top of page

Lupta pentru Brazilia decisivă în turul 2! Candidatul de extremă dreaptă vs candidatul de extremă st

Toată planeta stă cu ochii pe Brazilia în cel mai important moment din istoria sa modernă. Alegerile prezidențiale în curs de desfășurare sunt miza pentru care atât liderii politici mondiali cât și proprii cetățeni, abia așteaptă să vadă rezultatul final. Cel mai puternic stat din America de Sud, Brazilia are astfel șansa să aleagă forma politică cu care va acționa în următorii ani. După ce mult disputatul candidat de stânga, Lula da Silva (fost președinte al Braziliei între 1 ianuarie 2003 și 1 ianuarie 2011) a fost arestat sub acuzații de corupție, poporul a ieșit în stradă menționând un complot de amploare la adresa comunistului. Mulțumiți de interesul și modul acestuia de a-i conduce, brazilienii cred că Lula Da Silva a fost prins și condamnat la 12 ani de închisoare doar pentru a i se interzice să candideze la aceste alegeri prezidențiale, decisive pentru țară.

Scenariul complotului ar merge și mai departe, punctând faptul că toate cărțile sunt făcute în așa fel încât câștigătorul suprem să nu fie altcineva decât controversatul Jair Bolsonaro, numit și „varianta tropicală a lui Trump”. Aparținând politicii de extremă dreapta, Bolsonaro a reușit în scurt timp să atragă atenția întregii planetei cu felul său de a fi, discursul politic și nu în ultimul rând, „presupusa” tentativă de asasinare la adresa sa, pe care mulți o condamnă ca fiind o înscenare plănuită tocmai de membrii campaniei sale pentru a câștiga popularitatea electoratului.

Întors din spital, Bolsonaro a venit pregătit pentru primul scrutin de voturi desfășurate în data de 7 octombrie. Cu un procentaj aproape de a reuși succesul (46,46%), Bolsonaro s-a trezit în al doilea tur cu un contracandidat total opus manierei sale politice. Obținând 28,69% din voturi, reprezentantul Partidului Muncitorilor și candidatul de stânga, Fernando Haddad este gata să ducă prosperitatea lui Lula da Silva mai departe. Astfel, pe data de 28 octombrie, Brazilia va alege între comunism și o variantă apropiată a fascismului, lucru nemaiîntâlnit până acum în istoria țării.

Cunoscută pentru cultura sa exotică, Brazilia este țara care în scurt timp s-a transformat dintr-un paradis latino american, într-una dintre cele mai periculoase zone de pe pământ. Ca în filmele cu gangsteri și focuri de armă pe orice stradă, plimbarea prin Rio de Janeiro a devenit un risc pe care nici măcar cetățenii nu sunt gata să și-l asume tot timpul. Potrivit statisticilor, 33% din crimele săvârșite la nivel mondial se petrec în Brazilia. Numai anul trecut au avut loc 63.880 de crime, număr care a determinat pe mulți experți să descrie epidemia criminalității și de violență de pe străzile celei mai mari țări latino-americane ca fiind un genocid cu încetinitorul. Astăzi, scaunul de președinte al Braziliei este una dintre cele mai importante poziții ale politicii mondiale, deoarece se așteaptă ca nou lider brazilian să pună capăt acestui virus fatal. „Masacrele din închisori, vărsările de sânge din nord-estul țării, asasinatele politice, eșecul eforturilor de gestionare a favelelor din Rio de Janeiro – sunt doar câteva dintre probele de foc pe care va trebui să le înfrunte orice candidat care țintește funcția de șef al statului. Iar aceste realități stau la baza suportului popular de care se bucură acum controversatul Jair Bolsonaro, candidatul extremei-drepte, favorit până la proba contrarie la câștigarea alegerilor prezidențiale” informează digi24.

Mai mult, pentru a arăta cât de gravă este situația în țara sa, Jair Bolsonaro a devenit chiar el victima unui atac cu cuțitul, fiind înjunghiat în abdomen de un fost militant de stânga, pe când acesta se afla în mulțime, susținându-și programul politic. Acest atac (acuzat ca fiind unul pus la cale de oamenii săi) i-a crescut subit cota de popularitate lui Bolsonaro.

Declarat a fi o versiune chiar și mai „tulburătoare” a lui Donald Trump, deputatul Bolsonaro (în vârstă de 63 de ani) candidează susținut de Partidul Social Liberal. Mare admirator al președintelui SUA și al dictaturii militare din Brazilia anililor 60, acesta a uimit o lume întreagă cu declarațiile sale rasiste, misogine și homofobe. Numai în 2011, Bolsonaro declara că nu ar putea să își iubească un fiu care ar fi homosexual și ar prefera să îl vadă mort într-un accident, iar în 2015 s-a terzit cu o amendă după ce i-a spus parlamentarei Maria da Rosario că este atât de urâtă încât nu merită să fie violată.

Considerându-se exact ceea ce are Brazilia nevoie, Bolsonaro a primit cu o oarecare dezamăgire rezultatul votului de duminică, unde a obținut doar 46,46%, așteptându-se în schimb să fie câștigător încă din primul tur. De cealaltă parte, candidatul care îl înlocuiește pe Lula da Silva este cum nu se poate mai fericit pentru succesul de a merge în turul 2. „Vrem să unim democraţii din această ţară”, a declarat Fernando Haddad (55 de ani) câștigând statele sărace din nord-estul Braziliei. Fost primar al orașului São Paulo şi fost ministru al Educaţiei, Haddad speră că în data de 28 octombrie, brazilienii nu vor vota versiunea braziliană a președintelui Donald Trump, transformând țara într-un boicot mondial.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page