top of page

„Grupările islamice radicale reprezintă principala amenințare transnațională a SUA”


Încălzirea globală, migrația, promovarea unei politici de extremă dreaptă, amenințările unei crize economice la nivel global, testele nucleare, conflictele militare, atacurile cibernetice și dezastrele naturale sunt doar câțiva dintre factorii care stau trufaș pe lista amenințărilor la adresa planetei. Cu toate acestea, în ciuda faptului că lucrurile par să se fi mai calmat în ceea ce privește tensiunea provocată de radicalii unor organizații islamice al căror obiectiv este să propage frica, pentru americani, terorismul rămâne singura preocupare.

„Născută” încă din perioada mandatului președintelui George W. Bush, problema acestei amenințări pare să nu se fi rezolvat în ciuda faptului că americanii au dat buzna peste Irak, Afganistan, Pakistan și Siria pretinzând că sutele de mii de militari pe care i-a trimis că ocupe teritoriile acestor state beneficiare de petrol, luptă împotriva organizațiilor teroriste. Cu toate jurnaliștii independenți de investigație proclamă faptul că războiul Statelor Unite ale Americii împotriva Orientului Mijlociu nu are nicio legătură cu terorismul, ci cu faptul că acestea sunt surse valoroase de petrol, americanii folosesc mass media, pe care de altfel o controlează la nivel mondial, după ce la cârma celor mai importante trusturi de media din lume sunt evrei americani, ca să schimbe scenariul acestei suspiciuni, punând Rusia în față ca fiind un inamic mondial.

În opinia americanilor, reprezentând o super putere globală, SUA se simte responsabilă să lupte pentru pacea lumii, fapt pentru care, acolo unde sunt probleme de ordin terorist, trupele militare trebuie să lupte pentru pace. De altă parte, cetățenii acestor state ocupate de rebeli și presupușii teroriști nu se tem să recunoască faptul că acești mercenari sunt plătiți tocmai de americani ca să își găsească o scuză pentru a le invada teritoriile. În realitate, prezența SUA în țările lor nu face altceva decât să lase în urma lor o sărăcie cruntă și orașe total distruse.

Cu toate că Statele Unite deține tot potențialul pentru a elimina așa zisul terorism, în mai puțin de un an, faptul că și astăzi planeta se confruntă cu acest tip de amenințare, naște suspiciunea conform căreia americanii își doresc ca terorismul să rămână un factor de risc, tocmai pentru a scuza invazia americanilor în Orientul Mijlociu (curios sau nu, terorismul a trebuit să ia naștere exact în țările cu resurse de petrol și nicăieri în altă parte pe pământ).

Super putere mondială, susținută de o forță extraordinară în domeniul politic, armat, economic, tehnologic și cultural, SUA se plânge astăzi că terorismul rămâne un sâmbure care împrăștie teama chiar și în interiorul granițelor sale. Cu toate că discursul electoral al președintelui Donald Trump s-a focusat pe migrație și închiderea frontierelor americane pentru ca astfel, izolându-se și ieșind din toate acordurile internaționale, Statele Unite să își ofere șansa de a deveni mărețe din nou, comportamentul administrației Trump lasă de înțeles că americanii ar mai poposi puțin pe teritoriile străine ale altora. În timp ce cetățenii americani se simt hărțuiți de efectele unor decizii politice cu care nu sunt de acord, Trump se consideră cel mai bun și hotărât președinte din istoria Americii. Determinat să schimbe radical situația în care predecesorii săi au lăsat națiunea, președintele american s-a înhămat la o serie de alegeri care au pus în impas întreaga planetă. Retragerea SUA din Acordul climatic de la Paris, Consiliul ONU pentru Drepturile omului, Acordul nuclear cu Iranul și mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim sunt doar câteva dintre cele mai drastice decizii care au șocat omenirea.

Cu toate că problema principală a lui Trump este concentrată pe migrație și străinii care au sufocat SUA, consilierul american pentru probleme de Securitate, John Bolton face referire la faptul că Orientul Mijlociu a rămas o amenințare. Mai mult, cu toate că dețin cel mai puternic arsenal armat, conform acestuia, terorismul reprezintă principala temere chiar și pentru SUA. În cadrul prezentării unei noi strategii de combatere a terorismului, John Bolton a declarat că „grupările teroriste islamiste reprezintă principala ameninţare teroristă transnaţională la adresa Statelor Unite şi la adresa intereselor Statelor Unite de afară”, adăugând că, Washingtonul înfruntă de asemenea şi ameninţări venite din partea Iranului.

Cunoscut ca fiind un susținătpr al deciziei lui Trump de a retrage SUA din tratatul nuclear cu Iranul și reimpunerea sancțiunilor împotriva Teheranului, Bolton a transmis că Adminstraţia de la Washington intenţionează să oblige toţi importatorii de petrol nerafinat din Iran să reducă livrările la zero. Potrivit Mediafax, „Statele Unite plănuiesc să impună noi sancţiuni împotriva Iranului la data de 4 noiembrie, pentru a împiedica ingerinţele Teheranului în conflictele din Siria şi Irak şi de a forţa liderii iranieni să înceapă negocierile cu privire la programul nuclear”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page