Polonia, somată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene
Haosul de acum cu care poate fi descrisă starea din interiorul Uniunii Europene oferă ocazia unor state membre să se ocupe mai mult de ele însele și să creadă că liderii de la Bruxelles sunt prea ocupați ca să vadă ce se întâmplă. Ocupați cu procesul de negociere a condițiilor de separare de Marea Britanie, autoritățile celor trei instituții europene nu fac exces de zel și continuă să își împartă atenția în toate direcțiile. Chiar dacă astăzi, blocul comunitar se confruntă cu o criză umanitară nemaiîntâlnită de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, sarcina de a pune punct neîncrederii și de a spăla imaginea Uniunii, pătată de acuzații dure venite de la britanici, iar acum, de la italieni, ungari, spanioli, greci, turci etc. pare să nu îi ocupe tot timpul.
Considerând că oricum este pe punctul de a se destrăma, iar lovitura divorțului pe care i-a dat-o Marea Britanie a lăsat urme adânci, Polonia vede Uniunea Europeană ca pe glumă, reproșându-i zilnic o politică fragilă și neinspirată. De altă parte, polonezii se văd în măsură să urmeze curajul britanicilor și caută acum să asculte mai puțin de autoritățile de la Bruxelles în timp ce se preocupă mai mult de propria situație.
Focusați pe schimbări majore în legislația poloneză, politicienii par să adopte un comportament care instigă Uniunea Europeană. Mai mult, în repetate rânduri, Polonia a fost somată să termine cu această atitudine de „je m'en fiche” și să se comporte exact ca un membru al blocului comunitar. Ignorul și continuu refuzurile de a se supune unei Uniuni care nu mai are credit în fața statelor sale membre, Polonia și-a dus planul până la capăt.
De teama ca răzvrătirea polonezilor să nu fie o lecție de inspirație și pentru celelalte state care oricând ar putea să adopte o atitudine de răscoală, Comisia Europeană a decis să facă un pas istoric: Polonia și-a început săptămâna aflând vestea că tocmai a fost somată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.
În ciuda forței cu care contracara toate declarațiile, reproșurile și amenințările liderilor Uniunii, Polonia a primit ieri vestea că liderii de la Bruxelles nu mai „înghit” atitudinea de neascultare a acesteia, chiar dacă în momentul de față, disputa a plecat de la o problemă internă pe care Polonia s-a angajat să o lanseze, specificând clar că nu este responsabilitatea Uniunii Europene ceea ce se petrece pe teritoriul său. Ieri, Comisia Europeană a făcut public faptul că a sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu reformele care vizează oganizarea Curții Supreme de Justiție din Polonia. „Comisia Europeană a decis să sesizeze Curtea de Justiţie a UE în legătură cu situaţia Poloniei, din cauza încălcării principiului justiţiei independente prin noua Lege privind organizarea Curţii Supreme de Justiţie; de asemenea, CE cere Curţii de Justiţie a UE să ordone măsuri interimare până când va fi emis un verdict în acest caz” a anunţat Executivul Uniunii Europene.
În fapt, Comisia Europenă a lansat încă din luna iulie, procedura formală de sancționarea a statului la est de Germania, acuzând noile legi privind funcționarea Curții Supreme de Justiție, măsura având ca rol să protejeze independența justiției poloneze. „Comisia Europeană a lansat o procedură de sancţionare (infringement) prin trimiterea unei scrisori de notificare formală referitoare la Legea de funcţionare a Curţii Supreme de Justiţie din Polonia", a anunţat instituţia, adăugând că „cel puţin 27 dintre cei 72 de judecători ai Curţii Supreme de Justiţie riscă să fie forţaţi să se retragă din activitate - mai mult de o treime dintre judecători - din cauza faptului că noua lege privind funcţionarea instanţei supreme reduce vârsta de pensionare a judecătorilor de la 70 la 65 de ani. Măsura i se aplică şi preşedintelui Curţii Supreme, al cărui mandat de şase ani se va încheia în mod prematur. Conform legii, judecătorilor li se oferă posibilitatea de a declara dorinţele de prelungire a mandatelor de către preşedintele ţării, derogare care poate fi acordată pe o perioadă de trei ani şi înnoită o dată. Nu există criterii pentru decizia preşedintelui şi nu există posibilitatea de revizuire judiciară a deciziei. Comisia Europeană consideră că aceste măsuri subminează principiul independenţei justiţiei, inclusiv al inamovibilităţii judecătorilor, şi, prin urmare, Polonia nu îşi îndeplineşte obligaţiile prevăzute în cadrul Articolului 19(1) al Tratatului Uniunii Europene interpretat prin prisma Articolului 47 al Drepturilor Fundamentale”.
Legea adoptată de conservatorii aflați la guvernare în Polonia la mijlocul anului trecut, permite parlamentului polonez să îi desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii, fapt care, potrivit Uniunii Euroepene, va slăbi independența sistemului judiciar. Temerile Comsiei Europene au ca țintă patru legi controversate în legătură cu Consiliul Național al Magistraturii, Curtea Supremă, Școala Națională de Magistratură și organizarea tribunalelor ordinare. „Dacă vor fi implementate în actuala lor formă, aceste legi vor avea un impact negativ extrem de semnificativ asupra independenței sistemului judiciar și vor spori amenințarea sistemică la adresa statului de drept în Polonia'', avertiza acum un an, executivul UE.