top of page

În schimbul eliminării vizelor pentru polonezi, SUA cere posibilitatea unei prezențe militare perman

Gurile rele spun că, dacă ar fi un popor cu bunăvoință, americanii ar elimina vizele pentru polonezi fără să ceară nimic în schimb. Totuși, această propunere nu ar fi altceva decât un șantaj prin care cei de peste oceean își văd interesele sale și anume, încercuirea Rusiei prin prezența militară permanentă în statele vecine de vest ale acesteia. De cealaltă parte, americanii infirmă aceste zvonuri și își apără dreptul de a lansa statului său membru NATO o propunere care să le satisfacă nevoile.

Cerând în repetate rânduri o protecție militară accentuată pe teritoriile sale, polonezii au fost primii care au inițiat această idee a prezenței americanilor în țara lor. Temându-se de un atac venit din partea Rusiei, Polonia s-a arătat disponibilă să ofere chiar și două miliarde de dolari pentru o bază militară permanentă într-unul din orașele sale. În momentul de față, în Polonia sunt prezenți militari americani cu scopul de a servi misiunii NATO, însă, efectivele sunt în sistem de rotație.

Cum fiecare vizită între președintele Donald Trump și omologii săi, se încheie cu perspective pozitive, iată că și întrevederea dintre acesta și președintele Poloniei a marcat o serie de propuneri pe care Trump s-a responsabilizat să le ia în considerare. Înțelegându-i nevoia de protecție, cel mai puternic lider al planetei, i-a promis lui Andrzej Duda că analizează posibilitatea menținerii unei prezențe militare permanente în Polonia și că ia în calcul eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii polonezi.

De parcă nu ar fi în avantajul americanilor să invadeze statele vecine ale Rusiei cu militari pe care să îi țină în permanență instruiți și pregătiți ca să limiteze puterea oponentului său, președintele rus, Vladimir Putin, atitudinea lui Trump a lăsat de înțeles că plasarea în regim permanent a militarilor NATO pe teritoriul Poloniei ar fi mai degrabă o favoare făcută acestora decât un succes pentru intențiile celei mai controversate organizații politico-militare. Cu toate acestea, polonezii insistă că au nevoie de ajutorul americanilor și că singura soluție pentru a mai dispersa din teama de Rusia este o prezență NATO permanentă pe teritoriul său. Evident, această intenție nu este văzută cu ochi buni de către ruși, exprimându-și de altfel precuparea în legătură cu solicitările Poloniei, avertizând totodată că extinderea NATO subminează stabilitatea Europei.

În cadrul întâlnirii de marți după-amiază, unde Donald Trump s-a întâlnit cu președintele Poloniei la Casa Albă, liderul Statelor Unite ale Americii s-a arătat extrem de entuziasmat de nevoia polonezilor de a colabora cu americanii în ceea ce privește siguranța sa. „Polonia vrea să facă o contribuţie majoră pentru Statele Unite, cu obiectivul de a exista o prezenţă militară americană în Polonia; în mod clar, vom discuta despre acest lucru. Analizăm foarte serios această posibilitate; ştiu că Poloniei îi place foarte mult această idee, este un lucru pe care, da, îl luăm în considerare. Sunt încântat să spun că alianţa dintre naţiunile noastre nu a fost niciodată mai puternică. În discuţiile pe care le-am avut în această după-amiază, preşedintele Duda şi eu am convenit să consolidăm relaţiile robuste în materie de apărare. Vom intensifica acţiunile de cooperare militară, schimbul de informaţii, apărarea antirachetă, schimburile de tehnologie şi misiunile de instruire militară”, a declarat Donald Trump.

Mai mult, acesta a ținut să adauge și faptul că ia în calcul eliminarea vizelor de călătorie pentru cetățenii polonezi. Cum foarte multe state râvnesc după acest avantaj, Polonia consideră intenția lui Trump ca fiind o victorie privind relațiile dintre cele două țări, considerându-se favoriți. În momentul de față, rata de refuz a vizelor solicitate de către polonezii care vor să călătorească pe teritoriul Statelor Unite ale Americii este destul de mare (datele oficiale arătând că aceasta este de 3% însă, există inițiative care ar duce pragul la 10%). În momentul de față cetățenii a cinci state din Uniunea Europeană au în continuare nevoie de vize pentru a călători în SUA.

În ceea ce privește prezența militară permanantă în Polonia, americanii se simt flatați deoarece o astfel de propunere le scuză obiectivul de a-și stabili baze NATO în statele vecine ale Rusiei, creând astfel o oarecare limitare a puterii de la Kremlin. Potrivit declarațiilro Rusiei, „decizia Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare în Europa de Est, inclusiv în Polonia, transformă unele ţări în linii de front militar şi riscă să afecteze echilibrul strategic European” ameninţând că va lua măsuri simetrice.

„Suplimentarea capacităţilor militare NATO comportă riscuri evidente pentru securitatea europeană şi mai ales pentru Tratatul Rusia-NATO, care include clauze pentru limitarea capabilităţilor militare. Începând de la summitul NATO din Ţara Galilor (desfăşurat în 2014 - n.red.), toate reuniunile ministeriale NATO s-au desfăşurat, în mod stereotipic şi regretabil, fără semnale pozitive pentru relaţia Alianţei cu Rusia. În pofida deschiderii noastre spre dialog, NATO se concentrează de fapt în principal pe politici de izolare a Rusiei din punct de vedere militar. Această atitudine tinde să devină una de termen lung”, a comentat Aleksander Gruşko, ambasadorul rus la Alianţa Nord-Atlantică.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page