top of page

Trump vrea să combată problema drogurilor


Luându-și rolul atât de în serios încât deciziile de până acum au șocat întreaga planetă, cel mai puternic om al lumii, președintele Statelor Unite ale Americii consideră că încă mai este cale lungă până la finalizarea primului său mandat, fapt pentru care, încă se mai găsesc oportunități de a surprinde. După ce a obținut victoria alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, cu un comportament și un discurs atipic, Donald Trump „a intrat rapid în pâine” găsind just să denigreze Uniunea Europeană (pe care o consideră ca fiind o greșeală), Germania, Siria și Coreea de Nord.

Mai mult, deciziile sale de a retrage Statele Unite din Acordul climatic de la Paris, Acordul nuclear cu Iranul, Consiliul ONU pentru Drepturile omului și mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim pe cât de mult au zdruncinat parteneriatele și relațiile internaționale, pe atât de mândru s-a considerat Trump în provocarea de a face America măreață din nou.

Planul său de a ridica un zid de 2 metri la granița cu Mexicul, lupta cu musulmanii din America, interzicerea străinilor să mai vină în SUA, naționalismul exagerat și părerile sale personale despre tot ce se petrece în lume, a transformat planeta într-o oală care stă să dea în clocot. Fiind liderul celei mai puternice țări din lume, Trump beneficiază de respectul tuturor statelor, chiar dacă prea puține sunt de acord cu gesturile sale. În fond, sondajele arată că nici măcar cetățenii americani nu sunt mulțumiți de președintele lor, a cărui imagine este departe de a fi una imaculată.

Cu o fire războinică și determinată, Trump „își pune presa în cap” și cât p'aci să își piardă și puținii aliați, continuă să taie și să spânzure după cum consideră. Acuzând China și Uniunea Europeană de lipsă de fair play în relațiile comerciale, liderul de la Casa Albă s-a responsabilizat să distrugă toate legăturile „defectuase” cu exteriorul, impunând condiții aspre pentru cei care mai vor să facă afaceri cu SUA. Deloc plăcută, atitudinea sa sperie pe foarte mulți. Numai Trump insistă că planul său este unul de succes și că America va înregistra cele mai mari victorii doar în timpul mandatului său.

Mai nou, președintele american vrea să se ocupe și de problema drogurilor care amenință America încă de la începuturile istoriei sale moderne. Ceea ce a fost aproape imposibil pentru predecesorii săi, Trump crede că poate fi garanția multor succese dacă va reuși să pună capăt acestei „ciume”.

„Donald Trump vrea cu orice preț să elimine problema drogurilor, iar cea mai ingenioasă metodă cu care a venit este să îi omoare pe traficanți” puncta un articol publicat la jumătatea lunii martie de playtech.ro. Admirând exemplul politicii impuse de președintele din Filipine, Rodrigo Dueterte potrivit căreia lupta împotriva drogurilor este caracterizată de un final tragic, violent (fericirea supremă a acestuia fiind să îi măcelărească pe traficanți), Donald Trump consideră că astfel de țări care își ucid traficanții o duc mult mai bine decât Statele Unite.

O astfel de abordare malefică la adresa traficanților nu este lui Dueterte, în 1988, autoritățile din Iran ucigând 10.000 de oameni acuzați de infracțiuni cu droguri. Chiar și așa, problema drogurilor din Iran este de un nivel colosal. „Acești oameni pot ucide 2.000, 3.000 de oameni și nu li se întâmplă nimic”, puncta Trump făcând referire la cei implicați în tranzacționarea drogurilor. „Cu toate astea, majoritatea vânzărilor de droguri sunt de 10 sau 20 de dolari și sunt adeseori realizate de deleri care încearcă să facă bani pentru a cumpăra și ei droguri fără să fie nevoiți să recurgă la furt. Întreaga treabă nu are sens, Majoritatea largă a oamenilor care fac tranzacții din mână în mână sunt ei înșiși dependenți” completa Philippe Bourgois, profesor de antropologie la Universitatea California din Los Angeles.

Convins că o problemă se poate rezolva numai prin soluții extreme, Donald Trump nu este la prima sa recomandare care implică moartea răufăcătorilor. La începutul lunii martie, „liderul de la Casa Albă a planificat o întâlnire cu cei mai importanți directori din industria jocurilor video pentru a-i convinge să reducă nivelul de violență din jocurile video, deoarece, în opinia acestuia, problemele americanilor cu arme și atacurile în masă se datorează violenței din jocurile video” (precizează playtech).

Săptămâna aceasta, Adunarea Generală a ONU își începe agenda cu o reuniune la nivel înalt pe tema drogurilor, subiect propus tocmai de Donald Trump. Potrivit Mediafax, „SUA au cerut statelor să întreprindă măsuri pentru a combate abuzul de droguri, inclusiv prin reducerea consumului, diminuarea surselor de aprovizionare şi extinderea tratamentelor.”

„Creşterea producţiei de droguri şi decesele asociate în SUA şi în lume este absolut teribilă. Flagelul dependenţei de droguri face prea multe victime în SUA şi în toată lumea”, a punctat Trump în startul reuniunii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page