top of page

Finlanda modifică dreptul la viață privată din Constituție


Una dintre cele mai dezvoltate țări ale nodului Europei și fără nicio excepție, una dintre cele mai introvertite, calme și civilizate țări ale bătrânului continent, Finlanda a reușit săptămâna aceasta să atragă atenția asupra sa. În ciuda faptului că finlandezii sunt persoane timide care și-au creat o zonă de confort bine protejată, rareori întâmplându-se ca aceștia să își dorească să iasă din circumferința ei, adoptarea unei inițiative care propune modificare Constituției într-un anumit subiect, a fost de ajuns ca să provoace stupoare.

Cel mai mare producător de lemn din Europa și înconjurată numai de păduri (80% din suprafață sa), țara scandinavă este cât se poate de liniștită atunci când vine vorba de a surprinde sau de a lua decizii inopinante. Cunoscuți pentru bunul lor simț,Una dintre cele mai dezvoltate țări ale nodului Europei și fără nicio excepție, una dintre cele mai introvertite, calme și civilizate țări ale bătrânului continent, Finlanda a reușit săptămâna aceasta să atragă atenția asupra sa. În ciuda faptului că finlandezii sunt persoane timide care și-au creat o zonă de confort bine protejată, rareori întâmplându-se ca aceștia să își dorească să iasă din circumferința ei, adoptarea unei inițiative care propune modificare Constituției într-un anumit subiect, a fost de ajuns ca să provoace stupoare. Cel mai mare producător de lemn din Europa și înconjurată numai de păduri (80% din suprafață sa), țara scandinavă este cât se poate de liniștită atunci când vine vorba de a surprinde sau de a lua decizii inopinante. Cunoscuți pentru bunul lor simț, cetățenilor nu le place să fie în centrul atenției. Și pentru că orice mișcare diferită este considerată neobișnuită de la un astfel de popor, faptul că săptămâna aceasta, parlamentul finlandez a aprobat noi excepții la o prevedere din Constituție, a iscat repede un motiv de dezbatere atât pe plan intern cât și extern.

Finlandezii nu sunt obișnuiți să contrazică; de regulă, din bun simț aprobă tot ceea ce li se comunică fapt pentru care, aceștia sunt cunoscuți ca una dintre cele mai pacifice națiuni ale Europei. Ajunși în momentul în care a fost nevoie de exprimarea votului în ceea ce privesc excepțiile unei prevederi în Constituție, finlandezii au devenit rapid subiectul unei știri internaționale. Propunându-se adoptarea unui set de excepții în ceea ce privește garantarea constituțională a dreptului la viața privată, parlamentul finlandez și-a dat consimțământul pentru acestea, urmând astfel ca acum, această decizie să poată permite și adoptarea rapidă a unui proiect de lege al cărui subiect sunt serviciile de informații. Acest al doilea demers are în vedere combaterea amenințărilor precum terorismul și spionajul din partea unor puteri străine. Cunoscută ca fiind o țară draconică în ceea ce privește legile stabilite și protecția pe care o oferă cetățenilor lor în vederea creării unei zone de confort care să încurajeze oamenii la pace (furtul spre exemplu, fiind considerat o crimă în Finlanda), țara lui Moș Crăciun nu putea interveni în investigarea unor cazuri și suspciuni de terorism sau spionaj deoarece Constituția proteja dreptul la viața privată. Excepția votată de Parlamentul finlandez propune însă anumite derogări tocmai pentru ca autoritățile să poată interveni în cazul de a-și proteja cetățenii însă fără a încălca un drept constituțional. Practic, dacă înainte, legea fubdamnetală prevedea garanția protecției corespondenței private cu excepția cazurilor în care sunt necesare informații legate de comiterea unor infracțiuni, noile prevederi acordă forțelor de poliție și securitate, dreptul de a monitoriza e-mailurile și alte mesaje pentru a strânge informații despre activități militare sau altele care pun în risc securitatea națională.

Adoptată cu 178 de voturi pentru (și doar 13 împotrivă), excepția a fost pe de o parte primită cu mult entuziasm de cei care își doresc noi soluții de protecția a țării iar pe de alta, ca fiind un risc pentru cei care cred că se pot adăuga mereu excepții la prevederile din Constituția din Finlandei. „Este voinţa clară a Parlamentului ca protejarea securităţii naţionale să fie obligatorie şi prin intermediul interceptării telecomunicaţiilor”, a transmis ministrul de interne, Kai Mykkanen.

În dezacord cu această poziție, liderul Alianței de Stânga, Li Andersson a declarat: „sunt uluit cu câtă uşurinţă deputaţii fac modificări de urgenţă ale Constituţiei. Acesta va deveni un precedent care va avea efect asupra modului în care Constituţia va fi modificată în viitor”.

Inițiată încă din 2013, această nouă lege a serviciilor de informații a stagnat la un moment dat, ritmul său accelerându-se odată cu primul atac terorist din istoria țării, petrecut în august 2017, când un solicitant de azil marocan a atacat mai multe persoane în centrul orașului Turku, înjunghiind mortal o femeie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page