top of page

China și-a arestat preventiv președintele Interpol

În lume, China este cunoscută pentru determinarea sa vehementă de a fi pe podiumul mondial al succesului, concurând astăzi cu Statele Unite ale Americii pentru poziția de lider economic. Pefecțiunea exagerată și legile care îndeamnă la un stil de viață strict, scot în evidență dorința unică a liderilor chinezi de a combate orice contra-candidat și a transforma China într-o putere absolută. Din păcate, cu toate că părinților le sunt interziși să aibă mai mult de un copil, oamenii locuiesc pe vertical din cauza numărului foarte mare de locuitori, iar Google este interzis, în Republica Chineză, se întâmplă zilnic evenimente pe care nici măcar autoritățile nu le pot ține în frâu.

Luptând mai degrabă cu orice amenințare din exterior și încercând din răsputeri să țină în frâu factorii de risc interni, autoritățile nu au luat niciodată în calcul că primejdia care îi dă târcoale ar putea veni tocmai din scaunele înalte din China. Ocupându-se mai mult pe latura amenințărilor din exterior, în mod deosebit pe competiția cu Statele Unite, chinezii s-au trezit că sunt victimele unor neseriozități abordate însăși de oamenii de bază din interior. Dat inițial dispărut, Meng Hongwei, președintele Organizației Internaționale a Poliției (Interpol) a fost arestat preventiv de însăși autoritățile de la Beijing.

După ce mai întâi, la sfârșitul lunii septembrie a fost declarat dispărut, iată că Interpolul a cerut în weekend Chinei informații cu privire la pieirea cetățeanului Meng Hongwei în timp ce acesta făcea o vizită în țara sa de origine. Astfel, Jürgen Stock, secretarul general al Interpol, a cerut „clarificări pe canalele oficiale de la autorităţile chineze privind situaţia preşedintelui organizaţiei, Meng Hongwei”.

La scurt timp (o zi mai târziu), Guvernul de la Beijing a transmis public că preşedintele Interpol a fost arestat preventiv, fiind investigat de Biroul chinez anticorupţie. În ciuda faptului că nu există detalii despre acuzaţiile care i se aduc, surse citate de cotidianul South China Morning Post au anunțat că preşedintele Interpol a fost reţinut la scurt timp după ce acesta a aterizat în China.

Interpolul este o organizație internațională de cooperare a forțelor de poliție, creată în 1923, din care astăzi fac parte 190 de țări membre. Cu sediul organizației în Lyon, Franța, International Crime Police Organization se ocupă cu căutarea, investigarea și prinderea răufăcătorilor care încearcă să fugă de pericolul capturării în țara lor, adăpostindu-se în alte state. Aleși pentru mandate de patru ani, președinții Interpolului pot fi de oricare naționalitate (ultimii venind din Franța Singapore, Chile, Africa de Sud, Spania, Japonia, Suedia, Canada, SUA și Filipine). Ales în noiembrie 2016, președintele actual al Intepolului a fost viceministru al Securității Publice în China.

Imediat după ce Meng Hongwei a fost capturat în China, Secretariatul General din Lyon a primit demisia acestuia din funcția de președinte al Interpolului cu efect imediat. Fiind în arest și investigat de Biroul chinez anticorupție, acesta a găsit demisia sa ca fiind un pas corect atât față de Interpol cât și de cetățeni. Ulterior, organizația a declarat public că sud coreeanul Kim Jong Yang va prelua funcția de președinte interimar al Interpolului.

Suspectat că a încălcat legea, Meng Hongwei a fost prins tocmai în țara sa, când se întorcea din Franța. Potrivit Comisiei centrale de inspecție disciplinară a Partidului Comunist chinez, însărcinat cu combaterea corupției în rândul membrilor săi, poliția franceză demarase deja o investigație după ce soția lui Meng Hongwei (care locuiește în Lyon) l-a dat dispărut pe data de 29 septembrie.

Recent, ministerul chinez al Securității Publice a anunțat că motivul arestării lui Meng Hongwei este reprezentat de mită. „Ancheta derulată în legătură cu darea şi primirea de mită de către Meng Hongwei şi presupuse încălcări ale legii este foarte oportună, absolut corectă şi destul de înţeleaptă", a anunţat ministerul printr-un comunicat dat publicităţii în urma unei reuniuni interne. Potrivit adevărul.ro „comunicatul este prezentat ca un raport al unei reuniuni organizate luni în celula Partidului Comunist Chinez (PCC) din cadrul Ministerului Securităţii Publice (poliţie). Textul nu precizează dacă acuzaţiile formulate împotriva lui Meng datează din perioada funcţiilor sale ministeriale sau din perioada în care a deţinut funcţia de şef al Interpol”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page