top of page

Cehia a votat împotriva activării articolului 7 din tratatul UE care o vizează pe Ungaria

Relația puternică pe care au arătat-o de-a lungul a zeci de ani, Uniunea Europeană și statele ei membre pare să fi fost zguduită puternic de un factor extern, supriză. Pe cât de bine gestionau liderii de la Bruxelles problemele interne ale blocului comunitar pe atât de repede această încredere și legătură a fost pierdută odată ce un val de imigranți și refugiați din țările Orientului Mijlociu și Africa de nord au găsit în Europa o salvare pentru problemele lor. În ciuda faptului că Germania a fost cea care a inițiat această invitație propunere, Uniunea nu era pregătită de un număr atât de mare de extracomunitari.

Mai mult, dacă problema inițială a blocului comunitar părea să fie criza umanitară, iată că în scurt timp discursurile din cadrul întâlnirilor de la Bruxelles au scos la suprafață mai multe nemulțumiri. Printre acestea, statele membre au acuzat Germania că se crede locomotiva blocului comunitar și decide în numele tuturor celor 28 de state de parcă nemții sunt adevărații stăpâni ai Uniunii Europene, iar intenția Marii Britanii de a se separa de UE a scos în evidență faptul că acest lucru este aproape imposibil oricui, fără a plăti chiar și ce nu a consumat în anii de parteneriat. Practic, britanicii au lăsat să se vadă cât de vicleană și egoistă este Uniunea, după ce pare să se fi transformat cu succes într-o închisoare unde le ține pe cele 28 de state membre prizoniere.

Cu toate că prețul este unui exorbitant, iar viitorul Marii Britanii de după Brexit se confruntă cu perspective nu tocmai plăcute, recăpătarea independenței și autonomiei este dorința care stă la baza tuturor eforturilor guvernului de la Londra.

După ce Brexitul și impunerea cotelor obligatorii de distribuire a refugiaților au scos la suprafață cât de șireată a fost în tot acest timp Uniunea Europeană, Ungaria, Polonia și Italia s-au simțit inspirate de exemplul curajului britanicilor și au dat startul unei atitudini de răzvrărire la adresa celor trei instituții europene (Parlament, Comisie și Consiliu). Dintre toate, Ungaria a fost prima cu care autoritățile de la Bruxelles au început să arate că UE nu este un inamic cu care vrei să intrii în conflict.

Astfel, după mai multe acuzații și avertizări, Uniunea Europeană a decis că Ungaria și atitudinea sa de împotrivire la politicile impuse de Bruxelles trebuie potolită în cel mai drastic mod. Până în prezent, premierul Ungariei, Viktor Orban a desfășurat numeroase campanii de denigrare a liderilor europeni care, potrivit liderului est european, favorizează Germania și pune toate statele membre să plătească pentru dățile când Cancelarul german se trezește să vorbească în numele tuturor. Impunerea unor cote obligatorii de distribuire a refugiaților nu este o soluție corectă, ci, potrivit acestuia, o variantă prin care liderii europeni cere statelor membre să le preia problemele.

Refuzând din start să primească o anumită cotă de extracomunitari, Orban a desfășurat de-al lungul ultimulor doi ani și jumătate campanii prin care și-a îndemnat poporul să nu mai creadă în Uniunea Europeană și să respingă orice sprijin acordat străinilor pe teritoriul său. Mai mult, premierul ungar a demarat și un set de legi și modificări Constituționale pentru a se asigura că răzvrătirea sa este una legitimă.

Însă nu la fel de legală i s-a părut și Uniunii care, după mai multe avertizări a decis că atitudinea și comportamentul Ungariei este unul periculos atât pentru propria națiune cât și pentru celelalte state membre, fapt pentru care a decis sancționarea acesteia invocând articolul 7 din tratatul UE. Acesta prevede „un mecanism de întărire a valorile UE. Consiliul poate stabili că există un risc clar de încălcare serioasă a valorilor UE de către un stat membru, prevenind o încălcare efectivă prin anumite recomandări specifice adresate respectivului stat membru”. Prin invocarea acestui articol, Ungaria riscă să piardă dreptul de vot în cadrul Uniunii, sancțiunea fiind astfel una cu greutate (Polonia fiind în aceiași situație, după ce Comisia Europeană a decis că aceasta încalcă grav valorile UE).

Totuși, faptul că sunt împotriva Uniunii pe care o acuză de folosire a statelor membre și resurse lor, nu a lăsat Ungaria singură în fața unui astfel de oponent. Cehia a votat la sfârșitul săptămânii trecute împotriva susținerii declanșării articolului 7 din tratatul UE. Potrivit stiripesurse.ro, „votul, care a avut loc în cadrul unei dezbatei privind cadrul financiar multinațional al Uniunii Europene, fost inițiat de deputatul Jan Skopecek, membru al Partidului Civic Democratic. Inițiativa lui Jan Skopecek a fost susținută de 97 de parlamentari, în timp ce 24 de membri au votat împotrivă”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page