top of page

Pastorul american deținut de 2 ani de poliția turcă a fost eliberat


Furios pe intenția unora de a-l da jos de la putere, președintele Turciei, Recep Erdogan a demarat o adevărată campanie de „curățire” a țării sale după tentativa loviturii de stat eșuată, care a avut loc în noaptea dintre 15 și 16 iulie 2016. Surprins că în tot acest timp a existat un inamic care s-a gândit și a plănuit o astfel de lovitură, liderul de la Ankara și-a propus să „sufle și în iaurt” imediat ce situația a fost controlată. Acuzându-l pe învățătorul islamic, gânditor, scriitor și predicator turc, Gulen Fethullah, auto-exilat în Pennsylvania că ar fi în spatele acestui eveniment, Erdogan cere Statelor Unite ale Americii să îl extrădeze pe acesta, pentru a putea fi condamnat și închis în închisorile turce.

Între timp, președintele Turciei s-a angajat într-o campanie de eliminare a „buruienelor” asupra cărora stau suspiciunile uneo legături cu Fethullah și lovitura de stat eșuată; astfel, în decursul a mai bine de doi ani, s-au înregistrat mii de arestări în masă, țintind jurnaliști, profesori, militari, funcționari publici și judecători. Printre aceștia, și pastorul american Andrew Brunson, acuzat că ar fi complice la întâmplarea din noaptea de 15 iulie 2016.

Acest gest însă a ridicat multe semne de întrebare, cea mai frecventă fiind cea potrivit căreia, nu cumva Erdogan l-a arestat pe Brunson pentru a-i șantaja pe americani să îl dea la schimb pe mult rțvnitul Gulen Fethullah? De asemenea, întreaga opinie publică a mers pe premiza conform căreia președintele turc nu este corect și mânat de dorințele obsesive de a rezolva problemele în stilul său, a pus în detenție pentru 2 ani, un pastor nevinovat. Cu toate că Statele Unite au făcut multe presiuni pe autoritățile turce ca să îl elibereze pe acesta, abia săptămâna trecută, Andrew Brunson a reușit să se întoarcă în America, fiind primit chiar și la Casa Albă de președintele Donald Trump.

Cu toate că SUA și Turcia sunt partenere în NATO, problema lui Recep Erdogan cu lovitura de stat eșuată și suspiciunea potrivit căreia Gulen Fethullah s-ar afla în spatele acesteia, a născut un comportament controversat din care au rezultat o serie de neînțelegeri între cele două tabere. După mai bine de 2 ani în care Turcia a ținut captiv un pastor american, suspectându-l de complicitate cu gânditorul islamic auto-exilat pe teritoriul SUA, poliția de la Ankara a decis eliberarea singurului „pion” care ar fi putut să i-l predea pe Fethullah în schimbul său. Văzută ca dezghețarea relațiilor dintre SUA și Turcia, eliberarea lui Brunson a fost apreciată de președintele Donald Trump, care însă, nu a promis o ridicare a sancțiunilor impuse în acest timp, Turciei. Mulțumindu-i omologului său turc pentru ajutorul acordat în asigurarea eliberării pastorului american (cu toate că liderul de la Ankara a căutat mereu să transmită că decizia în cauză nu i-a aparținut lui ci, în mod independent, instanțelor), Trump s-a bucurat că această neînțelegere a luat sfârșit. De asemenea, și Recep Tayyip Erdogan a ținut să transmită că „speră ca Statele Unite şi Turcia să continue cooperarea lor ca state aliate şi că vor lupta împreună împotriva grupărilor teroriste”.

Pentru liderul de la Casa Albă, eliberarea pastorului american venită în urma unei detenții de doi ani, reprezintă „un pas enorm” în direcția îmbunătățirii relațiilor dintre cele două tabere. Întrebat dacă SUA a încheiat vreun acord cu Ankara în schimbul acestei eliberări, Trump a declarat că „unicul acord, dacă s-ar putea numi un acord, este unul psihologic. Ne simţim astăzi mult mai diferit faţă de Turcia decât ieri şi cred că avem o oportunitate de a deveni cu adevărat mai apropiaţi”.

Criza care a luat naștere în urma acestei detenții nu doar că reușiseră să provoace tensiune între SUA și Turcia însă, aceasta s-a soldat și cu o serie de consecințe. Înfuriat pentru faptul că autoritățile turce nu îl eliberează pe pastor (considerat nevinovat în opinia sa), președintele Donald Trump a autorizat în august dublarea taxelor vamale la importurile de aliminiu și oțel din Turcia. La rândul său, Ankara nu a așteptat prea mult și a ripostat sporind taxele vamale la importurile de mașini, alcool și tutun din SUA.

La întoarcerea sa în America, pastorul american eliberat din arestul la domiciliu în Turcia, a fost invitat la Casa Albă unde a fost primit de însuși Donald Trump. Drept mulțumire pentru implicarea de care a dat dovadă, pastorul l-a binecuvântat pe președintele american în genunchi, din Biroul Oval. „Doamne, te rog să-ţi pogori Sfântul Duh asupra preşedintelui Donald Trump. Să-i dai înţelepciune supranaturală ca să împlinească toate planurile pe care le ai pentru această ţară şi pentru el“, s-a rugat pastorul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page