top of page

„SUA încearcă să creeze nesiguranță în Iran”


Disputa dintre Statele Unite ale Americii și Iranul este la fel de intensă și alimentată de motive precum este rivalitatea dintre americani și ruși. În fapt, de partea Rusiei și a Siriei, pe care le vede victimele unor propagande de manipulare în masă susținute intens de către SUA, Iranul caută să scoată în evidență faptul că americanii nu iartă nimic și se comportă astăzi de parcă ar conduce lumea.

De departe cea mai puternică societate a momentului, Statele Unite conduce clasamentele influenței politice, economice, armate, tehnologice și culturale, devenind astfel un ghid rezistent pentru aceste cinci mari domenii. Acuzate că și-au câștigat reputația pe setea de resurse a altor state și desfășurarea unor acțiuni incriminatorii, SUA se apără și explică ura celor care le condamnă, prin apelul la invidie. Astfel spus, prin seriile de acuzații pe care i le aduce Iranul, singurul adevăr, în opinia americanilor, este faptul că Teheranul este în stare să inventeze orice numai ca să provoace un cutremur la baza succesului de care se bucură cetățenii de după Occean. În realitate însă, nici măcar americanii nu sunt de acord cu atitudinea și comportamentul președintelui Donald Trump, reproșându-i acțiuni ieșite de sub control.

Astăzi, disputa dintre cele două tabere a devenit și mai vulnerabilă după ce, weekendul acesta, în urma atacului asupra unei parade militare în Iran, Teheranul a dat vina pe inamicul său numărul 1. În ciuda faptului că tragicul eveniment a fost revendicat atât de o grupare arabă cât și de Statul Islamic, iranienii sunt convinși că la baza morții a peste 29 de persoane și mai mult de 60 de răniți, stau grupările teroriste susținute de SUA.

Dacă în timpul mandatului său prezidențial, Barack Obama a reușit victoria supremă de a semnat un acord cu Iranul, limitând puterea nucleară a acestuia, în cadrul unui parteneriat ce includea și Rusia, China, Germania, Franța și Marea Britanie, iată că răzvrătirea actualului președinte american nu a putut evita „repararea” greșelii fatale pe care Obama s-a angajat cu multă mândrie, să o efectueze în 2015. Anul acesta însă, după o serie de mai multe decizii care au șocat opinia publică, Trump a luat decizia de a anula angajamentul țării sale față de acest acord și în data de 8 mai, a retras SUA din ceea ce el consideră a fi fost „cea mai oribilă înțelegere pe care, America nu trebuia să o facă niciodată”.

Catalogând acordul ca fiind „defectuos”, „decăzut”, „putred” și „o rușine” pentru el în calitate de „cetățean american” Donald Trump nu a întârziat să înceapă reactivarea sancțiunilor asupra Iranului. „Pentru regimul iranian, vom reinstitui cel mai înalt nivel de sancţiuni economice. Orice naţiune care oferă ajutor Iranului în încercarea de a se dota cu arme nucleare va fi, de asemenea, sancţionată puternic de Statele Unite. America nu va fi ţinută ostatică prin arme nucleare. Nu vom permite ca oraşele americane să fie ameninţate cu distrugere, nu vom permite nici unui regim care scandează Moarte Americii să obţină acces la cele mai letale arme de pe Terra. Decizia de astăzi transmite un mesaj esenţial: Statele Unite nu mai lansează ameninţări fără conţinut. Când fac promisiuni, le respect. Retragerea din acest Acord va face America mult mai sigură”, sublinia în data de 8 mai, liderul de la Casa Albă.

De atunci, amenințările dintre cele două tabere nu încetează, iar sâmbătă, atacul unei parade militare desfășurate în Iran a atins cote maxime. Relativ stabilă în comparație cu alte țări arabe, Iranul a primit astfel o lovitură neașteptată. Cea mai puternică și cea mai bine înarmată forță militară iraniană, cunoscută și sub numele de Gărzile Revoluționate, a fost ținta unui atac cu foc deschis în urma căruia 29 de persoane și-au pierdut viața, iar peste 60 de victime sunt rănite. În opinia liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, atacul asupra paradei militare petrecute în orașul Ahvaz are legătură cu „aliații din regiune” ai Statelor Unite. „Această crimă este o continuare a comploturilor puse la cale de țările din regiune ce sunt marionete ale Statelor Unite, iar scopul lor este de a crea insecuritate în țara noastră dragă”, a declarat Khamenei. Printre aliații SUA în regiune, liderul iranian a numit Israelul și Arabia Saudită.

Cele două sunt binecunoscute ca fiind împotriva Iranului pe care îl acuză în permanență de faptul că ar vrea să preia controlul asupra țărilor arabe. Potrivit președintelui iranian, Hassan Rouhani, SUA încearcă să creeze nesiguranță în țara sa. „Mici ţări marionete din regiune sunt susţinute de America, iar Statele Unite le provoacă şi le furnizează toate capabilităţile necesare", a specificat Rouhani, promițând că „răspunsul Iranului la acest atac va veni într-un cadru al dreptului şi intereselor noastre naţionale”.

Potrivit ageniției naționale de presă, Mediafax, „atacul a fost revendicat atât de militanţi organizaţiei teroriste Stat Islamic, cât şi de o mişcare de opoziţie numită Rezistenţa Naţională Ahvaz. Niciuna din aceste organizaţii nu au oferit dovezi privind responsabilitatea pentru incident”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page