top of page

Canada a legalizat marijuana


Cu toate că planeta se confruntă cu o serie largă de amenințări atât la adresa societăților cât și la adresa cetățenilor sale, se pare că unele probleme sunt mai ușor de gestionat dacă modul de a fi privite le transformă într-o situație obișnuită, neofensivă. Astfel spus, după exemplul multor cazuri, decriminalizarea unor factori de risc determină nu doar o atitudine relaxată, dar și posibilitatea găsirii unei soluții mai corecte, dacă nu intervine elementul fricii.

Cunoscută mai mult pentru rivalitatea cu Statele Unite ale Americii, Canada s-a transformat în ultimii ani într-un prototip de stat care acceptă orice, fiind pe alocuri, blamat pentru deschiderea sa exagerată față de unele idei care încalcă bunul simț. Destul de dezvoltată, cetățenii țării cu 36,71 de milioane de locuitori este privită de către vecinii săi de sud, americani, ca „oamenii de la țară”, fapt care i-a provocat pe canadieni să adopte un comportament care să nege această prejudecată. Un prim pas în acest sens a fost legalizarea relațiilor sexuale între oameni și animale.

Una dintre cele mai liberale țări ale lumii, Canada nu s-a oprit doar aici și după ce a legalizat căsătoriile între homosexuali și adopția de copii de către aceștia, urmând să pregătească introducerea uneo legislații care să pedepsească discriminarea de gen. Altfel spus, autoritățile canadiene se pregătesc să propună măsuri care să protejeze persoanele care cred că „genul” lor nu este identic cu sexul biologic cu care s-au născut. Nu prea târziu de aceste exemple, televiziunea de stat a Canadei s-a auto-responsabilizat să creeze un documentar în cadrul căruia și-a propus să demonteze preconcepțiile greșite despre pedofili.

Săptămâna aceasta, după 100 de ani de prohibiție, Canada a legalizat marijuana.

Condiționând consumul de scopul acestuia și cantitatea permisă consumării, autoritățile canadiene au dat săptămâna aceasta vestea conform căreia, Canada devine a doua țară din lume care legalizează marijuana. Folosită în scopuri recreative și deținută în public numai într-o cantitate de 30 de grame pe adult, marijuana este permisă și pentru cultivare dacă vor fi plantate până la patru astfel de plante în gospodăriile oamenilor și va fi folosită numai pentru uz personal.

De asemenea, consumatorii trebuie să aibă cel puțin 18 ani, altfel, producția, distribuția și vânzarea produselor de canabis către minori va fi considerată o infracțiune. Cu toate există o serie largă de îngrijorări puternice la adresa sănătății tinerilor și a securității rutiere, autoritățile din Canada doresc ca prin această lege să elimine piața ilegală și totodată, să controleze calitatea produselor. Legalizarea utilizării canabisului în scopuri recreative are ca obiectiv relaxarea sistemului care se confrunta într-un ritm apocaliptic cu un număr exorbitant de mare de consumatori. Fiind una dintre țările în care consumul pe locuitor de acest tip de drog ușor are cea mai mare rată din lume (aproximativ 4,6 milioane de locuitori, reprezentând astfel 16% din totalul populației), Canada a încercat mai întâi prin cheltuirea a multor zeci de milioane de dolari pe campanii ed informare și de prevenire (în mod deosebit în școli). Acum însă, 14 milioane de familii au primit de la guvernul federal o broșură în care le este explicată noua reglementare, riscurile pentru sănătate, necesitatea de a păstra produsele departe de copii sau de animale și multe altele.

Potrivit lui Jean-Sebastein Fallu, specialist în toxicomanie şi profesor la Universitatea Montreal, „ atunci când lucrurile sunt puse în balanţă, toate aceste riscuri nu cântăresc mai greu decât virtuţile legalizării canabisului”. În opinia acestuia, „canabisul nu este bun pentru sănătate, dar prohibiţia este extrem de nocivă şi mai rea decât canabisul. Toate argumentele se bazează pe teama generată de creşterea consumului, însă acest lucru nu este ceva ce poate fi prevăzut, cel puţin nu pe termen scurt, pe baza unor studii realizate în lume şi pe baza unor sondaje. Eu prefer un consum puţin mai mare de canabis şi câteva mici infracţiuni în plus decât consecinţele catastrofice ale prohibiţiei în materie de stigmatizare, violenţă, criminalitate, economie ilicită etc.”.

Canada este astfel a doua țară din lume care legalizează consumul de marijuana după ce în decembrie 2013, Uruguay spărgea gheața și devenea primul stat din lume care a avut curajul să se angajeze la o astfel de misiune. Potrivit Guvernului fostului președinte Jose Mujica, legea dorește eliminarea traficului de droguri și oprirea consumatorilor să treacă la droguri mai puternice. Cu toate astea însă, în Uruguay doar Guvernul este singurul care poate vinde marijuana. Potrivit b1.ro „uruguayenii cu vârste peste 18 ani pot cumpăra maxim 40 grame de marijuana pe lună, aceasta urmând a fi distribuită în farmacii. Totodată, ei ar avea dreptul de a crește maxim șase plante”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page