșit, Trump se vede soluția americanilor. În cei aproape 2 ani de mandat, acesta se simte cum nu se poate mai satisfăcut de schimbările majore pe care le-a ordonat, promițând astfel că nu se va opri aici. Weekendul acesta, președintele american s-a ținut de promisiune și a anunțat retragerea Statelor Unite din Tratatul privind forțele nucleare intermediare (INF). De data aceasta, s-a folosit aceiași scuză ca și în cazul Acordului cu Iranul, doar că de data aceasta, Rusia ar fi încălcat acordul.

Semnat în 1987 de către președintele SUA la acea vreme, Ronald Reagan și de liderul Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, acordul a fost preluat de Rusia ca succesoare a URSS. Potrivit acestei înțelegeri, SUA și Rusiei le este interzis să dețină, producă sau testeze rachete nucleare cu lansare de la sol, cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri. Urmărind securitatea SUA, a alianților acestora și a Orientului Mijlociu, acordul a cade la dorința lui Trump.

„Rusia a încălcat acordul. Îl încalcă de mulţi ani. Iar noi nu-i vom lăsa să încalce un acord nuclear şi să facă arme, iar noi să nu avem voie (să facem). Dacă ei devin inteligenţi şi dacă alţii devin inteligenţi şi spun «hai să nu dezvoltăm aceste arme nucleare oribile», eu voi fi extrem de fericit de acest lucru, dar, atât timp cât cineva va încălca acordul, noi nu vom fi singurii care să aderăm la el. Nu ştiu de ce preşedintele Obama nu a negociat sau nu s-a retras”, a declarat președintele american.

De altfel, Washingtonul și Rusia s-au acuzat reciproc, în repetate rânduri, de încălcarea acestui acord. La auzul acestei vești, Kremlinul a declarat că decizia lui Donald Trump nu este o surpriză și că rușii se așteptau deja la o astfel de mișcare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page