Erdogan cere Uniunii Europene noi fonduri pentru refugiați

În ciuda faptului că nu face parte din blocul comunitar, Turcia și-a exprimat în nenumărate rânduri dorința de a adera la Uniunea Europeană. Cu toate că speră să îi convingă pe liderii de la Bruxelles de faptul că UE are nevoie de o țară atât de puternică precum Turcia, președintele turc nu reușește să fie constant în atitudinea sa față de propunerea pe care o vrea realizată cât mai curând. Conflictele cu Germania, acuzațiile la adresa politicii UE, apropierea de Rusia și amenințările conform cărora Turcia va lăsa imigranții și refugiații din țările Orientului Mijlociu să pătrundă în Europa, sunt doar câteva exemple pentru care turcii nu sunt încă priviți cu multă încredere.

De altă parte, Recep Erdogan știe că între țara pe care o conduce și Uniunea Europeană este o relație de interdependență care, până la urmă, trebuie să se finalizeze cu un parteneriat.

Astăzi, reprezentând o poartă de deschidere către restul Europei, Turcia își apără granițele de nord, îngreunând valul imigranților și refugiaților să devină insuportabil. De altă parte, turcilor li s-au promis un ajutor financiar care să îi determine să coopereze. Doar că, separat de nevoia europenilor ca Turcia să le salveze „pielea” și să mai estompeze din numărul amenințător al străinilor care vor să își facă un viitor pe teritoriile statelor membre, deja exasperate de situație, turcii s-au ales cu câteva dispute serioase în Olanda și Germania, după ce Recep Erdogan a insistat să facă propagandă pentru întărirea puterilor sale prezidențiale din mijlocul societăților lor.

Cu un ochi blând către Uniunea Europeană și unul malefic la adresa statelor care nu îi aprobă politica, liderul Turciei caută să își atingă scopul fără să sufere vreun compromis. Mai mult, acesta este sigur că blocul comunitar va ceda presiunii și va accepta aderarea Turciei la UE, mai ales că Turcia servește Uniunii în acest moment, ca și colac de salvare. Numai că, potrivit l