top of page

Tunisia a votat împotriva rasismului


După ce și-a căpătat independența față de Franța, în data de 20 martie 1956, cea mai mică țară din nordul Africii, a devenit de la ținta mai multor evenimente, la destinația preferată a milioane de turiști, în zilele noastre. Cu toate că nu mai sunt sub ocupație franceză, tunisienii păstrează pe alocuri limba franceză ca a doua limbă vorbită pe teritoriul său, după araba. Cunoscută pentru locurile sale exotice și spectaculare, Tunisia este mai degrabă locul unde Hollywoodul preferă să își toarne capodoperele cinematografice (Isus din Nazaret - 1977, Războiul Stelelor -1977, Pacientul Englez - 1996 sau Indiana Jones și Căutătorii Arcei Pierdute - 1981). Cu toate acestea, cei 10 milioane de locuitori dispun de provocările unui trai care a întâmpinat de-a lungul timpului mai mulți factori care au determinat un stil de viață mai mult sau mai puțin pe placul cetățenilor.

După lungi tentative, săptămâna aceasta, parlamentul tunisian a votat o lege mult așteptat, ce prevede pedepse pentru cei care fac afirmații rasiste, incită la ură sau la discriminare.

Acest vot a fost întâmpinat cu multă bucurie, atât de către locuitori cât și de asociațiile pentru apărarea drepturilor minorităților, după ce au insistat ca Tunisia să lupte pentru o societate civilizată și cu bune morale.

Uimind atât pe locuitorii săi cât și pe liderii internaționali, Tunisia s-a întrecut pe sine când a votat prima lege contra rasismului din întreaga sa istorie, după ce ultimul eveniment care a oferit la fel de mult entuziasm a fost în 1846 când țara a abolit sclavia. „Este un punct de cotitură extrem de important în istoria Tunisiei, echivalent cu abolirea sclaviei'', a declarat preşedintele Forumului tunisian pentru drepturile economice şi sociale (FTDES), Messaoud Romdhani.

Potrivit stiripesirse.ro, „legea 11/2018 privind eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială prevede pedepse cu închisoarea între una şi 12 luni şi amenzi de până la 1.000 de dinari tunisieni (330 de euro) pentru declaraţii cu caracter rasist”. „Incitarea la ură, ameninţările rasiste, apologia rasismului, precum şi crearea sau participarea la o organizaţie care susţine într-o manieră clară şi repetitivă discriminările sunt pasibile de pedepse cu închisoarea între unu şi trei ani şi amenzi de până la 3.000 dinari tunisieni (aproximativ 1.000 de euro)” informează actul normativ. Adoptat cu 125 de voturi pentru, un vot contra și cinci abțineri, legea împotriva rasismului, urii și discriminării vine în urma unor lungi dezbateri în parlament.

„Acesta este un moment istoric pentru Tunisia”, a apreciat Asociaţia tunisiană pentru sprijinul minorităţilor (ATSM), care a menționat că acum, va avea grijă că legea ca fi aplicată corect.

Cea mai mică țară din nordul Africii se confrunta de foarte mult timp cu problema rasismului, astfel că adoptarea acestei legi vine exact ca o salvare pentru cetățenii care erau mereu în pericol de a fi victimele unor situații discriminatorii. Un astfel de caz s-a petrecut chiar la finalul anului trecut când Tunisia a interzis companiei aeriene Emirates să aterizeze în capitala sa, Tunis, drept replică la faptul că mai multe femei tunisiene au fost împiedicate să se îmbarce în zborurile companiei. Acest gest a creat o furie necontrolată în rândul autorităților din Tunisia, acuzând Emirates de adoptarea unor măsuri extrem de rasiste și discriminatorii. Deși interzicerea aterizării avioanelor dirjate de către Emirates au avut ca termen limită reglarea situației și schimbarea atitudinii companiei de a opera în comformitate cu legislația și acordurile internaționale, Emiratele Arabe Unite au justificat gestul lor de a interzice îmbarcarea unor femei tunisiene la bordul aeronavelor sale, motivând informații de securitate. „Am contactat fraţii tunisieni despre informaţiile de securitate care au necesitat impunerea unor proceduri specifice”, declara la scurt timp, ministrul de externe al Emirates, Anwar Gargash. Mai mult, acesta a ținut să precizeze că apreciază și respectă femeile din Tunisia iar situația de criză nu s-a datoriat vreunui motv rasist sau discriminatoriu.

Legea adoptată de parlamentul Tunisiei propune combaterea rasismului, urii și discriminarii pe teritoriul său, însă speră că această abordare va reprezenta și o sursă de inspirație pentru țările care intenționează să trateze imoral cetățenii tunisieni.

De altă parte, autoritățile se confruntă cu o altă provocare care să echilibreze legislația cu responsabilitatea morală a locuitorilor săi. Astfel, Tunisia și-a propus să reformeze sistemul legislativ și în ceea ce privește drepturile femeilor, care astăzi, nu au voie să se căsătorească cu un barbat de altă religie, în timp ce, bărbații musulmani au acest drept, iar cea pe care o iau de soție nu este obligată să se convertească la religia acestora. Potrivit digi 24, „dacă va fi adoptată această lege, Tunisia va deveni una dintre cele mai progresiste țări musulmane, după ce a adoptat deja legi pentru a proteja femeile de violență și a adus clarificări unei legi care le permitea violatorilor să scape nepedepsiți, dacă se căsătoreau cu victimele lor”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page