top of page

Rusia face lobby la ONU pentru reconstrucția Siriei

Puternic aliat al Siriei atât în lupta împotriva rețelelor teroriste care au preluat puterea asupra unor teritorii siriene, intenționând să înlăture regimul președintelui Bashar al-Asaad de la conducere, dar și împotriva țărilor precum Turcia, Franța, Marea Britanie și Statele Unite ale Americii care au invadat suprafața Siriei invocând motivul luptei pentru pace, Rusia s-a dovedit un prieten mai implicat decât se presupunea.

Apărând dreptul sirienilor de a-și rezolva singuri problemele, rușii au cerut în nenumărate rânduri trupelor militare aduse de către țări dezvoltate, să părăsească Siria. Numai americanii au fost cei care au refuzat de fiecare dată, punctând că pacea este obiectivul care îi va ține pe teritoriile acestei țări a Orientului Mijlociu, iar până când pacea nu este una asigurată, trupele militare vor rămâne „abuziv” în războiul pentru apărarea cetățenilor.

Mai mult, americanii sunt acuzați atât de sirieni cât și de ruși că inventează tot felul de scuze pentru a rămâne cu alte interese, cât mai mult timp în Siria. „Minciuna” conform căreia Bashar al-Asaad ar fi folosit arme chimice pentru a-și ucide proprii cetățeni este una dintre acestea. Astfel, americanii încearcă să manipuleze opinia publică internațională făcând-o să creadă că locuitorii sirieni suferă atât din cauza rebelilor, cât și din cauza teroriștilor și a președintelui, fapt pentru care se impune intervenția sa eroică.

Lăsând la o parte scenariile pe care mass media le servește lumii pentru a-și mulțumi șefii de trusturi (majoritatea, evrei americani), jurnaliști independenți de investigație au pornit pe propriul risc și buget în căutarea adevărului, descoperind direct de la cetățeni că aceștia se simt protejați de Bashar al-Asaad și că problema reală vine de la cei care finanțează grupările teroriste ca să alimenteze un conflict pe teritoriul său.

Până la descoperirea adevărului, Rusia dă o lovitură Statelor Unite și aliaților săi, propunând un ajutor financiar pentru reconstrucția Siriei. În sensul, „dacă susțineți că vreți binele sirienilor, haide să vă văd acum”, rușii au cerut la ONU, un interes direct pentru cetățenii afectați de conflict.

Exact așa cum era de așteptat, răspunsul statelor implicate în a-și apăra interesul de a fi prezente pe teritoriul Siriei unde se află conflictul militar, a fost unul care a demascat intențiile reale ale acestora. Vineri, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut în cadrul Organizației Națiunilor Unite, ajutor financiar pentru reconstrucția Siriei. „Ţara trebuie reconstruită pentru a permite milioanelor de refugiaţi să revină în Siria” a transmis oficialul rus de la Tribuna Adunării Generale a ONU, isnsitând că „sirienii trebuie ajutaţi'”. „Dialogul naţional sirian, iniţiat de Rusia, Iran şi Turcia în ianuarie, a creat condiţiile unei soluţii politice'pe baza rezoluţiilor ONU. Aceasta include reconstrucţia infrastructurilor distruse pentru a facilita întoarcerea milioanelor de refugiaţi la casele lor. Concretizarea acestui obiectiv stabilit în interesul tuturor sirienilor trebuie să devină o prioritate în eforturile internaţionale şi în activităţile agenţiilor ONU'”, a adăugat ministrul rus.

De cealaltă parte, răspunsul occidentalilor încolțiți de această „strategie” de demascare a rușilor, a fost unul ușor de anticipat. Statele Unite, Franța și Germania în mod deosebit, au refuzat acordarea oricărui ajutor (mai ales din partea Uniunii Europene) invocând ca scuză faptul că în Siria, nu există o soluție politică vizibilă. Practic, pentru că în Siria nu există încă o decizie în ceea ce privește politica, cetățenii nu vor primii niciun fel de sprijin. Potrivit siteului stiripesurse.ro, „în timp ce regimul lui Bashar Al-Assad a preluat, cu ajutor militar rus şi iranian, controlul unei mari părţi din teritoriul sirian, Moscova insistă din ce în ce mai mult pentru angajarea unei reconstrucţii internaţionale a ţării, distrusă de un război care a durat peste şapte ani” numai că occidentalii sunt departe de a împărtăși aceleați intenții și perspective cu acestea.

O zi mai târziu, tot de la tribuna Adunării Generale ONU, șeful diplomației siriene, Walid al-Moualem, a cerut forțelor militare ale SUA, Turcia și Franța să părăsească imediat Siria, în timp ce a sfătuit refugiații sirieni să revină în țară. Denunțând „o coaliție internațională ilegitimă condusă de SUA, desfășurată în Siria sub pretextul combaterii terorismului”, Walid al-Moualem a cerut retragerea acestora „fără nicio condiție”. „Bătălia împotriva terorismului este aproape terminată", a transmis ministrul sirian, precizând că Damascul nu va termina cu adevărat decât după ce va „curăţa Siria de terorişti şi de prezenţe străine ilegale". Mai mult, „situaţia în prezent pe teren este mai stabilă şi sigură iar toate condiţiile sunt reunite pentru a permite revenirea de bună voie acasă a refugiaţilor”.

„Uşa le este larg deschisă şi toţi sirienii din străinătate se pot întoarce. Mii de refugiaţi sirieni din străinătate au revenit deja. Guvernul sirian va face tot ce îi stă în putere pentru a facilita această revenire. Un comitet special a fost creat recent pentru a-i ajuta să revină în locurile lor de origine”, a mai declarat acesta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page