top of page

Theresa May cere cooperarea internațională în combaterea extremismului

Cu toate că Marea Britanie a transformat ziua de 23 iunie 2016 într-un eveniment istoric datorită votului britanicilor pentru separarea de Uniunea Europeană, premierul Theresa May trage un semnal de alarmă și punctează că Regatul Unit nu este un susținător al extremismului. Deși votul referendumului de acum doi ani a avut la baza sa dorința de a încheia orice socoteală cu politica liderilor de la Bruxelles, potrivit căreia, orice stat membru al UE este obligat să primească și să ofere ajutor atât imigranților cât și refugiaților, cea mai mare criză umanitară cu care se confruntă Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial a pus problema migrației într-o manieră în care volumul excesiv de persoane aflate pe teritoriul său, la care se mai adăuga și cota obligatorie de distribuție a refugiaților, i-a împins pe britanici să nu mai vrea străini.

Protejându-și identitatea și cultura națională, Guvernul de la Londra luptă din răsputeri să își recâștige independența și autonomia, revenind astfel la supunerea față de propriile legi. Considerând că regulile Uniunii privind migrația și solidaritatea cu cei care vor să locuiască, studieze sau să muncească în Marea Britanie „sărăcește” Regatul atât financiar cât și din punct de vedere al culturii, premierul Theresa May s-a responsabilizat să ducă Brexitul până la capăt.

Aflându-se pe aceiași lungime de undă ca și liderul de la Casa Albă, May consideră însă că există o diferență față de modurile în care abordează atât problema migrației cât și pe cea a naționalismului. Gândindu-se la cetățenii săi, premierul britanic este de părere că sunt mai multe moduri de a fi naționalist iar extremismul nu trebuie să fie unul dintre acestea.

Aflată la reuniunea de șase zile ale Adunării Generale ONU, Theresa May a ținut să precizeze că votul în favoarea Brexitului nu a reprezentat o respingere a multilateralismului, ci un apel la în sensul asumării răspunderii politice. „Votul poporului britanic pentru ieşirea din UE nu a fost o respingere a multilateralismului ori a cooperării internaţionale. A fost o cerere clară pentru decizii şi responsabilităţi asumate mai aproape, la nivel intern. Cred că, în aceste circumstanţe, rolul conducerii politice este clar: oferirea de rezultate conforme cu dorinţele democratice ale poporului nostru, prin cooperare internaţională cu aliaţii şi partenerii, pentru atingerea valorilor comune”, a declarat Theresa May de la tribuna Adunării Naționale a Organizației Națiunilor Unite.

Acuzată că a adoptat o atitudine extremistă față de străinii pe care nu îi mai vrea pe teritoriul Marii Britanii, May se apără și motivează că naționalismul și extremismul sunt două lucruri diferite. De asemenea, premierul britanic nu se simte responsabilă de exemplul pe care au început să îl promoveze Italia sau Ungaria, instigând la ură împotriva imigranților printr-un comportament exagerat. De asemenea, May punctează că iubirea și grija sa pentru proprii cetățeni nu se manifestă printr-o abordare ridicolă, intolerantă și capitală (comparativ cu modul în care este acuzat președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump).

Rămânând la acest exemplu, Theresa May ține chiar să îl contrazică pe liderul de la Casa Albă potrivit căruia, agitația migrației și amenințările pe care societățile le confruntă din cauza valului de străini care se perindă pe teritoriile sale pot fi combătute doar printr-un set de decizii radicale (așa cum i se reproșează Ungariei, stat membru al Uniunii Europene, sancționat pentru un comportament extremist). Astfel, premierul britanic a ținut să contrazică perspectiva izolaționistă a președintelui Donald Trump, argumentând că cea mai bună modalitate de a combate extremismul este tocmai cooperarea între state.

Tot de la tribuna Adunării Generale ONU, șefa guvernului de la Londra, a reiterat că acordul nuclear din care Donald Trump a semnat retragerea Statelor Unite în data de 8 mai, rămâne în continuare „cea mai bună modalitate de a preveni dezvoltarea unei arme nucleare de către Iran”. Conform premierului britanic, acordul nuclear a făcut progrese majore în adresarea îngrijorărilor privind ambițiile nucleare ale Iranului. „A rămas cea mai bună modalitate de a preveni dezvoltarea unei arme chimice de către Iran şi rămânem angajaţi în menţinerea acordului nuclear cât timp Iranul va continua să respecte prevederile pe deplin”, a transmis May.

Potrivit agenției naționale de presă, Mediafax, „Theresa May a făcut de asemenea apel la cooperarea între state, afirmând că deziluzionarea publică privind economia şi sistemele politice riscă o întoarcere la ideologiile de extremă stângă sau dreapta”.

„Trebuie să arătăm că există o metodă mai bună de a ne adresa îngrijorărilor cetăţenilor noştri. Acea metodă constă în cooperarea globală între statele puternice care sunt bazate pe economii deschise şi societăţi inclusive”, a punctat aceasta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page