top of page

Trump oferă Spaniei soluția împotriva migrației: să construiască un zid de apărare

Fără să ia în considerare faptul că răzvrătirea la adresa politicii migrației stabilite și impuse de către Uniunea Europeană i-a adus Ungariei sancțiuni grave conform articolului 7 din Tratatul de la Lisabona, iar Italia se află sub un val de critici și amenințări fără precedent, președintele Statelor Unite ale Americii recomandă Spaniei să își soluționeze criza refugiaților adoptând exact aceiași atitudine de împotrivire față de deciziile liderilor de la Bruxelles.

Cunoscut ca fiind un înverșunat la tot ceea ce este străin, naționalismul lui Donald Trump a atins cote extremiste, devenind astăzi unul dintre cei mai controversați conducători politici. Poziția sa de stăpânire a celei mai puternice țări din lume îi oferă calitatea de a dirija relațiile internaționale dar și de a lăsa amprenta asupra inspirațiilor politice. Astfel că, odată adoptată pentru patria pe care o conduce, Trump sugerează că atitudinea xenofobă cu care speră să facă America măreață din nou, poate reprezenta soluția ideală de estompare a fenomenului migrației și astfel, de reducere a efectelor negative promovate de globalizare.

Condamnat pentru un astfel de comportament inuman, Trump se confruntă astăzi chiar și cu dezamăgirile, neîncrederea și acuzațiile propriilor cetățeni. Cu toate acestea, președintele american este convins că startegia sa (chiar dacă este radicală) va deveni cheia succesului pentru care alegerile prezidențiale din 2020, îi vor mai aduce un mandat. Din păcate însă, exemplul prin care SUA a ales să se curețe de străini și ă elimine posibilitatea de a-și pierde identitatea și cultura națională, nu poate fi la fel de inspirațional și pentru Spania.

Parte din Uniunea Europeană încă din 1 ianuarie 1986, Spania are un rol foarte important în blocul comunitar, devenind în timp o atracție turistică dar și de locuit și muncit pentru milioane de cetățeni europeni. Buni marketeri, spaniolii au reușit în ultimii ani să își vândă produsele ca pe niște branduri de renume, transformând astfel țara într-o destinație la care râvnesc foarte mulți.

Astăzi însă, parteneriatul cu Bruxelles-ul o condamnă ca și pe celelalte state membre, la o criză umanitară care a ajuns să o afecteze într-un mod deosebit. Poartă de intrare către UE, Spania trage un semnal de alarmă și insistă să primească ajutor pentru a soluționa problema valului de imigranți care îi forțează porturile. Între timp, Donald Trump consideră că are soluția și propune Spaniei să nu mai asculte de Uniune și să înceapă să își facă singură dreptate, ridicând un zid care să o apere de migranți.

Începându-și campania electorală cu promisiunea că dacă va fi ales, va construi un zid între Statele Unite ale Americii și Mexic, în ideea de a pune astfel o barieră pentru toți imigranții mexicani care-i invadează teritoriile, Trump nici nu s-a apucat de peretele lui și a și recomandat Spaniei să îi urmeze exemplu. Mai mult, în cazul său, președintele american garanta că Mexicul va plăti factura pentru zid punctând faptul că măcar atât pot face și mexicanii („ei nu fac absolut nimic să împiedice oamenii să treacă prin Mexic, din Honduras şi toate aceste ţări. Nu fac nimic pentru noi”, a explicat Trump).

În ceea ce privește Spania, președintele american a sugerat guvernului spaniol să ridice zidul în Sahara, numai că, potrivit ministrului de Externe al Spaniei, Josep Borrell, această propunere nu ia în considerare faptul că Sahara se întinde pe aproape 5.000 de kilometri. Țintă a numeroase ironii, Trump ar fi declarat că „granița din Sahara nu are cum să fie mai mare decât granița americanilor cu Mexicul”. Stupefierea cu care a reacționat Borrell a fost vizibilă în timpul unui eveniment de la Madrid, însă, atunci când a fost întrebat să comenteze ironia lui Donald Trump, purtătorul de cuvânt al Ministerului spaniol de Externe a confirmat faptul că această reparație a informațiilor oferite lui Trump a fost într-adevăr făcută de către ministru, dar refuză să ofere mai multe detalii. Conform adevarul.ro, „sugestia lui Trump ar fi venit atunci când Borrell l-a însoţit pe Regele Felipe şi Regina Letizia la Casa Albă, în luna iunie”.

Datele oficiale arată că peste 33.600 de migranţi şi refugiaţi au ajuns în Spania numai în 2018, iar 1.723 dintre aceștia și-au pierdut viața pe drum. Construirea unui zid în Sahara, aşa cum ar fi recomandat Trump Spaniei, ar fi complicată din cauza faptului că Spania deţine doar două enclave mici în nordul Africii - Ceuta şi Melilla - iar un asemenea zid ar trebui construit pe teritoriu străin.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page