top of page

Se întețesc cazurile de vătămare a persoanelor care lucrează pentru adevăr. Un jurnalist saudit este


Cu cât lumea a devenit mai complexă și ghidată de interesele celor care văd competiția globală de a prinde un loc în clasamentul super-puterilor mondiale, ca pe un mijloc de a stăpâni peste întreaga planetă, cu atât factorii de pericol la adresa societăților și a omului a înregistrat o creștere exorbitantă. Astăzi, pe cât de mult a evoluat modul în care trăiește ființa umană, pe atât de vulnerabilă a devenit starea sa interioară.

Numărul amenințărilor exterioare crește cu fiecare zi, determinat astfel și de nivelul la care se ridică succesul înregistrat de anumite personalități publice, branduri, instituții, state sau lideri politici. Pornind de la boli incurabile, răspândirea traficului de arme, persoane și stupefiante, catastrofe naturale, atacuri cibernetice, imigrația, sărăcia, deschiderea mare către imoralitate, testele nucleare, încălzirea globală și până la stres, depresie și rata divorțurilor în lume, aceste amenințări reușesc de cele mai multe ori să afecteze starea psihologică și emoțională a oamenilor, determinând apariția unui comportament care pune în dependență cetățenii de cei care promit siguranță sau evoluție.

Din păcate, în lista factorilor care prezintă un risc la adresa oamenilor se încadrează de cele mai multe ori însăși persoanele care ar trebui să îi protejeze. Dedesupturile unor strategii de a obține succesul naște o serie de suspiciuni asupra unor cazuri care implică crima, corupția, tortura, traficul de persoane, conflicte militare etc. Lucrând în numele adevărului și pentru binele omenirii, jurnaliști independenți de investigație se auto-responsabilizează și merg pe urmele celor care reprezintă un adevărat pericol iminent la adresa planetei. De cele mai multe ori, sistemul îi ucide, căci aceștia ajung rapid victimele unor dispariții și crime care vor să mușamalizeze potențialul distructiv al adevărului.

Numai pe teritoriul Uniunii Europene, anul acesta s-au înregistrat trei cazuri îngrozitoare în care jurnaliștii au căzut pradă dorinței unor rețele de lideri care vor să scape basma curată cu ilegalitățile pe care le desfășoară. În frabruarie, jurnalistul slovac Jan Kuciak a fost împușcat mortal împreună cu prietena sa, în timp ce acesta ancheta un caz de corupție la cel mai înalt nivel. Stat membru al Uniunii Europene din 2004, Malta a avut de suferit al doilea caz de ucidere a unui jurnalist numai în 2018 pe teritoriul blocului comunitar. Cea mai cunoscută jurnalistă de investigații din Malta, Daphne Caruana Galizia nu a avut nicio șansă de scăpare după ce sub mașina sa a fost plasată o bombă. Investigând cazul „Panama Papers” (cea mai mare scurgere de informații din istorie), postările sale pe blogul personal adunau mai mulți cititori decât marile publicații din țară. Din păcate, dedesupturile pe care aceasta reușeas să le scoată la suprafață, deranjau foarte mult atât politicienii cât și mai multe personaje influente ale lumii interlope. Chiar înainte ca aceasta să moară, jurnalista a scris „zilele astea găsești șarlatani peste tot. Situație e disperată”.

Toamna aceasta a debutat cu un al treilea caz care a șocat întreaga Europă. Victoria Marinova a fost ucisă cu brutalitate după ce autopsia aceasteia a scos la lumină faptul că trupul ei a fost bătut și agresat sexual. Investigând cazuri care scoteau în evidență fraude cu fonduri europene, jurnalista bulgară (în vârstă de 30 de ani), Marinova a căzut victimă unor interese perfide după ce aceasta avea să redacteze un articol despre corupția de stat. Cu toate că în clasamentul mondial al libertății presei, cele mai recente studii arată că Bulgaria ocupă locul al 111-lea din 180, jurnaliștii bulgari de investigație sunt expuși „unor numeroase forme de presiune şi intimidare şi trebuie să facă faţă oligarhilor care exercită un monopol mediatic şi unor autorităţi suspectate de corupţie şi de legături cu crima organizată” informează adevarul.ro.

La nivel mondial, disparițiile și uciderile jurnaliștilor sunt de un număr mult mai mare, unele nefiind nici măcar mediatizate. În funcție de interesul pentru cetățenii săi, unele cazuri ies la lumină dacă moartea unui ziarist face legătura dintre rivalitatea a doua state. Un astfel de caz s-a petrecut la începutul lunii octombrie când jurnalistul Jamal Ksashoggi a dispărut în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul. Pentru că nici astăzi acesta nu este de găsit, se crede că șansele ca Jamal să fi fost asasinat, cresc. Potrivit digi24.ro, „Khashoggi ar fi fost dus cu forța din biroul Consulului General într-un alt birou din apropiere, unde a fost legat de masă. Oficialul turc spune că pe înregistrare se aud țipetele disperate ale jurnalistului”. Mulți cred că acesta ar fi fost adus la consulat special ca să fie ucis și nu interogat. Suspiciunea principală este că acesta ar fi fost injectat cu o subtanță necunoscută iar coprul său a fost tranșat cu fierăstrăul și apoi transportat rămășiță cu rămățită de o dubă neagră.

Principalul suspect al dispariției jurnalistului saudit ar fi tocmai autoritățile din Arabia Saudită.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page