top of page

Hong Kong- ul își sufocă oamenii în timp ce terenurile au devenit lingouri de aur


Mai puțin cunoscut după numele de Regiunea Administrativă Specială Hong Kong a Republicii Populare Chineze, Hong Kong-ul este o regiune autonomă de pe coasta de sud a Republicii Populare Chineze. Cu un total de peste 7.336.585 de locuitori (recensâmânt 2016), această metropolă este gazda unui impresionant ritm de viață alert, pavată cu clădiri moderne și extrem de înalte (chiar și una dintre cele mai înalte clădiri din Asia). Revoluționar pentru secolul în care trăim, orașul adăpostește și cel mai aglomerat aeroport din Asia (Hong Kong International Airport), ale căror piste construite efectiv pe mare, înregistrează un trafic de 47 de milioane de pasageri și 4,12 milioane de tone de mărfuri.

Cu o cultură bine înrădăcinată, Hong Kong face competiție New York-ului la numărul de miliardari, ocupând unul din primele zece locuri ale clasamentului mondial care stabilește cele mai moderne orașe ale lumii. Funcționând independent de China, insula a devenit una dintre cele mai mari atracții turistice și industriale ale acesteia.

Potrivit directbooking.ro „zona modernă a orașului, cu arhitecturi futuriste și clădiri gigantice se îmbină cu zonele rurale, cu temple și altare, sate de pescari și mici ferme de legume. Victoria Peak este o zonă care merită fără îndoială vizitată: are cea mai mare altitudine din toată insula, oferind o panoramă extraordinară asupra Hong Kong-ului. Seara, spectacolul luminilor din oraș este uimitor. Unul dintre cele mai agitate cartiere este Mong Kok, în care fiecare stradă este specializată într-un anumit produs. Turiștii care vor să scape de agitația orașului, nu duc lipsă de locuri liniștite: peste 60% din Hong Kong este rezervat pentru parcuri, rezervații naturale și plaje”. Totuși, acest oraș din viitor, ascunde un secret: oamenii sunt înghesuți să trăiască cu zecile pe 2 metri pătrați, în timp ce terenurile au devenit lingouri de aur.

Toate descrierile făcute Hong Kong-ului arată imaginea unei insule atât de dezvoltate încât parcă nu ar face parte din galaxia noastră. Cu toate acestea însă, adevărul despre acest paradis în care revoluția tehnologică merge mână-n mână cu natura, pare să demonstreze un secret la care nu toți au acces, iar cei care au reușit, pălesc în fața stereotipurilor despre comoara Asiei. Viața în cușcă a oamenilor transformă Hong Kong-ul într-un coșmar pentru proprii cetățeni. Chiriile exagerat de scumpe îi forțează pe asiatici să împartă un apartament la opt, nouă familii, folosind la comun, baia și bucătăria. Dacă pentru americani sau europeni, a locui într-un apartament sub 10 metri pătrați, reprezintă o viață mizeră, în Hong Kong, aceste condiții au devenit o rutină atât de des întâlnită încât locuitorii acestui oraș s-au obișnuit să creadă că este o normalitate.

Promovarea globalizării și ideii de a trăi în centrele unde viața are altă strălucire, a determinat migrația masivă către orașe să transforme mediul urban în locuri neîncăpătoare, sufocante. Pentru a face față valului de locuitori care se mută la oraș, în Hong Kong, locuințele sunt înățate pe verticală și cu toate acestea, sunt prea puține pentru a adăposti numărul real de persoane. În mai puțin de 2 metri pătrați, o familie își înghesuie patul, dulapuri, masă, frigider, aragaz și televizor. Acest stil de viață inuman este o realitate cruntă în Hong Kong, unde chiriile sunt visul oricui. Din păcate, insula se confruntă statutul de cele mai mici apartamente din lume, oamenii trăind practic în „locuințe sicriu”.

Potrivit gandul.info, „cuştile au stârnit un adevărat scandal pe piaţa imobiliară din Hong Kong, însă, în loc să dispară, sunt tot mai dese. După ce criza imobiliară a lovit crunt fosta colonie britanică, tot mai mulţi locuitori au fost obligaţi să se mute în blocurile care au cuşti. Alternativa este viaţa pe străzi”.

„Temperatura în cuşti este cu două-trei grade Celsius mai mare decât afară. E foarte puţin confortabil şi uneori nu adorm înainte de ora 5 dimineaţa. Trebuie să împărțim cuștile cu gândacii, șopârlele, păduchi și șobolani. Uneori, mă tem că se pot târî și îmi pot intra în urechi”, a declarat Cheung, care locuieşte într-o cuşcă.

Din cauza facturilor de 150 de dolari pe lună, cetățenii metropolei sunt nevoiți să locuiască chiar și în cuști, beneficiind de condiții îngrozitoare. În ciuda faptului că orașul înflorește iar imaginile de pe Google arată o altă lume, numai locuitorii știu că sărăcia cu care se confruntă îi împiedică să se bucure de ceea ce alții plătesc bani grei ca să guste atunci când vizitează Hong Kong-ul.

În opoziție cu bogăția și luxul orașului, oamenii trebuie să împartă dormitorul cu bucătăria și baia, având în același spațiu de 1,5 metri pătrați, atât toaleta cât și aragazul, lucrurile personale și gunoiul. Oficial, unul dintre cele mai bogate orașe ale lumii, Hong Kong abundă de proprietăți care se vând la prețuri exorbitante și magazine de branduri de o aglomerare mai mare decât pe străzile principale din Paris.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page