„Vladimir Putin vrea destrămarea NATO și a Uniunii Europene”
Nu este prima dată când se încearcă să se răspândească și implementeze convingerea conform căreia, Rusia este inamicul mondial iar Statele Unite ale Americii, eroul planetei. Dinainte de Războiul Rece și după încheiarea acestuia (decembrie 1991), americanii au continuat să facă propagandă la adresa rușilor scoțându-i vinovați de toate relele din lume. Mai mult, prin puterea lor de seducție și influență, pentru americani a fost ușor de convins mai multe țări de faptul că Rusia trebuie marginalizată și ținută sub supraveghere pentru a nu avea timp și spațiu să își desfășoare tertipurile.
Scoțând mereu în evidență faptul că, Moscova are interese perfide, occidentalii au dat delimitat abordarea și atitudinea cetățenilor lumii în două tabere: pro americani sau pro ruși. Astăzi, evenimentele internaționale cu risc major de amenințare pentru toate statele lumii cresc cu o viteză uluitoare. Nu este de mirare astfel că americanii sunt acuzați de faptul că „hoinăresc” pe tărâmurile musulmanilor după petrol, invocând de fapt, pacea, iar rușii fac din ce în ce mai mult rău, prin spionii și atacurile pe care se presupune că le realizează subtil.
Cu toate că planeta cuprinde un număr mare de țări, mass media s-a obișnuit să adopte un discurs care fie apreciază efortul unei tabere, fie condamnă comportamentul alteia. Din păcate, americanii sunt cei care controlează la nivel mondial cele mai importante trusturi de media.
La această campanie de denigrare, declarațiile făcute în weekend de fostul vicepreședinte american Joseph Biden pune și mai multe paie pe foc. Conform acestuia, „Președintele Rusiei, Vladimir Putin are obiectovul destrămării Alianței Nord-Atlantice și a Uniunii Europene”.
De la inamic, tiran, dictator la anticrist, Vladimir Putin se bucură de o reclamă covârșitoate în toate colțurile planetei. Din păcate, reclama aceasta atrage după sine o imagine negativă, după ce americanii și mass media internațională complotează pentru a da naștere unui subiect literă de lege. Nefiind prima dată când președintele rus este luat în colimatoriu și pus la zid pentru o serie de suspiciuni ce implică trădare, imoralitate și interese viclene, atenția cade cel mai grav pe faptul că astăzi, planeta se bucură de două alianțe puternice sub care încă se mai încearcă gestionarea unor probleme globale. Dacă NATO este alianța militară care se ocupă cu securitatea și protecția statelor membre, Uniunea Europeană servește țărilor partenere de pe bătrânul continent șansa la dezvoltare și civilizație, prețul plătit în schimbul fondurilor primite, fiind acela de eliminare a granițelor fizice, deschiderea către tot ceea ce vine de la Bruxelles și evident, supunerea față de o administrație care nu reușește să se raporteze la fiecare stat în funcție de identitatea și cultura națională, ci ca la un conglomerat de state europene ce trebuie să adapte aceaiși politică, același comportament și aceiași gândire.
Teama că aceste două alianțe puternice sunt în vizorul Rusiei, iar distrugerea lor ar fi un obiectiv pentru care Kremlinul luptă în tăcere dar sigur, îi face pe americani autorii unor avertizări care fie îi mai scoate din anonimat, fie îi propune la rang de eroi. Cert este că acolo unde este un bine, rușii „trebuie” să fie mereu implicați pentru a dori distrugerea acestuia.
Într-un discurs rostit în cadrul unui eveniment organizat de Chatham House, în Londra, fostul vicepreședinte al Statelor Unite ale Americii, Joseph Biden a ținut să precizeze că „Rusia este în declin, dar agresivă”. Îndeplinind funcția de senator timp de 36 de ani (din 1973 până în 2009, când a devenit cel de-al 47 vicepreședinte american) Biden consideră că știe planurile „ascunse” ale lui Vladimir Putin.
„Ruşii utilizează toate instrumentele pe care le au la dispoziţie pentru a destabiliza şi a genera disensiuni. În opinia mea, obiectivul final al lui Vladimir Putin este destrămarea NATO şi a Uniunii Europene, mai degrabă decât reînfiinţarea Uniunii Sovietice”, a punctat extrem de hotărât și convingător, Joseph Biden. Potrivit acestuia, președintele Rusiei, „ar prefera să gestioneze situaţia unor state individuale, decât a unui Occident unificat, puternic şi democratic”.
Cu toate că NATO este cea care și-a ridicat baze militare în statele membre care, coincidență sau nu, împrejmuiesc granița Rusiei la vest de aceasta, desfășurând activități de antrenament și fiind gata să ridice scuturi antirachetă, Rusia pare că este cea care are dorința de a destrăma NATO. În ceea ce privește suspiciunea potrivit căreia Kremlinul intenționează să destrame Uniunea Europeană, aceasta a mai fost invocată de-a lungul acestui an, când blocul comunitar a atins puncte maxime în gestionarea crizei de imagine și încredere pe care o traversează din cauza politicii privind migrația.